دکوراسیون کاخهای سلطنتی همیشه برای افراد، جذاب و پررمز است. کاخهای صفوی، قاجار و پهلوی این روزها تبدیل به موزههای مختلفی شدهاند که مردم میتوانند برای بازدید به آنها سر بزنند. یکی از این مجموعهها کاخهای سعدآباد است. کاخهایی که محل زندگی خاندان پهلوی بود. در این مطلب دکوراسیون سلطنتی خانه رضاخان در این مجموعه را ببینید.
رضاخان بنیانگذار دودمان پهلوی بود. او از 12 سالگی وارد نظام شد و مدارج ترقی را طی کرد. او از سال 1305 به عنوان پادشاه ایران تاج گذاری کرد. رضاشاه به دنبال ایجاد نظم نوین در اداره و ساختار کشور بود. او نهادهای مدرن را در ایران پایهگذاری کرد که از مهمترین آنها راهآهن سراسری، ارتش نوین، دادگستری نوین و دانشگاه تهران است. کاخ سبز که در مجموعه سعدآباد قرار دارد، تا مدتها محل زندگی رضاشاه بود.
کاخ سبز یکی از زیباترین کاخهای مجموعه سعدآباد است که به آن کاخ شهوند هم گفته میشود. کاخ شهوند یا کاخ سبز، در نقطهای مرتفع، در شمال غربی مجموعه سعدآباد قرار دارد. این کاخ در ابتدا به صورت ساختمانی نیمهتمام بود که به علیخان حاکم (والی) تعلق داشت و تپهای که ساختمان روی آن واقع شده بود، به تپه علیخان معروف بود. رضاشاه، پس از اینکه ساختمان واقع بر این تپه را از علیخان خریداری کرد، کاخ کنونی را بنا نهاد و کار ساخت و تکمیل آن از زمان وزارت جنگی او، تا اوایل سلطنتش (سالهای ۱۳۰۱ تا ۱۳۰۷ خورشیدی) به طول انجامید. این کاخ با تلاش هنرمندان و معماران ایرانی، پس از هفت سال کار، در دو طبقه (زیرزمین و همکف) بنا گردید. رضاشاه از طبقه همکف به عنوان محل زندگی و دفتر کار خود و از زیرزمین به عنوان انباری استفاده میکرد.
نامش به خاطر سنگهایی که در ساخت آن استفاده شده است، کاخ سبز گذاشته شده است. ملاط بین سنگها از سرب است و به واسطه خاصیت انبساط و انقباض آن، برای جلوگیری از خردشدن سنگها در حرارتهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. این بنا، اولین کاخ مجموعه سعدآباد است که در زمان پهلوی به بهرهبرداری رسیدهاست. در اصلی کاخ از سمت شمال غربی به سوی کوههای مرتفع البرز باز میشود. چشمانداز کاخ از سوی جنوب، شهر بزرگ تهران است و تنها کاخی است که منظره بدیعی را پیش چشم بیننده میگستراند. مساحت زیربنای کاخ به استثنای زیرزمین حدود ۱۳۷۲متر مربع است.
ساختمان کاخ از دو طبقه تشکیل شده، طبقه اول شامل پله ورودی، تالار آینه، ناهار خوری، اتاق کار و پذیرایی است. یکی از زیباترین قسمتهای این کاخ، تالار آیینه است که روی تمامی آیینهها، با گلهایی از گچ تزئین شده و با قالی مشهد ۷۰ متری زیبایی، که اثر عبدالمحمد عمواغلی است، فرش شده که دفتر کار رضاشاه نیز بودهاست. در این تالار، یک دست مبل گوبلندوز کار دست، مربوط به دوره قاجار قرار دارد. میز وسط تالار، کار کشور فرانسه و متعلق به قرن ۱۸ میلادی است. پردهای نقره فام به چوب پردهای منبت کاری شده، پنجره تالار را مزین کردهاست. از ویژگیهای این تالار، همخوانی نقش وسط فرش، با طرح سقف است که با ابریشم خاص و ریز بافت به مدت هفت سال (از ۱۳۰۱ تا ۱۳۰۷ خورشیدی) توسط هنرمندان مشهد به طول انجامیده است.