صادق هدایت نویسنده خلاق و مترجم روشنفکر ایرانی است که بخش زیادی از عمر خود را در خانه خود در تهران گذرانده است. خانه صادق هدایت یکی از خانههای قاجاری تهران است که در این مطلب راجع به آن صحبت خواهیم کرد.
خانه صادق هدایت در محله فردوسی، خیابان شهید تقوی و در کنار بیمارستان امیر اعلم تهران قرار دارد. اعتضادالملک، پدر صادق هدایت از رجال و اشراف دوره قاجار بوده که این خانه به دستور وی ساخته شده است. در سال 1353 بانو فرح پهلوی این خانه را برای تبدیل شدن به مرکز ادبی صادق هدایت، خرید و شروع به مرمت کرد. بعد از انقلاب 1357 این خانه در اختیار دانشگاه علوم پزشکی قرار گرفت. مدتی تبدیل به مهدکودک صادقیه شد و پس از آن تبدیل به کتابخانه شد.
خانهای به مساحت 1400 مترمربع است که در ورودی آن در قسمت جنوبی خانه و در خیابان هدایت (تقوی) قرار دارد. یک در دو لنگه به حیاط آن باز میشود. سبک معماری این خانه به اواخر قاجار برمیگردد. جلوی ساختمان خانه ایوان بزرگی قرار دارد و در تمام اتاقها به این ایوان باز میشوند. ارتفاع سقف اتاقها بلند است و کف اتاقهای خانه با آجر پوشیده شده است.
دو ستون سفید و بلند در ایوان قرار گرفته است که از ویژگیهای معماری دوران قاجار است. کاشیهای رنگی با نقوش مختلف، از دیگر ویژگیهای خانه صادق هدایت و تزئینات آن است. در حیاط خانه صادق هدایت حوض سنگی زیبایی قرار دارد و باغچههایی در چهار طرف آن قرار دارد که به سبک باغ ایرانی طراحی شدهاند.