قلعه رودخان که به قلعه “هزار پله" ، “حسامی" نیز معروف است نام قلعه ای تاریخی در 23 کیلومتری جنوب غربی شهر فومن در بخش مرکزی و دهستان “گوراب پس" استان گیلان است. برخی از کارشناسان، ساخت قلعه رودخان را در دوران ساسانیان و مقارن با حمله اعراب به ایران دانسته اند که در دوره سلجوقیان این قلعه تجدید بنا شده و از پایگاه های مبارزاتی اسماعیلیان بوده است. مساحت قلعه حدود 22300 متر مربع و محیط آن 1260متر است که توسط 42 برج و بارو محاصره شده است. طول قلعه حدود 500 متر و عرض آن در نقاط مختلف متفاوت است. در ساخت این قلعه از میلیون ها قطعه آجر استفاده شده است. این آجرها در روستاهای حاشیه ی جنگل پخته شده و به قلعه آورده شده است. جنس مصالح به کار رفته در ساختمان قلعه از آجر، سنگ لاشه، ساروج و گچ می باشد.
اسم قلعه که میآید بیاختیار آدمی به یاد مکانی ترسناک و اسرارآمیز میافتاد. پیرامون قلعهها نیز گاهی داستانهای عجیب و غریبی گفته میشود که شاید این داستانها بیارتباط با ساختار این مکانها و کاربردشان نباشد؛ چون قلعهها دژهای محکم و استواری هستند که برای دفاع در برابر حمله دشمنان ساخته میشدند و طراحی آنها بهگونهای بود که تسخیرناپذیر باشند. معمولا هم بر فراز کوهها و ارتفاعات بنا شدهاند. قلعه رودخان فومن نیز یکی از همین قلعهها است که به خاطر داشتن همین ويژگیها، مردم باور به وجود جن و ارواح در قلعه رودخان دارند. اما شاید اگر به سراغ این مکانهای بهظاهر مخوف بروید و از نزدیک با سرگذشت و داستان زندگی آنها آشنا شوید، نظرتان عوض شود.
قلعه رودخان در حدود ۱۶۰۰ پله دارد که جدید هستند و برای گردشگران ساخته شدهاند. پلههای اصلی در طی کاوشهای باستانشناسی در امتداد دیوارها و برجها از زیر خاک بیرون کشیده شده است که تعداد آنها به ۹۳۵ پله میرسد؛ برای همین این مکان به قلعه هزار پله معروف است.
قلعه رودخان با ۶/۲ هکتار مساحت، حدود ۵۰۰ متر طول دارد که در برخی نقاط عرضی متفاوت دارد. بلندی برج و باروهای آن نیز به ۱۵۰۰ متر میرسد. مصالح به کار رفته در ساخت این قلعه آجر و سنگ است. این قلعه بهطور کلی از دو قسمت ارگ و قورخانه تشکیل شده که ارگ محل شاهنشین قلعه رودخان و حرمسرا و قورخانه محل فعالیتهای نظامی و زندگی سربازان بوده است. ارگ در قسمت غربی در دو طبقه و از آجر ساخته شده و قراولخانهها در قسمت شرقی در دو طبقه با نورگیرها و روزنههای متعدد بر اطراف قلعه مسلط هستند.
چون قلعه روی دو قله بنا شده به سه بخش شرقی، میانی و غربی تقسیم شده:
مهمترین بنای قسمت غربی این قلعه شاهنشین است که در بالاترین بخش قلعه ساخته شده است و از لحاظ ساختار با دیگر قسمتها متفاوت است. دارای دو بخش تحتانی، فوقانی و تراس است که این تراس مکان مناسبی برای تماشای قلعه است. بهعلاوه چشمه آبی که قبلا منبع اصلی تأمین آب قلعه بوده (که میگویند از ییلاق زردخونی آوردهاند) در گذشته در حیاط آن دیده میشده است که پس از زلزله سال ۱۳۶۹ گیلان خشک شد و بعدها مجددا توسط میراث فرهنگی این استان احیا شد.
در انتهای شمال شرقی قلعه یک ساختمان دو طبقه بسیار زیبا وجود دارد و در ضلع جنوبی آن کوهی قرار دارد که غاری در آن دیده میشود و به گفته مردم محلی قبلا محل استقرار نگهبانان بوده است تا در صورت بروز حمله به قلعه علامت دهند. با اینکه بخشهای زیادی از این قلعه زیبا که در سال ۱۳۵۴ به ثبت آثار ملی و تاریخی رسیده، از بین رفته اما کماکان بهعنوان یکی از جاهای دیدنی اطراف رشت پذیرای گردشگران است.