زندگی شهری و پیشرفت تکنولوژی باعث تغییر سبک زندگی و حتی ساختار معماری خانهها شده است. اما وجود روستاهایی با معماری اصیل و تاریخی، ما را برای حفظ این میراث ارزشمند امیدوار میکند. روستای ورکانه یکی از این روستاهای سنگی است که بخشی از معماری تاریخی خود را حفظ کرده است. درمورد این روستا و معماری آن این مطلب را بخوانید.
روستای ورکانه در 20 کیلومتری جنوب شرقی شهر همدان قرار دارد و یکی از جاذبههای توریستی استان همدان و شهر تویسرکان است ولی به شهر همدان نزدیکتر است. این روستای سنگی، ساختار معماری جالبی دارد که نظر هر گردشگری را به خود جلب میکند. افراد بزرگی مانند توفیق موسیوند؛ مخترع نخستین قلب مصنوعی جهان در این روستا به دنیا آمدهاند.
مشاهده بیشتر
قدمت این روستا به حدود 400 سال قبل و دوران صفویه برمیگردد. مهمترین ویژگی این روستا که باعث شده است جزو مقصدهای گردشگری باشد، معماری خانههای قدیمی آن است. خانههای سنگی که کوچه پس کوچههایی پوشیده با سنگفرش دارد. ترکیب چوب، سنگ و کاهگل همان چیزی است که حس بودن در یک روستای تاریخی و زیبا را به افراد میدهد. معادن سنگی که در نزدیکی روستا قرار دارند، باعث شده است خانههای روستا از سنگ لاشه و مالون ساخته شود. این روستا به عنوان آثار ملی ثبت شده است.
دیوارهای بناهای روستا از سنگ و به شکلی قطور ساخته شده است که باعث میشود خانهها از سرمای کوهستان حفظ شوند. همچنین ساختمانها به سمت جنوب ساخته شدهاند تا از گرمای جنوبی بهره بگیرند. این راهکارها برای سازگاری با اقلیم منطقه به کار گرفته شدهاند.
مطلب پیشنهادی: چند روستای جذاب با معماری دیدنی برای گردشگری در بهار + عکس
کوچههای تنگ، دالانهای تو در تو و طاقهای بلند که در این روستا دیده میشوند، شبیه به معماری رنسانس اروپا است. به همین دلیل این روستا را با این نام هم میشناسند. ولی در چندین سال اخیر این ساختار در معرض خطر از بین رفتن قرار گرفته است به طوری که ساخت و سازهایی جدید و ناهماهنگ با بافت روستا در آن در حال ساخت و ساز است که باعث میشود روستا در معرض خطر خارج شدن از فهرست آثار ملی قرار بگیرد.
روستای ورکانه به جز معماری سنگی، آثار دیگری برای گردشگری هم دارد. قلعه مهری خانم، اصطبل پرورش اسب، مسجد و گورستان جزو بخشهای مهم این روستا هستند که معماری سنگی و قدیمی خود را حفظ کردهاند. در این روستا میتوانید اسبسواری، عکاسی، پیکنیک و کوهنوردی را تجربه کنید.