هنگامی كه صحبت از خرید کاشی مراکشی به گوش هنرمندان و طراحان مي رسد، مرغ خیال به سوی کشور مراکش سفر می کند که صد البته به بیراهه نمی رود. کاشی مراکشی همان طور که از نامش پیداست منتسب به کشور مراکش است.
می توان این سبک را ترکیبی از سبک های عربی، آفریقایی و مدیترانه ای دانست که در دسته کاشی های مدرن قرار می گیرند.
کاشی مراکشی به عنوان یکی از هنرهای سنتی و صنایع دستی مشهور مراکش تاریخچه ای پر فراز و نشیب دارد. این کاشی ها با طرح ها و رنگ های زیبا و خاص، جزئیاتی حیرت انگیز و الگوهای هنری فراوان مشهور هستند.
گروه معماری آرچی لرن با رویکردی جدید سعی در باز آفرینی کاشی سنتی با نقوش اسپانیایی-مراکشی در کنار هنر ایرانی دارد، البته نقوش هندسی در عهد قاجار و اوایل پهلوی زینت بخش منازل متجمل ایرانی بوده اند ولی سالهاست که ایرانیان از این زیبایی در دکوراسیون خود محرومند.
در این مقاله، به بررسی مفهوم کاشی مراکشی، تاریخچه تولید ،مواد استفاده شده، فرایند ساخت، طرح ها و الگوهای معروف و کاربردهای مختلف این کاشی ها در معماری و دکوراسیون داخلی می پردازیم.
این روزها استفاده و خرید کاشی مراکشی به اصطلاح مد شده است و جایگزین کردن آن با کاشی های سنتی نمایی زیبا و جذاب را در خانه میآفریند. در فضاهای روشن استفاده از این سبک کاشی ها باعث می شود ابعاد فضا بیشتر به نظر برسد و در طرح های مینیمال هم رنگ بندی های جذاب آن، فضایی صمیمی ایجاد میکند.
به نظر می رسد محبوب ترین رنگ ها در بین کاشی های مراکشی طیف آبی و خاکستری آن است. البته رنگ های گرم تری مثل بژ و قهوه ای هم طرفداران زیادی دارد.
رواج اسلام در شبه جزیره ایبریا و شمال آفریقا در عهد امویان اندلس (اسپانیا) فضای هنری شکوهمندی را ایجاد کرد که کاشی های هندسی با رنگ بندی های خاصی که امروز در جنوب اروپا و شمال آفریقا استفاده می شود، یادگار آن زمان می باشد.
در اوایل عرضه این کاشی ها توسط معماران آن زمان رنگ بندی آن بیشتر محدود به رنگ های سفید و قهوه ای بود. اما امروزه و در عصر مدرن، کاشی های مراکشی را در طیف گسترده ای از رنگ ها می توان یافت. در ساخت این کاشی ها ما چند رنگ پایه قهوه ای، سفید، سبز، آبی، زعفرانی و مشکی را می بینیم این رنگ ها نمایانگر چهار عنصر موجود در طبیعت یعنی آب، باد ،خاک و آتش هستند.
شاید در ابتدا فکر کنید که استفاده از کاشی های مراکشی فقط محدود به حمام و سرویس بهداشتی می شود و بهتر است که از آن ها فقط در همین قسمت استفاده شود یا اصلا فکر کنید که این کاشی ها فقط مناسب سبک دکوراسیون سنتی و یا سبک بوهمیایی است. در حالی که اصلا اینگونه نیست و ما در سبک های مختلف شاهد استفاده از این نوع کاشی ها هستیم.
استفاده از این متریال در دکوراسیون فضاهای مختلف مثل فضای بین کابینتی، راه پله ها، شومینه ،جزیره آشپزخانه، در بسیاری از پاساژها و بازارهای سنتی، حتی بسیاری از رستوران ها و سنتی سراها بسیار فراگیر و رایج است.
به خاطر طرح های اصیل و جذابی که این کاشی ها دارند. خرید کاشی مراکشی بسیار رواج یافته است و برای محیط های مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. این متریال به عنوان دیوار پوش به همراه کاشی های ساده و روشن به کار می رود تا طرح ها و جذابیت آن به راحتی دیده شود. دیوار پوش های موجود در سرویس بهداشتی و یا حمام میتواند از این نوع باشد و محیط های رنگارنگ ایجاد گردد.
یکی دیگر از موارد استفاده از این کاشی ها به عنوان کف پوش در فضاهای بزرگ است. طرح های سنتی همواره جذابیت بیش تری نسبت به طرح های ساده تر دارند اما در فضاهای کوچک باید ففط در بخشی استفاده شود چرا که استفاده کلی از این سبک دکوراسیون برای کف پوش فضاهای کوچک ممکن است فضا را کوچک تر نشان دهد و در نتیجه نامناسب و نامطلوب باشد.
در برخی سالن ها که از کاشی و سرامیک ساده استفاده شده است برای تزیین کردن و آرایش کف پوش ها از کاشی مراکشی استفاده میکنند و در واقع قطعه ای مستطیلی شکل را به وسیله این کاشی در بخش وسط کاشیهای ساده قرار میدهند. با این وجود جلوه خاصی به محیط داده میشود و زیبایی بیشتری در فضا ایجاد خواهد شد. سبک مراکشی در کفپوشها به خاطر ایجاد جذابیت استفاده میشود و همواره رنگها و طرحهای متنوعی را شامل شده است. در نتیجه کسانی که به دنبال دکوراسیون جدید و بهروز هستند میتوانند این محصول را به عنوان محبوب ترین و جدیدترین سبک در نظر بگیرند.
کاشی مراکشی برخلاف سایز کاشی هایی که در دکوراسیون های اروپایی می باشند و مختص به دیواره ها هستند میتواند در بخش کف نیز کاربرد داشته باشد و برای این قسمت هم استفاده شود. درواقع طرحهای ارائه شده از این محصول بهگونهای است که میتوان هم برای دیواره به کار برود و هم کف ساختمان
در گذشته از ترکیب خاک رس و آب، رنگ و لعاب برای ساخت این کاشی ها استفاده می شد پس از قالب بندی اولیه و قبل از قرار دادن در کوره کاشی ها را در آفتاب خشک می کردند. سپس در کوره های مخصوص آن ها را حرارت داده و محصول نهایی را تولید می نمودند.
این کاشی ها ظاهری منحصر به فرد دارند. رنگ ها و الگوهای به کار رفته در آنها ظاهری شیک و ظریف و در عین حال با ابهت به فضا می دهد. کافیست با تغییر در طرح و رنگ بندی برای فضاهای مختلف مسکونی، تجاری و غیره از آن استفاده کرد.
با گذر سالها، مد روز به طور کلی عوض می شود، اما آثار کلاسیک برای همیشه ماندگار می مانند. با اینکه در حال حاضر مد روز دکوراسیون داخلی، به سمت بهره گیری از کاشی های مراکشی سوق پیدا کرده، نباید این حقیقت را نادیده بگیریم که این کاشیها در اصل کلاسیک هستند. الگوهای آنها یکسان نیستند و به لطف تفاوت نقوش، هر کاشی یک الگوی منحصر به فرد را در خود جای داده است.
کاشی مراکشی دوام بالایی دارد. تمیز کردن، دستمال کشیدن و تمیز نگه داشتن آن هم ساده است و این مشخصه در محلی مثل آشپزخانه بسیار خوشایند خواهد بود. طرح های مراکشی را هم برای بدنه ساختمان روی کاشی و هم برای کف و استخر روی سرامیک می توان تولید کرد.
گروه کارخانجات کاشی سنتی آرچی لرن با ده ها سال سابقه در تولید کاشی های لعابی سنتی با انواع طرح ها، ابعاد و رنگ بندی خرید کاشی مراکشی را برای طراحان با هر سلیقه ای آسان نموده است. برای سفارش کاشی مراکشی کافیست با شماره 09153069688 تماس بگیرید و از مشاوره رایگان ما بهره مند شوید.