گنبد مسجد شاه اصفهان از سال 1389 در حال مرمت است. مرمت گنبد مسجد شاه اصفهان که مدتی جریان ساز شده بود و دو سال گذشته باعث آبروریزی تاریخی در اصفهان شد، بالاخره پس از 14 سال از حصار داربستهای مرمت رها شد.
مسجد شاه که به نامهای مسجد جامع عباسی یا مسجد سلطانی شهرت دارد، در زمان شاه عباس صفوی ساخته شد. از بیستوسوم تیرماه ۱۴۰۱ که تصویر گنبد مسجد جامع عباسی، پیش و پس از مرمت اخیر، کنار هم گذاشته و در شبکههای اجتماعی منتشر شد، نقد و نظرات گوناگونی در رسانههای مختلف، دربارهی مرمت آن منتشر گردید. جمعی از استادان دانشگاه و متخصصان معماری و مرمت، با امضای نامهای خواستار توقف مرمت گنبد مسجد جامع عباسی تا انجام تحقیقات بیشتر، پس از اخذ نظر خبرهترین صاحبنظران ملی و بینالمللی دراینباره شدند.
مطلب پیشنهادی: معماری چشمنواز مدرسه چهارباغ اصفهان؛ آخرین شاهکار عصر صفوی
در سال 1401 با دستور وزیر میراث فرهنگی و معاون میراث فرهنگی کشور، کمیتهای چهار نفره شامل کارشناسان پیشکسوت معماری، مرمت و سازه در دو سطح ملی و استانی کار نظارت بر وضعیت و پایش گنبد را آغاز کردند. به گفته مدیر کل میراث فرهنگی استان اصفهان؛ کمیته نظارت از تابستان ۱۴۰۱ در چند مرحله، کار نظارت و پایش زیرساختها و تزئینات بزرگترین گنبد کاشیکاری جهان را آغاز و پس از بررسیها و برگزاری نشستهای متعدد و ارائه دستور کار، عملیات مرمت گنبد دوباره از سرگرفته شد و درنهایت عملیات مرمت تزئینات و رفع اعوجاج در ترک شانزدهم در چند روز گذشته اتمام و این گنبد عظیم تاریخی از حصار داربستها پس از ۱۴ سال آزاد شد. با توجه به ادامه فعالیت کمیته نظارت بر گنبد مسجد امام، بخش محدودی از داربستها برای پایش شالوده گنبد همچنان باقی مانده و پس از آن عملیات مرمت کمربند گنبد بزودی آغاز میشود.