باغهای تاریخی تهران، به دلیل وجود فضای سبز، درختان کهنسال، برخورداری از ویژگیهای اصیل باغ ایرانی و عمارتهای با ارزش تاریخی در میانشان از تماشاییترین و زیباترین جذابیتهای پایتخت به شمار میروند. اغلب عمارتهای تاریخی زیبای داخل این باغها به موزه، گالری یا کافه تبدیل شدهاند و بهراحتی میتوانید از آنها بازدید داشته باشید.
در این مطلب زیباترین باغهای تاریخی تهران معرفی خواهند شد و مختصری به برسی تاریخچه آنها پرداخته خواهد شد. پس در ادامه مطلب با چیدانه همراه باشید.
باغ موزه هنر ایرانی جذابیتها و ویژگیهای خاص خود را دارد. این باغ زیبای یک هکتاری در محله الهیه تهران، میدان تجریش، خیابان شهید دربندی، کوچه دکتر حسابی، پلاک ۲۵ قرار دارد. سنگفرش کف، فضای سبز و آهنگ آب در این باغ از یک طرف، کافه زیبا با طرح سنتی و عطر خوش دمنوش از یک طرف و مهمتر از همه آثار خاص هنری از سوی دیگر دلربا و دلنشین است. در این باغ زیبا ۱۱ اثر از ۳۵ اثر شناخته شده باستانی ایران که ارزش هنری و تاریخی دارد مانند برج آزادی، چهل ستون، گنبد کاووس، سیوسه پل، شمسالعماره به شکل ماکت در معرض نمایش قرار دارد. این آثار باستانی مینیاتوری باقیمانده جشنهای ۲۵۰۰ ساله پهلوی است که هنرمندان ایتالیایی آنها را از بتون با در و پنجرههای رزینی ساختهاند.
باغ عینالدوله نمونهای زیبا از باغهای تهران است که در میدان هروی، خیابان وفامنش، خیابان جمالی واقع شده است.. این باغ سرسبز و کوشک مرکزی آن اقامتگاه ییلاقی عینالدوله وزیر قاجار بوده است. باغ به سبک باغهای ایرانی طراحی شده و چهار ورودی دارد. استخری بزرگ و زیبا با جزایری کوچک در وسط باغ قرار دارد، این جزایر با پلههای فلزی به هم متصل هستند. تزیینات زیبای گچبری، آیینهکاری و نقاشیهای دیواری شاهنشین عمارت، بسیار چشمنواز و زیباست. امروزه نگارخانه برگ، از پرسابقهترین نگارخانههای ایران در عمارت واقع در باغ دایر است.
باغ فردوس که از قدیمیترین باغهای تهران است، در خیابان ولیعصر، بین پل پارک وی و میدان تجریش و کوچه بخشایش واقع شده است. این باغ دوهکتاری و عمارت بزرگ و زیبایش در زمان محمدشاه قاجار ساخته شده. کافههای دنج، فضای سبز، درختان کهنسال تنومند سر به فلک کشیده، آبراهه وسط باغ با کاشیهای آبی و فوارههای کوچک از جذابیتهای باغ هستند. در داخل عمارت موزه سینما قرار دارد که شامل سه سینمای باغ فردوس، تمدن و سینماتوگراف است. سقف سالن سینما با گچبریهای ظریف و زیبا بسیار چشمنواز است.
باغ زیبای ایرانی نگارستان به دستور فتحعلیشاه قاجار برای اقامت تابستانی ساخته شده است. در حوضخانه عمارت دلگشای باغ، قائم مقام فراهانی، وزیر قاجار کشته شده است. درختان سربه فلک کشیده، حوضها، شمعدانیهای زیبا و تالارهای دو عمارت که تبدیل به گالری شدهاند، این مکان را چشمنواز کرده است. موزه مکتب کمالالملک، تالار اسفرجانی، مجموعه ملکالشعرای بهار، تالار جهانگیر ارجمند، تالار منیر فرمانفرماییان، حافظیه، صف سلام فتحعلیشاهی، اتاق کاشیها و کافه رستوران از دیگر دیدنیهای این باغ هستند. این باغ در میدان بهارستان، انتهای خیابان دانشسرا و خیابان شریعتمداری واقع شده است.
باغ مسعودیه، باغی قاجاری متعل به مسعود میرزا یا ظلالسلطان فرزند ناصرالدین شاه است که ویژگیهای باغهای ایرانی را دارد. این باغ در تهران، میدان بهارستان و خیابان اکباتان واقع شده است. باغ دارای دو قسمت اندرونی و بیرونی بوده که تنها بخش بیرونی آن باقی مانده. استخر دایرهای شکل زیبا در جلوی عمارت جویهای آب روان و حصار بلند از زیباییهای این باغ است. روزی این باغ و عمارت پناه مشروطهخواهان بوده. باغ مسعودیه فعلی 7 عمارت مختلف دارد که گچبریهای کمنظیر، خطاطیهای نفیس، نقاشی دیواری و کاشیکاریهای فاخر عمارت چشم را خیره میکنند.
سبک هندسی و تقسیمبندی خاص کاشت درختان، حوض بزرگ، آبراههها و آبنماهای متعدد، عمارتی در مرکز باغ و تقارن در طراحی از ویژگیهای اصلی و جهانی باغهای ایرانی است که به خوبی در این بوستان زیبا که در دهونک تهران قرار دارد رعایت شده است. این باغ در تهران، خیابان شیخ بهایی شمالی، ۲۰ متری پیروزان، کوچه شهید صابری قرار گرفته. باغ سه ورودی با نگهبانی و سردر مخصوص دارد. راههای اصلی مزین به درختان کاج، چنار و سرو سیمین، آبراههها، حوضهای کوچک، آبنماها و صندلیهای بین آنها، فضایی زیبا تشکیل دادهاند. کوشک مرکزی باغ ایرانی امروز تبدیل به کافهرستوران شده است.
باغ موزه قصر یکی از جالبترین باغهای تهران در خیابان شریعتی و خیابان پلیس است که ابتدا قصر و عمارت کلاه فرنگی شاهان قاجار بوده و در زمان پهلوی به زندان تغییر کاربری داد. فضایی سرسبز، حوض گرد بزرگ و آبنمایی زیبا در مرکز آن محوطه داخلی باغ موزه قصر را تشکیل میدهد. با بالا رفتن از 8 پله به ساختمان موزه وارد میشوید. ساختمان اصلی موزه چهار بند و سه حیاط دارد. مسجد، زورخانه، گالریهای مختلف، چایخانه و رستوران سنتی و بازارچه صنایع دستی از جاذبههای دیگر این باغ موزه تاریخی هستند
یکی از زیباترین و نفیسترین باغ های تهران، باغ و خانه مقدم، یادگاردوره قاجار است. این باغ در خیابان امام خمینی، بعد از خیابان شیخ هادی قرار گرفته. رعایت اصول باغسازی ایرانی، معماری اصیل و همچنین اشیای خاصی که در این موزه نگهداری میشود به آن لقب نفیسترین خانه تاریخی ایران داده است. این خانه متعلق به محمدتقیخان احتسابالملک از درباریان قاجار بوده که بعدها دکتر محسن مقدم صاحب آن شده است. حیاط بیرونی و اندرونی توسط دیوار از هم جدا شده. در این باغ میتوانید از رنگهای شاد، فضای دلنشین و هنر ایرانی لذت ببرید و از کافه باغ استفاده کنید.
در این مطلب باغهای تاریخی تهران معرفی شدند و مختصری به تاریخچه و ویژگیهای این باغها و عمارتهای داخل آنها پرداخته شد. شما هم اگر میخواهید در این بهار از زیباییهای پایتخت لذت ببرید حتما به این باغهای تاریخی سر بزنید.
همچنین برای آشنایی با معماری دیگر آثار تاریخی ایران عزیز مطلب هتلهایی با معماری سنتی و تاریخی در ایران؛ بوتیک هتلها را از دست ندهید.