صنایع دستی از هنرهایی است که تمام مراحل آن با استفاده از دست ساخته میشود. هر کشوری صنایع دستی مخصوص خود را دارد که بخشی از هویت آن را میسازد. در گذشته دکوراسیون خانههای ایرانی، با استفاده از صنایع دستی تزئین میشد. ولی این روزها صنایع دستی حضور کمرنگتری در خانهها دارند و در بعضی مناطق حذف شدهاند. به مناسبت روز جهانی صنایعدستی، در این مطلب از چیدانه به این سوال پرداختهایم که چرا صنایع دستی از خانههای ایرانی حذف شد؟
پیشینه صنایع دستی را میتوان به زمان یکجانشینی نسبت داد. شاید یکجانشین شدن فرصتی برای پرداختن به هنر را در انسان ایجاد کرد. روستاها اولین زادگاه صنایع دستی هستند.صنایع دستی ترکیب فن و هنر است. این هنر بر روی انواع وسایل دکوری و یا کاربردی اجرا میشوند. اهمیت صنایع دستی در حدی هست که روز ۲۰ خرداد را به عنوان روز جهانی صنایع دستی تعیین کردهاند.
ایران مهد هنر و هنرمندان زیادی است. صنایع دستی متنوعی در سرتاسر کشور توسط هنرمندان ساخته و عرضه میشوند. بافتههای داری، دستبافتههای دستگاهی، رودوزیهای سنتی، هنرهای فلزی، میناسازی، سفالگری، آبگینه، هنرهای مرتبط با چوب، هنرهای مرتبط با سنگ، نگارگری، چاپهای سنتی، حصیربافی، رنگ سازی سنتی، نمدمالی، پوستین دوزی، آثار چرمی، رنگرزی سنتی، فرشهای دستبافت و گلیم، ظروف شیشهای و مسی، سفال و سرامیک، صنایع دستی مرتبط با چوب، زیورآلات، قلاب دوزی، سرمه دوزی و سوزن دوزی بلوچ برخی از محصولات صنایع دستی ایران هستند.
خانهای که صنایع دستی مختلف در دکوراسیون آن به کار رفته، اصالت ایرانی در آن دیده میشود. ولی این روزها حضور صنایع دستی مختلف در خانههای ایرانی کمرنگ شده است. برخی از دلایل حذف صنایع دستی از خانههای ایرانی عبارتند از:
با توجه به زحمت و زمانی که صرف ساخت صنایع دستی میشود، هنرمندان مجبورند آنها را با قیمت بالاتری نسبت به محصولات کارخانهای به فروش برسانند. برخی از کارشناسان معتقدند صنایع دستی مانند لوازم لوکس هستند در نتیجه خرید آنها نیاز به صرف هزینه زیادی دارد. با توجه به مشکلات اقتصادی، مردم کمتر میتوانند برای خرید صنایع دستی هزینه کنند.
با اینکه هر نوع هنر مخاطبان خاص خود را دارد. توجه به سلیقه مردم یکی از اصول مهمی است که در تولیدات صنایع دستی باید به آن توجه شود. به دلیل وجود بسیاری از محصولات خارجی با قیمت کمتر در بازار، و همچنین تغییر سلیقه مردم نسبت به دهههای گذشته، اغلب افراد بیشتر به فکر پیروی از مد و به روز شدن هستند. لازم است هنرمندان هنر اصیل را طوری ارائه دهند که به جهتدهی سلیقه مردم کمک کند.
یکی از دلایل حذف صنایع دستی از خانهها، مهجور ماندن آنهاست. برای اینکه هنرهای دستی دوباره به خانهها برگردد. لازم است مردم هر شهر با صنایعدستی و هنرهای منطقه خود بیشتر آشنا شوند. مردم اگر در مورد صنایعدستی اصیل شهر خود بیشتر بدانند، برایشان ارزشمندتر خواهد بود.
کلام آخر:
صنایع دستی، هنرهای دستی هستند که مردم با استفاده از مواد و متریالی که در هر منطقه در دسترس دارند، آنها را میسازند. در این مطلب به سوال: چرا صنایع دستی از خانههای ایرانی حذف شدند؟ پاسخ دادیم.