معماری باستانی و اصیل مسجد جامع قزوین

معماری باستانی و اصیل مسجد جامع قزوین

ورودی شرقی مسجد جامع قزوین

شهر قزوین یکی از شهرهای تاریخی است. این شهر زیبا مقصد خوبی برای گردشگری و سفر است. بناهای تاریخی زیادی در شهر قزوین وجود دارد که هریک داستان و تاریخ خود را دارند. از بناهای سلجوقی و ایلخانی گرفته تا خانه‌های قاجاری. یکی از بناهای جذاب شهر قزوین، مسجد جامع عتیق قزوین است. با معماری باستانی و اصیل مسجد جامع قزوین آشنا شوید.

 

سرویس خواب بالسا
عکس هوایی مسجد جامع

تاریخچه مسجد جامع قزوین

مسجد جامع قزوین که مسجد جامع کبیر یا مسجد جامع عتیق هم نام دارد، یکی از مساجد بزرگ و تاریخی ایران است. فضای این مسجد در دوران ساسانیان، آتشکده بوده است که در دوران اسلامی به جای آن یک مسجد ساخته شده است. مسجد جامع قزوین در زمان هارون‌الرشید خلیفه عباسی، در سال 192 هجری ساخته شده است. در دوره‌های بعدی در حمله مغولان بخشی از آن تخریب شده است و در دوره‌های بعدی مرمت شده است.

مطلب پیشنهادی: این مسجد ایرانی با معماری کلیسایی خبرساز شده است

 

راهروی ورودی شرقی مسجد جامع

معماری مسجد جامع قزوین

مسجد جامع قزوین معماری باستانی و جذابی دارد که متعلق به دوره‌های مختلفی است. این بنای تاریخی 3500 مترمربع مساحت دارد که از چهار ورودی و صحن تشکیل شده است.  بنای اصلی مسجد مربوط به دوره سلجوقیان است و در بخش‌هایی از آن معماری دوره‌های بعد مانند صفوی و قاجار هم دیده می‌شود. سبک معماری مسجد جامع قزوین به صورت چهار ایوانی ساخته شده است. مسجد جامع قزوین در قرن هفتم چندین در ورودی داشته است ولی در حال حاضر دو ورودی دارد.

 

ایوان جنوبی مسجد جامع

معماری بخش‌های مختلف مسجد جامع قزوین

بزرگترین ایوان آن ایوان جنوبی است که از نظر عظمت و تزئینات از شاهکارهای معماری ایران است. این ایوان در سال 1069 به دستور شاه عباس صفوی ساخته شده است.

ایوان شمالی مسجد جامع قزوین که دو مناره در دو طرف آن قرار دارد و با کاشی‌های رنگارنگ تزئین شده است احتمالا مربوط به دوره شاه طهماسب صفوی باشد. این ایوان در سال 1313 قمری و در دوران سعدالسلطنه حاکم وقت قزوین مرمت شده است.

مقصوره خمارتاشی مسجد جامع قزوین که در پشت ایوان جنوبی مسجد قرار دارد. ساخت این گنبد در سال 500 قمری به دستور امیرزاهد خمارتاش بن عبدلله آغاز شد و در رجب سال 509 قمری پایان یافت. در بخش جنوبی این گنبدخانه، محرابی مرمری وجود دارد که با کاشی‌های رنگارنگ تزئین شده است.

دورتادور حیاط مسجد جامع، رواق‌هایی قرار دارد که به نام‌های امام جماعتی که در آنها نماز می‌خواندند معروف شده است.

در وسط حیاط مسجد جامع، حوضی قرار دارد که آب آن از قنات خمارتاش تامین می‌شود. قنات خمارتاش از میان مسجد می‌گذرد و به طرف جنوب شهر می‌رود و بیرون از دورازه شاهزاده حسین دیده می‌شود.

 

ایوان شمالی مسجد جامع

کلام آخر:

برای اینکه با زیبایی و جذابیت‌های معماری باستانی و اصیل مسجد جامع قزوین آشنا شوید، بهتر است به شهر قزوین سفر کنید و از نزدیک این بنای باشکوه را ببینید.


دیدگاه کاربران

ثبت دیدگاه