ترکیه یکی از مقصدهای گردشگری جذاب برای مردم ایران است و سالانه افراد زیادی به این کشور سفر میکنند. تابستان یکی از فصلهای پر تردد برای بازدید از جاذبههای کشور ترکیه است. اگر به معماری و آثار تاریخی معماری علاقهمند هستید، بهتر است با معماریهای دیدنی ترکیه آشنا شوید.
ترکیه هم از نظر تاریخی و هم در ساختار مدرن شهرهایش، فضاهای دیدنی زیادی دارد که تعداد زیادی از این بناهای تاریخی جذاب در استانبول قرار دارند. معماری بناها در ترکیه، در گذشته تحت تاثیر معماری سلجوقی و عثمانی قرار داشت. ولی به مرور زمان تحت تاثیر معماریهای مدرن و سازههای کشورهای دیگر، از معماران خارجی برای اجرای ساختمانها استفاده شد.
مطلب پیشنهادی: خانهای در ترکیه که 360 درجه میچرخد
از آنجایی که ترکیه مرز بین آسیا و اروپا است، امروزه معماریهای متنوعی در آن دیده میشود. بناهای تاریخی و دیدنی ترکیه اغلب دارای معماری سلجوقی و عثمانی هستند.
معماری سلجوقی بیشتر در منطقه آناتولی که بخشهایی از ترکیه و ایران هم در آن قرار میگیرد وجود دارد. بیشتر آثار سلجوقی آناتولی از سنگهای پوشیده و آجر مخصوص منارهها است. استفاده از سنگ در آناتولی بیشترین تفاوت با بناهای سلجوقی در ایران است که از آجر ساخته شدهاند. در این بناها بهطور مکرر از مقرنس استفاده شدهاست.
معماری عثمانی، نسخهای توسعه یافته از معماری سلجوقی است که بیشتر در شهرهای بورسا و ادیرن ترکیه دیده میشود. به ور کلی این نوع معماری، ترکیبی از معماری ایرانی با معماری مدیترانه و خارومیانه شناخته میشود. مسجد آبی و کاخ توپکاپی تحت تاثیر این نوع معماری ساخته شده است.
تعدادی از معماریهای شاخص ترکیه که اغلب در استانبول قرار دارند؛ در ادامه معرفی شده است.
این برج آجری در شهر آلانیای ترکیه قرار دارد. ساخت آن در زمان سلطان سلجوقی، علاالدین کیقباد اول، شروع شد. برای ساخت آن معمار ابوعلی رها از شهر حلب سوریه به آلانیا آمد. آجرهای قرمز رنگ آن باعث شد، نام برج قرمز را به خود بگیرد. یکی از نمونههای برجسته معماری نظامی قرون وسطی است که 33 متر ارتفاع دارد.
به نام مدرسه جفت مناره هم شناخته میشود. این مدرسه معماری سلجوقی دارد و یکی از بناهای دیدنی ترکیه است که گردشگران برای بازدید آن به ترکیه میروند. به دلیل داشتن دو مناره شبیه هم به آن مدرسه جفت مناره میگویند.
یکی از معروفترین بناهای استانبول، کلیسا و مسجد ایاصوفیه است. این بنای باشکوه در سال 537 میلادی توسط امپراتور روم ژوستینین به معماری بیزانسی ساخته شد. در قرن پانزدهم توسط امپراتوری عثمانی به مسجد تبدیل شد و تزئینات اسلامی مانند مناره و خطاطیهای اسلامی به آن اضافه شد. در سال 193 این بنا به موزهای برای علاقهمندان به معماری و هنر تبدیل شد.
مطلب پیشنهادی: بهترین بازارهای ترکیه، برای آنها که عشق خرید دارند!
این مسجد زیبا در مرکز شهر استانبول قرار دارد. سلطان احمد یکم عثمانی دستور ساخت آن را میدهد به همین دلیل نام اصل آن مسجد سلطان احمد است ولی به دلیل کاشیکاریهای آبی رنگ آن به نام مسجد آبی هم شناخته میشود. یکی دیگر از ویژگیهای معماری که مختص این بنا است، داشتن شش مناره است.
توپقاپو، توپقاپی و یا توپکاپی اسامی هستند که برای این بنا به کار میروند. از معماریهای شاخص عثمانی است که در شرق استانبول قرار دارد. محمد فاتح که از پادشاهان عثمانی بود در سال 1459 دستور ساخت این کاخ را داد. امروزه این کاخ تبدیل به موزهای شده است که آثاری از ایران هم در آن قرار دارد.
یکی دیگر از معماریهای جذاب ترکیه به سبک سلجوقی، کاروانسرای سلطانخان است. این کاروانسرای بزرگ سلجوقی در استان آقسرای ترکیه قرار دارد. این بنای سنگی در زمان کیقباد اول ساخته شده است و از بخشهای مختلفی مانند تالار اصلی، مسجد و حمام تشکیل شده است.
آب انبار باسیلیکا در سالهای۵۲۶ -۵۶۵ میلادی در دوران امپراطوری بیزانس و به دستور ژوستینیانوس اول ساخته شد. یره باتان سیسترن نام دیگر این بنا است. این آب انبار به این دلیل به اسم باسیلیکا معروف است که در زمان رومیان کلیسا بوده است و باسیلیکا در زبان رومی به معنای کلیسای کاتولیک است. برای رسیدن به این آب انبار باید 52 پله به زیرزمین را طی کنید. آب انبار باسیلیکا 336 ستون دارد و گنجایش 98 هزار مترمربع آب را در خود دارد.
یکی از محلههای زیبا و قدیمی استانبول است که در گذشته یهودیان و یونانیهای زیادی در آن زندگی میکردند. ویژگی جالبی که ظاهر این کوچه را جذاب کرده است، معماری و رنگ ساختمانهای کوچههای بالات، مغازههای نقلی و کوچههای سنگفرش شده است.
در پایان
به جز چندین جاذبه معماری ترکیه که معرفی کردیم، بناهای بسیار زیادی با معماری جذاب در ترکیه وجود دارد که میتوانید به آنها سر بزنید. بازار بزرگ، قنات والنس، کلیسا کورا، کالج فانار، مسجد سلیمانیه و برج گالاتا استانبول از معماریهای زیبا و دیگر ترکیه هستند.