در بین شاهکارهای معماری جهان، نام چندین تن از معماران ایرانی به چشم میخورد که با آثار فاخری که از خود به جای گذاشتهاند نام و پرچم ایران را برافراشتهاند. معماران طراح بناهایی هستند که در برهههای مختلف زمانی و بر اساس المانهای روز وقت به طراحی پرداختهاند.
از معماری پرسپولیس گرفته تا بناهای کنونی همگی توسط معماران شاخصی طراحی شدهاند که میتوان از دیدن آنها احساس غرور و شگفتی کرد. در ادامه آثار مشهورترین معماران ایرانی را همراه با بیوگرافی آنها مرور خواهیم کرد. معروف ترین معماران ایرانی را با هم خواهیم شناخت.
از مطرحترین و مشهورترین معماران ایرانی میتوان به استاد هوشنگ سیحون، مرد بناهای ماندگار اشاره کرد. ایشان معمار بناهای بیشماری در ایران هستند که در 31 مرداد ماه سال 1299 در خانوادهای اهل موسیقی دیده به جهان گشود. هوشنگ سیحون از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران در مقطع کارشناسی فارغالتحصیل شد و برای ادامه تحصیل راهی فرانسه شهر پاریس شد.
سقف خلاقیت هوشنگ سیحون بیانتها بود و اگر این فرصت را برای زندگی طولانیتر در این دنیا داشت، شاهکارهایی با اصالت، متفکرانه و مملو از المانهای زیبا شناسی بیشتری را خلق میکرد. بنای یادبود مفاخر بزرگ ایران از جمله
از دیگر آثاری که ساخت ذهن خلاق استاد سیحون است، ساختمان بانک سپه در میدان توپخانه تهران است. ایشان در سال 2012 یکی از چهرههای بزرگ فرهنگ و ادب ایران شدند و جایزه بیتا را از آن خود کردند. آنچه در آثار هوشنگ سیحون به چشم میخورد، استفاده از سرگذشت مفاخر در بنای یادبود آنها است. بهطور مثال، در ساخت بنای یادبود نادرشاه افشار، بر اساس سرگذشت او که در خیمه متولد شد و با خیانت یکی از یارانش در خیمه کشته شد، از خیمه الهام گرفته شده است و بنا به شکل خیمه است.
بیشتر بخوانید: طراحی بی نقص کتابخانه ملی؛ معماری پلکانی و منظم این کتابخانه
از معروف ترین معماران ایرانی و بنیان گذار نظام مهندسی نوین ایران میتوان به عبدالعزیز فرمانفرمائیان اشاره کرد. ایشان که متولد سال 1299 بودند، از پاریس فارغالتحصیل شدند و بعد از بازگشت به ایران اولین دفتر مهندسین مشاور ایران را تاسیس کردند. عبدالعزیز فرمانفرمائیان همچنین، در دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران مشغول به تدریس بودند و شاخصترین اثر ایشان، ورزشگاه آزادی است. او در سال 1392 در اسپانیا از این جهان رخت بربست.
بیشتر بخوانید: نگاهی بر معماری برج آزادی، نماد صلابت، آزادی و مدرنیته ایرانی
داریوش بوربور پدر شهرسازی نوین ایران، موسس شورای عالی شهرسازی در سال 1345 است که در سال 1313 در تهران متولد شد. ایشان تحصیلات دیپلم خود را در دانشگاه کمبریج سپری کرد و در رشته معماری در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد را از دانشگاه لیورپول دریافت کرد و در نهایت، از ژنو موفق به اخذ مدرک دکترای معماری شد.
راه اندازی پژوهشکده و کتابخانه مطالعات ایران شناسی از دیگر فعالیتهای ایشان بود. داریوش بوربور در سال 1367، در لیست 50 معمار برجسته جهان قرار گرفت. از کارهای فاخر ایشان میتوان به نمونههای زیر اشاره کرد.
نام حسین امانت در لیست محبوبترین معماران ایرانی میدرخشد. او که با طراحی بنای برج آزادی تهران و تلفیق سبکهای اصیل ایرانی و سرودن تاریخ ایران بر قامت برج آزادی مشهور شده است، فارغالتحصیل معماری از دانشگاه تهران است که در مسابقه طراحی برج آزادی به عنوان نمادی ایرانی اسلامی و دریچهای به سوی مدرنتیه برنده شد. از آثار او میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: معماری ساختمانهای پاریس در 2050 !
بهرام شیردل متولد سال 1333، معمار ایرانی است که با آثار بینالمللی که از خود به جای گذاشته شده است شناخته میشود. ایشان مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه تورنتو و کارشناسی ارشدش را از آکادمی هنرکرنبروک میشیگان اخذ کرده است و توانسته است در سطح بینالمللی پروژههایی را به اجرا درآورد. از آثار بهرام شیردل میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
علی اکبر صارمی متولد 1322 و متوفی سال 1395، از معماران ارزشمند ایرانی است که تحصیلاتش را در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران گذراند و مدرک دکتری خود را از دانشگاه پنسیلوانیا دریافت کرد. ایشان در دانشگاه تهران، دانشگاه فارابی و دانشگاه آزاد اسلامی تهران تدریس کردهاند. به همین جهت، تربیت نسل جدید معماران ایشان برعهده ایشان و هم نسلهای آنها بوده است. از آثار ایشان میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
سید هادی میرمیران خالق مجتمع مسکونی ائل گلی تبریز در سال 1323 دیده به جهان گشود. او برای طراحیهایی که داشت است، جوایز بسیار زیادی کسب کرده است و یکی از پرافتخارترین معماران ایرانی است. وی خالق آثار بسیاری است که در ادامه آنها را معرفی خواهیم کرد.
فرهاد احمدی فارغالتحصیل ارشد معماری و شهرسازی از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران است که بعد از جنگ تحمیلی شروع به کارهای عمرانی کرد. ایشان عضو هیئت علمی دانشکده معماری و شهرسازی دانشگاه شید بهشتی است که از آثار ایشان میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
خالق پل طبیعت تهران، معمار جوان و خوش آتیه خانم لیلا عراقیان متولد سال 1362 هستند که مدرک کارشناسی خود را از دانشکده معماری شهید بهشتی و ارشد خود را از دانشگاه بریتیش کلمبیا اخذ کردهاند. ایشان جوایز متعددی همچون جایزه معماری آسیا و جایزه MEIDAA را دریافت کردهاند. آثار ایشان شامل:
ایران مملو از استعدادهایی است که هر کدام در زمینههای مختلف حرفی برای گفتن دارند. در بین مفاخر معماری ایران سعی کردیم تنها به معرفی چند تن از هزاران تن بپردازیم تا ادای دینی به معماری ایران کرده باشیم و سندی مستدل برای آیندگان که به آسانی از کنار بناها نگذرند و در کنه و ماهیت ساخت آن با دقت بیشتری بیاندیشند. معماران ایرانی در عرصه بینالملل نیز گامهای بلندی برافراشتهاند و نام خود را در بین بزرگان تاریخ معماری ثبت کردهاند.