اراک از جمله شهرهای نسبتا جوان کشورمان است که مردم کمتر در مورد جاذبههای آن میدانند. چرا که اغلب در اخبار بیشتر راجع به صنعتی بودن و آلودگیهای این شهر شنیدهایم. در این مطلب از چیدانه راجع به جاهای دیدنی و معماریهای شگفت انگیز شهر اراک صحبت خواهیم کرد. پس برای اینکه به یک مقصد جدید برای سفر فکر کنید، این مطلب را بخوانید.
اراک یکی از بزرگترین شهرهای مرکز ایران است. این شهر مرکز استان مرکزی است. شهر اراک نسبت به شهرهای ایران، شهری جوان است که در دوره قاجار بنیان گذاشته شد. نام شهر که ابتدا قلعهای نظامی در کنار روستای کرهرود بود قلعه سلطانآباد، بعد سلطانآباد عراق و در سال ۱۳۱۶ خورشیدی به اراک تغییر نام داد. بانی شهر اراک یوسفخان گرجی معروف به سپهدار بود که شهر را در طول چند سال و با هزینه ۲۰۰٬۰۰۰ تومان ساخت. در شهر جدید تمامی تأسیسات شهری از قبیل قنات، حمام، آبانبار، مسجد، مدرسه، سقاخانه، بازار و ارگ حکومتی ساخته شد. با رونقگیری اقتصاد شهر و عبور راهآهن سراسری از شهر، مهاجرت به شهر افزایش یافت. بناهای تاریخی شهر اراک، اغلب متعلق به دوره قاجار هستند. مهمترین صنایع دستی اراک، قالی اراک است که در گذشته اعتبار زیادی داشته است.
در شهر اراک بناهای تاریخی متعددی برای دیدن وجود دارد. در ادامه تعدادی از جاهای دیدنی شهر اراک را معرفی کردهایم.
یکی از جاهای تاریخی و دیدنی شهر اراک، بازار تاریخی آن است. قدمتش به دوران فتحعلی شاه قاجار برمیگردد. این بازار سرپوشیده با شروع ساخت شهر اراک و به صورت مجموعهای شامل؛ حمام، مسجد، مدرسه، آب انبار، کاروانسرا ساخته شد. بازار اراک به شکل سرپوشیده و دو محور شمال به جنوب و شرق به غرب که همدیگر را قطع میکنند ساخته شد.
مطلب پیشنهادی: معرفی جاذبههای گردشگری قزوین برای سفر در اردیبهشت
میرزا تقیخان امیرکبیر را همه ما میشناسیم. احتمالا برایتان جالب باشد که خانهی بنیانگذار دارالفنون را ببینید. خانه تاریخی امیرکبیر از جاذبههای شهر اراک است که در روستای هزاوه قرار دارد. این بنا متعلق به دوره قاجار است.
یکی از بناهای تاریخی و جذاب در شهر اراک حمام تاریخی چهارفصل است. گفته میشود این حمام بزرگترین حمام ایران است که قدمت آن به زمان احمدشاه قاجار برمیگردد. دلیل نامگذاری آن؛ به کاشیهای طرح چهارفصل آن مرتبط است. انواع کاشیهای قاجاری اجرا شده در این حمام، از مهمترین جذابیتهای آن است.
این پل هفت چشمه که در دوره پهلوی اول ساخته شده است، یکی از مهمترین پلهای راه آهن کشور در مسیر شمال به جنوب است. این پل چندین سال قبل در فهرست آثار ملی به ثبت رسید.
موزه مفاخر استان مرکزی یکی از جاذبههای دیدنی این استان است که در زمینی به مساحت دو هزار و ۸۰۰ متر مربع و با زیر بنای یک هزار مترمربع در ساختمان خاکباز در شهر اراک قرار دارد. ساخت این بنا در اواخر دوره قاجاریه آغاز و پس از چهار سال عملیات اجرایی در سال ۱۳۰۸ خورشیدی به پایان رسیده است. در این موزه سردیسها و آثار گزارش، اسناد و عکسهای متعلق به بزرگان ایران به نمایش گذاشته شده است.
یکی از خانههای تاریخی اراک، خانه حسنپور متعلق به دور احمدشاه قاجار است که در زمینی به مساحت 600 مترمربع ساخته شده است. این بنای دو طبقه امروزه موزه صنایع دستی اراک است.
یکی دیگر از جاذبههای دیدنی شهر اراک، کلیسای مسروپ مربوط به دوره قاجار است. این کلیسا که با سرمایه ارامنه در سال ۱۹۱۴ میلادی ساخته شدهاست دارای چهار بخش مدرسه، منزل کشیش، تالار اجتماعات و کلیسا است. این بنا از چهار طرف نورگیرهای متعددی دارد و برج ناقوسی جلوی ورودی غربی آن قرار گرفته است.
این روستای تاریخی در 37 کیلومتری شرق اراک قرار دارد. این روستای کوهستانی مدتی محل اقامت اسماعیلیان بعد از حمله مغول بوده است به همین دلیل کاروانسراها و قلعههای اسماعیلی در این روستا دیده میشود. غارهای طبیعی متعددی از این روستا وجود دارد. همچنین مقبره شاه قلندر (یکی از بزرگان اسماعیلیه) در این روستا قرار دارد.
این روستا در 18 کیلومتری شرق اراک قرار دارد. چندین جاذبه گردشگری مانند؛ خانه قدیمی امیرکبیر، آستان سلطان سید احمد، مسجد شبستاندار، درخت سرو کهنسال و حمام قدیمی روستای هزاوه در این روستا باعث جذب گردشگران این به منطقه شده است. علاوه بر این معماری پلکانی این روستا، که از خانههایی از جنس؛ سنگ، گل و چوب ساخته شده، از جذابیتهای این روستا است.
یکی از زیباترین تالابهای ایران در 17 کیلومتری شمال شرقی شهرستان اراک و در دشت فراهان قرار دارد. به تالاب میقان در گذشته، نمکزار فراهان میگفتند. این منطقه بهشت درناهای ایران به حساب میآید که متاسفانه این روزها حال و روز خوبی ندارد ولی دیدن پرندگان آن بسیار لذت بخش است.
مطلب پیشنهادی: احداث پتروشیمی، خطر بیخ گوش تالای میانکاله
اگر کمی با سیستم قنات آشنا باشید، میدانید که این سیستم آبی بسیار جذاب است و دیدن آن از نزدیک حتما برایتان جالب خواهد بود. آب قنات ابراهیم آباد از کوههای هفتاد قله سرچشمه میگیرند. این قنات متعلق به دوران قاجار است و تا امروز سالم مانده است و به عنوان میراث جهانی ثبت شده است.
ارگ حکومتی اراک یکی از بناهای تاریخی شهر اراک است که در سال ۱۲۳۱ هجری قمری ساخته شد. ارگ حکومتی در اصل مرکز حکومتی شهر نهادهای حکومتی و محل سکونت حاکم و دیوانیان شهر بود. این روزها اثری از ارگ حکومتی نمیبینیم زیرا به جز قسمتی از بنای منزل سپهدار چیزی از این ارگ باقی نمانده است. این مجموعه به مباشرت یوسف خان گرجی و همزمان با احداث نخستین پایههای شهر اراک در زمان فتحعلی شاه ساخته شد.
آقانورالدین عراقی یکی از پیشوایان و علمای دینی دوره قاجار بود که پس از مرگش مقبرهای برای او ساخته شد. بنای این مقبره متعلق به دوره پهلوی است. و این اثر در سال 97 جزو آثار ملی ثبت شده است.
این بنا در زمان ناصرالدین شاه قاجار و برای کمپانی فرش زیگلر ساخته شد. بعدها محمد حسن وکیل آن را خرید و به نام او مشهور شد. امروزه موزهای برای صنایع دستی و سنتی است.
این منطقه در 25 کیلومتری شمال شرقی اراک قرار دارد. منطقه هفتاد قله یکی از مهمترین مناطق حفاظت شده ایران است. بر روی کوههای هفتاد قله، ۶۲ کتیبه وجود دارد که قدمت برخی از آنها به ۴۰۰ سال قبل برمیگردد. در سال ۱۳۴۹ قسمتی از این منطقه به دلیل ویژگیهای منحصربهفردش، منطقه شکار ممنوع اعلام شد. در سال ۱۳۵۳ مناطق دیگری هم به قسمتهای قبلی افزوده شد و کل آن ناحیه، منطقه حفاظت شده هفتاد قله نام گرفت. درهها، کوهها، چشمهها و دشتهای متعددی در این منطقه قرار دارند.
یکی از جاذبههای طبیعی دیدنی و زیبای شهر اراک است که آخر هفته بسیاری از مردم اراک برای پیک نیک به آنجا میروند. این دره حدود 100 هکتار وسعت دارد. به دلیل وفور درخت گردو در آن به نام دره گردو مشهور شده است.
در این مطلب با جاذبههای تاریخی و طبیعی شهر اراک آشنا شدیم. اگر به این نوع از مطالب علاقه دارید مطلب 10 روستای زیبا اطراف تهران برای سفری یک روزه را بخوانید.