آرامگاه نظام‌الدین در فریمان؛ سفری تاریخی و زیارتی به عشق‌آباد

آرامگاه نظام‌الدین در فریمان؛ سفری تاریخی و زیارتی به عشق‌آباد

به قلم: سمانه زارعی

نوژا دیزاین

 فریمان شهری تاریخی در خراسان رضوی است که عشق‌آباد یکی از روستاهای آن است. این روستا به واسطه وجود آرامگاه نظام‌الدین به مقصدی گردشگری و زیارتی برای علاقه‌مندان به تاریخ تبدیل شده است. در ادامه مطلب با این آرامگاه و معماری آن آشنا شوید.

فیلم نت

آرامگاه نظام‌الدین کجاست؟

نظام‌الدین از نوادگان امام چهارم شیعیان است. مقبره این امامزاده در روستای عشق‌آباد و در 7 کیلومتری فریمان قرار دارد.

زمان ساخت بنای آرامگاه نظام‌الدین

تاریخ دقیق ساخت بنای آرامگاه نظام‌الدین مشخص نیست ولی باتوجه به ساختار معماری آن به بناهای عصر تیموری شباهت بیشتری دارد. زمانی که شاهرخ تیموری هرات را پایتخت خود انتخاب می‌کند، راه‌های ارتباطی منتهی به این شهر و آبادی‌های اطراف آن رونق می‌گیرد، قلعه، آب انبار، کاروانسرا و آرامگاه‌ها در این مسیر ساخته می‌شوند. به احتمال زیاد آرامگاه نظام‌الدین هم در این زمان ساخته می‌شود.

مطلب پیشنهادی: مسجد جامع ساوه ثبت جهانی می‌شود

 

معماری آرامگاه نظام‌الدین

بنایی نسبتا کوچک اما مجلل و آجری است که معماری آن به شیوه رازی اجرا شده است. معماری شیوه رازی مربوط به سده پنجم تا هفتم است که مربوط به زمان سامانیان، سلجوقیان و خوارزمشاهیان است. آجری بودن بنا و گنبدهای دوپوسته از مهم‌ترین ویژگی‌های معماری شیوه رازی است. یک ابوان بلند و یک گنبدخانه دو بخش مهم آرامگاه نظام‌الدین هستند. با اینکه ایوان ورودی این بنا به طور کامل مرمت نشده است ولی از ویژگی‌های بخش‌های باقی مانده مشخص است که معمار تلاش کرده است بنایی مجلل و زیبا بسازد.

گنبدخانه این بنا، فضایی مربع شکل با ضلعی به اندازه 14 متر است که 4 ورودی از هر طرف برای آن وجود دارد. چهار نورگیر در بالای  هر یک از درگاهی‌های ورودی قرار دارد. به احتمال زیاد گنبد این بنا دوپوش بوده است که پوشش بیرونی آن یا اجرا نشده و یا فروریخته است.

مطلب پیشنهادی: معماری آرامگاه کمال‌الملک؛ یکی از زیباترین بناهای آرامگاهی ایران!

واتس‌اپ تلگرام

دیدگاه کاربران

ثبت دیدگاه