طراحی فضای مذهبی خاص؛ اینجا مسجد است؟

طراحی فضای مذهبی خاص؛ اینجا مسجد است؟

آنچه از معماری مساجد به ذهن ما می‌رسد؛ بنایی بلند و رفیع با گلدسته و مناره است. مساجدی که در ایران و شهرهای اسلامی دنیا وجود دارند؛ دارای ویژگی‌های مشترکی هستند. ولی امروز راجع به معماری مسجدی صحبت می‌کنیم که معماری و ساختی بسیار متفاوت دارد. از دیوارهای بلند اطراف آن تا مناره‌ی مستطیل شکل نشانی از خاص بودن مسجد سانکاکلار دارند.

سرویس خواب بالسا
فرش مشهد

مسجد سانکاکلار کجاست؟

مسجد Sancaklar واقع در Buyukçekmece، محله‌ای در حومه استانبول است. این مسجد معماری خاصی دارد. مسجدی زیر زمین که در فضای پارک عمومی قرار دارد. وجود ساختمان مسجد داخل فضای محصور شده توسط دیوارها و ترکیب شدن بنا با توپوگرافی؛ باعث دور ماندن آن از اطراف و شلوغی دنیای بیرونی شده است.

 

معماری مسجد سانکاکلار

این مسجد جالب و متفاوت توسط معماران Emre Arolat Architects طراحی شده است. این بنا در یک دشت ساخته شده است که با استفاده از یک اتوبان شلوغ از فضای اطراف جدا شده است. دیوارهای بلندی که پارک را در حیاط بالایی مسجد احاطه کرده اند، مرز روشنی بین دنیای پر هرج و مرج بیرونی و فضای آرام پارک عمومی را به تصویر می کشند. سایبان بلندی که از پارک بیرون آمده است تنها عنصر معماری قابل مشاهده از بیرون است. این ساختمان در زیر این سایبان قرار دارد. ورودی این ساختمان از مسیری از داخل پارک و از طریق راه پله قابل دسترسی است.

یکی از ویژگیهای جالب این بنا، مناره‌ی مستطیل شکل آن است. به نظر می‌رسد المانی است که نقش مناره را در نشان دار کردن مسجد دارد. روی این این مناره اسامی خداوند نوشته شده است.

جالب است بدانید که این گروه معماری؛ پروژه‌ی دیگر مشابه با این ساختار در امارات، به نام مسجد نورا طراح کرده است.

 

معماری داخلی مسجد

معماران این سایت؛ فضای داخل مسجد را به شکلی ساده و شبیه به غار طراحی کرده‌اند. فضایی که برای دعا و رازونیاز بسیار دنج و راحت به نظر می‌رسد. شکاف‌ها و شکستگی‌های موجود در امتداد دیوار قبله، جهت‌پذیری فضای نماز را افزایش می‌دهد و اجازه می‌دهد نور روز به داخل نمازخانه نفوذ کند.

 

محوطه سازی مسجد

فضای بیرونی و اطراف این مسجد طراحی مینیمال و ساده دارد. این را می‌شود از خطوط صاف و مستقیم فضاها و دقت در انتخاب مصالح محوطه متوجه شد. وجود عناصری مانند؛ سطح سبز چمن‌کاری شده در ترکیب با سنگفرش، درخت کهنسالی که در ورودی قرار گرفته؛ آبنمای ساده دیواری که به حوضی کم عمق و تیره رنگ ریخته می‌شود؛ همه باعث ایجاد آرامش و سکون خاصی در فضا شده است. پله‌های بیرونی در هماهنگی با توپوگرافی ساخته شده‌اند و خطوط پررنگ شده با سنگ کاری؛ امتدادی از خطوط ساختمان را در سطح بیرونی نمایش داده‌اند. این خطوط در سقف سالن اصلی مسجد هم دیده می‌شود.

 

منبع تصاویر: archfeed


دیدگاه کاربران
مهندس تین تین در تاریخ 24 مهر 1402
این مسجده؟ من فکر کردم زندانی چیزی باشه :(

ثبت دیدگاه