تکیه معاون الملک؛ مشهورترین اثر قاجاری در کرمانشاه

تکیه معاون الملک؛ مشهورترین اثر قاجاری در کرمانشاه

به قلم: سمانه زارعی

نوژا دیزاین

کرمانشاه یکی از شهرهای تاریخی و زیبایی است که هرسال مسافران زیادی آن را به عنوان مقصد سفر انتخاب می‌کنند. تکیه معاون‌الملک یکی از آثار قاجاری این شهر است که کاشی‌کاری‌ها و معماری زیبای آن نظر هر بیننده را به خود جلب می‌کند.

سرویس خواب بالسا

از ساخت تکیه معاون‌الملک تا بازسازی

این تکیه از زمان ساخت تا به امروز فراز و نشیب‌های زیادی داشته است. بنایی قاجاری که در سال 1270 در محله آبشوران کرمانشاه ساخته شده است. تکیه‌ها برای برگزاری مراسم مذهبی و یا تجمع‌های اجتماعی و سیاسی به کار می‌رفتند. تکیه معاون‌الملک در دوران مشروطه و در سال 1287 در معرض توپ قرار گرفت و بخش‌هایی از آن تخریب شد. سال 1288 این تکیه، مرمت شد اما بازسازی و مرمت اصلی آن در سال 1320 شمسی صورت گرفت و در طی چندین سال بعد فضاهایی به آن اضافه شد. نام این تکیه پس از بازسازی در دوران پس از مشروطه به معاون الملک معروف شد.

مطلب پیشنهادی: تو این گرما، کجا بریم سفر؟

 

معماری بخش‌های مختلف تکیه معاون‌الملک

این تکیه از سه بخش؛ حسینیه، عباسیه و زینبیه تشکیل شده است که هریک تزئینات خاص خودشان را دارند:

  • حسینیه: این بخش محل سوگواری آقایان در مراسم مذهبی بوده است. ورودی این قسمت دالان کوتاهی دارد که سقف آن با کاشی پوشیده شده است. کاشی‌کاری‌های این فضا با رویدادهایی از کربلا تزئین شده است.
  • زینبیه: فضایی مسقف و گنبد دار است که برای حضور زنان در مراسم سوگواری در نظر گرفته می‌شد. این بخش تزئینات مختلفی از کربلا را به تصویر کشیده است. بیشترین نقاشی‌های مربوط به واقعه عاشورا در این بخش قرار دارند. همچنین اشعار محتشم کاشانی در این قسمت از تکیه دیده می‌شود.
  • عباسیه: در قسمت جنوبی این بخش ستون‌های زیبایی از آجر و کاشی لاجوردی دیده می‌شود. همچنین تصاویری از پادشاهان ایرانی را نشان می‌دهد. در بخش شمالی تاریخ ایران به تصویر کشیده شده است.

مطلب پیشنهادی: معماری خاص‌ترین مدرسه دنیا در چابهار! + عکس

 

ویژگی‌های برجسته معماری تکیه معاون‌الملک

یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های معماری این تکیه، تزئینات کاشی‌کاری آن است. کاشی‌های برجسته و نیمه برجسته با نقوش اساطیر، تاریخ ایران و نقوش مربوط به حوادث کربلا به تصویر کشیده شده است. در سال 1320 این تکیه توسط میرزا حسن خان معاون الملک به کمک حسین نقاش تهرانی، استاد محمد بنا، سید ابولقاسم مانی، حسن تهرانی و حسین کاشی پز تهرانی میناچی مرمت شد. کاشی‌های فیروزه، نقوش گل و بوته و رقص نور در پنجره‌های رنگی، این بنا را مانند مسجد نصیرالملک شیراز جذاب و زیبا کرده است.

واتس‌اپ تلگرام

دیدگاه کاربران
کرمانشاهی در تاریخ 15 خرداد 1403
این بنا با شکوه و بینظیر بپدر بزرگ شاعرواهنگ کرمانشاهی معینی کرمانشاهی تعلق داشت وان بزرگوار آنرا بمردم کرمانشاه هدیه داد.قراربودپساز مرگ پیکر ایشان در پارک کوهستان کرمانشاه بختک سپرده شود تا زیارتگاه اهل ادب باشداماشورای شهرضد هنر کرمانشاه با این امر مخالفت کرد

ثبت دیدگاه