بافت فرسوده به بخشهای قدیمی و فرسوده گفته میشود. این مناطق شهری بخش مهمی از هویت شهری را تشکیل میدهند و در ساختار شهر جزو مناطق ارزشمند هر شهر هستند. ولی برای اینکه زندگی در آنها جریان داشته باشد و اهالی آن آسایش کافی داشته باشند، نیاز به مرمت و مقاومسازی دارند.
اصفهان یکی از شهرهای تاریخی است که بافت فرسوده آن نیاز به رسیدگی و مرمت دارد. هزینههای مرمت خانههای قدیمی یکی از مهمترین مسائل آن است. در همین راستا معاون شهرسازی و معماری شهرداری اصفهان در مورد وام مرمت و مقاوم سازی خبر داده است؛ وام مرمت و مقاومسازی جزو تسهیلاتی است که امسال نخستین بار به ساکنان بافتهای تاریخی فرسوده تعلق میگیرد. مبلغ این وام در کلانشهرهایی مثل اصفهان سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون ریال و مراکز استانها سه میلیارد و ۸۰ میلیون ریال با سود ۲۳ درصد و بازپرداخت پنج ساله است. از ۲ هزار هکتاری بافت تاریخی اصفهان حدود ۵۰۰ هکتار جزو بافت فرسوده تاریخی است.
مطلب پیشنهادی: نمای ساختمانهای اصفهان با معماری معاصر + تصویر
به بیان معاون شهرسازی و معماری شهردار اصفهان وام یاد شده از سوی معاونت راه و شهرسازی و شرکت بازآفرینی شهری ایران در بهمن سال گذشته مصوب و ساز و کار دریافت آن نیز به بانکها ابلاغ شد. شهرداری اصفهان از اواخر سال گذشته با هدف ایجاد و احیای بافت تاریخی اقدام به تصویب لایحه ویژه بافت تاریخی در شورای اسلامی شهر کرد.
بر اساس این لایحه پلاکهای مالکیت همجوار بلافصل با بناهای واجد ارزش ثبت شده در فهرست آثار ملی یا بناهای واجد ارزش مصوب در کمیسیون ماده پنح میتوانند در صورت تهیه طرح معماری متناسب با بنا و بافت تاریخی مجاور، از مزایای ویژه برخوردار شوند. از مهمترین این مزایا امکان استقرار عملکرد طبق بند (۱۳-۱-۲) دفترچه ضوابط و مقررات ساختمانی طرح بازنگری تفصیلی به فعالیتهای متناسب با بافت تاریخی در زمینه فرهنگی، صنایع دستی، خدمات گردشگری، کتابخانه و کاربری اداری و تجاری متناسب با بافت تاریخی است. همچنین با این مصوبه امکان احیای بناهای تاریخی تخریب شده پیش از سال ۱۳۹۰ طبق مستندات تاریخی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی فراهم شده است و بناهای احداثی میتوانند از مزایای اماکن واجد ارزش تاریخی موجود وفق طرح تفصیلی و بستههای تشویقی مالی مصوب شورای اسلامی شهر بهرهمند شوند.
مطلب پیشنهادی: ساخت و ساز در گلابدره؛ ساخت خانههای غیر مجاز به پایان میرسد؟