رشته معماری یکی از رشتههای پرطرفدار دانشگاهی است. رشتهای که از هنر و مهندسی تشکیل شده است. کسانی که در این دو زمینه استعداد بیشتری دارند احتمالا در آینده شغلی آن موفقتر خواهند بود. رشته معماری رشتهی طراحی و ساخت ساختمان است. در این مطلب راجع به این رشته بیشتر بدانید.
معماری در تعریف سنتی؛ هنر خلق کردن است. به طور کلی رشته معماری دو بعد هنری و علمی دارد. ولی در عین حال با علوم مختلفی مانند؛ جامعه شناسی، فرهنگ، اقتصاد و علوم مهندسی در ارتباط است. معماری جزو هفت هنر اصلی است و معمار هنرمند است. در نگاه عمومی فردی که طراح و سازنده بناها و ساختمانها باشد معمار است و معمار وظیفهی طراحی ساختمان، بازسازی و مرمت ساختمانهای قدیمی را بر عهده دارد. رشته معماری در ایران شامل 140 واحد است که دانشجویان در طی 4 سال و 8 ترم باید آن را بگذرانند.
دانشجویان رشته معماری از رشتههای ریاضی فیزیک، کارودانش و فنی حرفهای وارد این رشته میشوند. افرادی که به دو زمینه هنر و فن علاقهمند باشند، این رشته برایشان جذابتر خواهد بود و احتمال موفقیت در زمینه شغلی معماری بیشتر است. علاوه بر این افرادی که میخواهند در این رشته تحصیل کنند بهتر است ویژگیهای زیر را داشته باشند:
رشته معماری در مقطع کارشناسی، گرایشهای مختلف ندارد. ولی در مقاطع بالاتر ارشد و دکتری، رشته معماری چندین گرایش دارد که افراد میتوانند آنها را انتخاب کنند:
مطلب پیشنهادی: آموزش فاز دو معماری در اتوکد
شاید یکی از سوالات متداول برای کسانی که میخواهند در این رشته ادامه تحصیل بدهند این باشد که بهترین گرایش معماری کدام است؟ پاسخ این سوال بستگی به خود فرد دارد. علاقه افراد از مهمترین عوامل موثر در انتخاب گرایشهای رشته معماری است. همچنین باتوجه به اهداف افراد مختلف، بهترین گرایش میتواند برای هر فردی متفاوت باشد.
با وجود گرایشهای مختلف در این رشته و چند بعدی بودن رشته معماری، معماران کارهای زیادی میتوانند انجام دهند و شغل آنها در زمینههای مختلفی باشد. ولی به طور کلی، یک معمار طراحی نقشههای معماری ساختمان را انجام میدهند. نقشههایی که شامل پلان فضاها، جانمایی و برش و نمای ساختمان است را معماران برعهده دارند. پس از آن لازم است نقشههای سازه ساختمان تهیه شود. که این کار برعهده یک مهندس عمران است.
مطلب پیشنهادی: تحصیل رشته معماری در کانادا و فرصت کار بعد از فارغ التحصیلی
معماران میتوانند به عنوان طراح معمار در شرکتهای معماری، طراح داخلی ساختمان، طراح فضاهای شهری، طراح سه بعدی پروژهها، طراحی صحنههای تئاتر، فعالیت در زمینه مصالح ساختمانی و… فعالیت کنند. میزان درآمد در رشته معماری بستگی به خود فرد دارد. میزان عشق و علاقه فرد باعث پشتکار و انگیزه او میشود. از طرفی هم نیاز به یادگرفتن مهارتهایی است که در این رشته مورد نیاز است. به طور کلی مهارت، تجربه و تحصیلات در میزان درآمد افراد در رشته معماری تاثیرگذار هستند. با وجود همه اینها افراد میتوانند با پشتکار در این زمینه درآمد خوبی داشته باشند.
کلام آخر:
یکی از موارد مهم در انتخاب رشته معماری، استعداد و علاقه فرد است. قبل از انتخاب هر رشته بهتر است گرایش و علاقه خود را در نظر بگیرید. در هر رشتهای پشتکار بسیار اهمیت دارد. پس حتی اگر با علاقه هم وارد رشته معماری میشوید باید پشتکار فراوان داشته باشید.