در روزهای ابتدایی آغاز به کار ایران مال، کمتر کسی تصور میکرد که این مرکز خرید، به محلی فرهنگی تبدیل شده و بهعنوان یکی از معروفترین جاهای دیدنی تهران شناخته شود. بخشهای فرهنگی مختلفی مانند پردیس سینمایی، گالری آثار تجسمی و کتابخانه ایران مال موجب شدهاند بازدیدکنندگان زیادی با هدف استفاده از آنها به ایران مال مراجعه کنند. در این بین کتابخانه ایران مال با معماری گوتیک، دیزاین فوقالعاده، شباهت به مدرسه هاگوارتز و تعداد زیاد کتابهایش، هر بینندهای را شگفتزده میکند.
در این مطلب با کتابخانه ایران مال، معماری و دیزاین فوقالعاده آن به طور کامل آشنا میشوید. پس در ادامه با چیدانه همراه باشید.
کتابخانه ایران مال در در منطقه ۲۲ تهران، انتهای بزرگراه همت (غرب)، بزرگراه شهید خرازی، در طبقه دوم بازار بزرگ ایران قرار دارد. مجموعه ایران مال در شمال غرب پایتخت و در نزدیکی دریاچه خلیج فارس یا چیتگر واقع شده است. دسترسی به کتابخانه ایران مال از طریق خودروی شخصی و مترو امکانپذیر است.
به کتابخانه ایران مال، جندی شاپور نیز گفته میشود. جندی شاپور یا گندی شاپور، شهری کهن در شمال استان خوزستان بود که امروزه متاسفانه ویرانهای از آن باقی مانده است. شهری که بهتدریج به یکی از مراکز علمی و پزشکی جهان آن روز تبدیل شد. بیشک استفاده از نام جندی شاپور برای این کتابخانه، بار مسئولیت بزرگی است. این محل را با نام باغ کتاب ایران مال نیز میشناسند.
ساخت کتابخانه ایران مال در سال ۱۳۹۰ آغاز شد و با مساحت حدود ۳,۳۰۰ مترمربع، بعد از کتابخانه ملی، لقب بزرگترین کتابخانه ایران را از آن خود کرد. این کتابخانه یکی از جذابترین مکانهای فرهنگی پایتخت بهحساب میآید. کتابخانه از سه طبقه تشکیل شده که ورود به طبقه دوم فعلا ممنوع است و از آسانسور شیشهای اختصاصی برای جابهجایی بین دو طبقه دیگر استفاده میشود. معماری شگفتانگیز با سقف بسیار بلند، دکوراسیون چوبی و قفسههای مملو از کتاب از ویژگیهای طراحی این فضاست.
در معماری کتابخانه ایران مال از تلفیق معماری گوتیک و ایرانی استفاده شده است. تا جایی این فضا شبیه به کتابخانه مدرسه هاگوارتز در داستان هری پاتر است که گویی از آن کپی برداری شده. معماری کلاسیک این کتابخانه با الهام از معماری قرن ۱۶ اروپا به سبک گوتیک به شکلی زیبا و چشمگیر بنا شده. پلکان خیرهکنندهای با طراحی ایرانی در بخش شرقی کتابخانه خودنمایی میکند که در کنار آسانسورهای شیشهای، طرحهای اسلیمی و شیشههای رنگی در قسمت غربی و نورپردازی فوقالعاده، فضایی اعجابانگیز خلق کردهاند. پلههای کتابخانه از سنگ مرمر سفید و نردهها چوبی هستند. سقف این مکان خارقالعاده با منبتکاری چشمگیری تزیین شده.
با حضور در کتابخانه ایران مال گویی به کتابخانهای قدیمی در دل اروپا قدم گذاشتهاید. فضای اصلی کتابخانه از سالن مستطیلشکل تشکیل شده که فرش نفیس دستبافتی بهبزرگی ۳۵۰ متر حاصل هنر دست فرشبافان کاشانی در آن به چشم میخورد. تعدادی مجسمه نیز در کتابخانه وجود دارد که متاسفانه هیچ راهنما و توضیحی برای آنها در نظر گرفته نشده. میز بزرگی در مرکز سالن و میزهای کوچک چهار نفرهای در اطراف آن وجود دارد که میتوانید دور آنها بنشینید و کتاب بخوانید. صندلیهای راحتی یک نفره نیز در این سالن تعبیه شدهاند که برای استراحتی چند دقیقهای مناسب به نظر میرسند.
کتابخانه ایران مال در سه طبقه احداث شده و مجموعه بزرگی است که حدود ۷۰ هزار جلد کتاب متنوع از موضوعات و سبکهای مختلف را در خود جای داده. کتابهای این مجموعه بر اساس موضوعات گوناگون در قفسهها دستهبندی شدهاند. کتابهای این محل با موضوعاتی چون تاریخ، ادبیات، جامعهشناسی، اخلاق فلسفه، داستان و شعر، هنر، روانشناسی، داستانی و کودک هستند و قطعا هر نوع سلیقهای، با هر سنی را راضی نگه میدارد.
جالب است بدانید در این محل حتی برخی نسخ چاپی قدیمی و کتابهای عتیقه چاپ مسکو به زبان لاتین نیز در معرض دید قرار دارند. البته بخش قابلتوجهی از کتابها از بازار کتب دست دوم تهیه شدهاند و اکثر کتابها در کتابفروشیهای سطح شهر پیدا میشوند. این شاید نکته منفی کتابخانهای باشد که باشکوه زیاد ساخته شده و میتوانست در راستای کمک به بازار نشر، کتب لازم را از ناشران و کتابفروشیها خریداری کند.
کافه کتابخانه ایران مال در حال حاضر جزو پرطرفدارترین بخشهای کتابخانه است. در کنار مطالعه کتاب و گردش در این محل میتوانید در کافه این مجموعه، خود را به یک نوشیدنی مهمان کنید. این فضای شیک، محل مناسبی برای قرارهای ملاقات و استراحت محسوب میشود. در این کافه لوکس میتوانید در کنار انواع نوشیدنی و کیک و شیرینی، چند صفحه کتاب بخوانید. اما از آنجایی که کافه کتابخانه بسیار گران است، شاید به پاتوق همیشگی شما تبدیل نشود!
بازدید از دیزاین فوقالعاده زیبای کتابخانه ایران مال تاکنون رایگان بوده و در تمامی روزهای هفته از ساعت ۹ تا ۲۲ امکانپذیر است. در حال حاضر استفاده از کتابها بدون نیاز به کارت عضویت، میسر بوده اما مطالعه کتابها تنها در فضای کتابخانه ممکن است. البته به دلیل شلوغی و ازدحام جمعیت، عملکرد اصلی کتابخانه به حاشیه رفته است و محل مناسبی برای مطالعه نیست. برخی افراد به این موضوع انتقاد دارند که تبدیل کتاب به کالایی دمدستی باعث کاهش ارزش آن میشود.
برای آشنایی با دیگر معماریهای داخلی جذاب در ایران مطلب دکوراسیون شیک و مدرن دفتر اسنپ باکس! را از دست ندهید.