خانههای دوبلکس عمدتا با اهدافی مثل استفاده حداکثری و کاربردی از فضای زمینی که برای ساخت خانه در نظر گرفته شده است، ساخته میشوند و بسیار پرطرفدارند. با وجود جذاب بودن خانههای دوبلکس، اگر کلیت این سبک خانهها را زیر ذره بین قرار دهید، فضاهایی را خواهید دید که بلا استفاده رها شده اند، در صورتی که میتوان با یک طراحی هوشمندانه و بکارگیری کمی خلاقیت، این فضا را به قلب تپنده خانه تبدیل کرد. مثال بارز چنین فضایی در این سبک خانهها اصطلاحا به آن فضای مرده میگویند، فضای زیرپله است. ایدههای بسیاری با هدف استفاده بهینه از این فضا میتوان به کار گرفت، اما ساخت یک آشپزخانه زیر پله دوبلکس،از جذابترین و کاربردیترین آنهاست.
به طور کلی،فضای محدود و ارتفاع کم زیر پلهها سبب شده تا طراحی و ساخت آشپزخانه زیرپله دوبلکس با چالشهای بسیاری همراه باشد. بنابراین طراحان داخلی برای طزاحی آشپزخانه زیر راه پله باید تمام خلاقیت خود را در کنار تجربیاتی که طی سالها فعالیت خود به دست آوردهاند به کار گیرند تا در نهایت بتوانند یک فضای جذاب، کاربردی و متناسب با سبک زندگی ساکنین ایجاد کنند.
طراحی آشپزخانه زیر پله دوبلکس، صرفاً یک ایده نوآورانه نیست، بلکه راهکاری هوشمندانه برای استفاده بهینه از فضا و ایجاد یک فضای کارآمد و دلنشین است. با این وجودباید گفت، بین ایده تا اجرا قاعدتا چالشهای بسیاری وجود داشته که فقط با برنامه ریزی دقیق قابل حل است. در ادامه، موارد مختلفی که باید قبل از ساخت آشپزخانه زیر پله دوبلکس در نظر بگیرید را بررسی کرده و تمامی نکات را تحت عنوان راهنمای کامل طراحی آشپرخانه زیرپله، در اختیار شما قرار خواهیم داد، با ما همراه باشید.
فضایی که برای ساخت آشپزخانه زیر پله در اختیار دارید را از ابعاد مختلف، بررسی کنید. در این مرحله لازم است به محدودیتهایی که در این فضا با آن روبرو هستید، مثل ارتفاع کم سقف تا زمین و شکل هندسی نامنظم، توجه ویژه ای داشته باشید. در نهایت، با بررسی موارد که گفته شد، مشخص کنید که چه سبکی از طراحی آشپزخانه زیرپلهای برای این فضای در دسترس شما مناسبتر است.
سبکی که مد نظر شماست را با جزئیات برای طراح شرح دهید تا او بتواند آن را روی نرم افزار یا حتی یک کاغذ پیاده کند. در اینجا لازم است محل قرارگیری اجاق گاز، سینک و یخچال را مشخص کنید. همچنین با توجه به محدودیت فضایی که در مرحله اول بررسی کردید، باید با هدف استفاده بهینه از فضا، بهترین طراحی ممکن برای کابینتها را انتخاب کنید.
مصالحی که برای، کفپوش و دیوارپوش و کابینتها در نظر میگیرید باید کیفیت خوبی داشته باشند؛ چرا که با توجه به محدودیت فضا، تعویض آنها با گذر زمان کمی سخت و شاید دور از ذهن باشد. انواع صفحه کابینت در بازار موجود است که بسیار مقاوم هستند. همچنین برای خود کابینت نیز میتوان از مواد ضد آب مثل ام دی اف، چوب یا فلز استفاده کرد. کفپوشها و دیوار پوشها نیز باید ضد آب و مقاوم در برابر سایش باشند.
همانطور که گفتیم، طراحی خانههای دوبلکس غالبا به گونهای است که فضای زیرپلهها خالی میماند. این در حالی است که میتوان با بهره گیری از چند ایده اصولی این فضا را به یک آشپزخانه زیرپله گرد که کوچک، شیک و کاربردی است، تبدیل کرد. ایدههایی که میتوان از آنها برای دیزاین آشپزخانه زیرپله استفاده کرد، عبارتند از:
چندین بار اشاره کردیم که فضای زیرپله ناتقارن بوده و معمولا شکل هندسی خاصی ندارد. بنابراین باید گفت که برای استفاده حداکثری از فضا و بهره برداری بهینه از آن، طراحی و ساخت کابینتهای سفارشی، ضروری است. مدل کابینت اشپزخانه زیرپله باید با فضای در دسترس هماهنگ باشد. بهتر است کابینت آشپزخانه کوچک مثل آشپزخانه زیرپله دوبلکس، برای دسترسی راحتتر به وسایل و همچنین جلوگیری از هدر رفتن فضا، به صورت کشویی طراحی شود. همچنین برای نگهداری ظروف و وسایلهایی که سایز کوچکتری دارند، میتوان از ویترین آشپزخانه یا قفسههای دیواری کمک گرفت. این قفسهها علاوه بر این که سبب میشوند تا آشپزخانه زیرپله دوبلکس با وجود ابعاد کمی که دارد، دلباز به نظر برسد، دکور آشپزخانه را زیباتر میکنند.
آشپزخانه زیرپله دوبلکس معمولا نور گیر نیست که این موضوع به فضای زیر پله مربوط میشود که عمدتا فضایی محصور است. بنابراین باید به دنبال راهحل برای جبران کمبود نور طبیعی و روشن تر شدن این فضا بود. استفاده از نور پردازیهای مصنوعی مثل نورهای LED زیر کابینت آشپزخانه زیرپله، نورهای مخفی در سقف و یا حتی داخل پله، علاوه بر این که به روشن تر شدن فضا کمک خواهد کرد، به کلیت طراحی آشپزخانه نیز جلوهای مدرن و شیک خواهد بخشید.
انتخاب رنگهای روشن مثل، آبی روشن، کرم و سفید مثل استفاده از کابینتهای سفید طوسی مدرن برای دکور آشپزخانه زیر پله دوبلکس، سبب میشود تا فضا در نگاه اول بزرگتر به نظر برسد. همچنین همچنین استفاده از سطوح براق مثل کاشیهای شیشهای و یا سنگ مرمر سفید رنگ، در منعکس کردن نور خورشید موثر بوده و به روشنتر شدن فضای آشپزخانه کمک شایانی خواهد کرد.
در آشپزخانه زیر پله ای اغلب فضای کمی در دسترس است به همین دلیل انتخاب وسایل مناسب برای آشپزخانه و سازماندهی آنها بسیار مهم است. برای این که فضای کمتری اشغال شود میتوانید به جای خرید چندین لوازم برقی با کاربردهای متفاوت، لوازم برقیهای چند کاره استفاده کنید. استفاده از استند، قفسه و نگهدارندههای مغناطیسی برای نگهداری ابزاری مثل چاقوها، انواع قابلمه و تابه، میتواند بسیار کاربردی و مناسب باشد. همچنین طراحی کشوهایی که به چندین قسمت تقسیم بندی شده اند نیز به کاهش به هم ریختگی و حفظ نظم آشپزخانه کمک میکند.
اجرای طراحی مینیمال سبب میشود تا آشپزخانه زیرپله دوبلکس خلوتتر و بزرگتر به نظر برسد. استفاده از خطوط ساده و حذف جزئیات اضافی در دیزاین زیر پله حس نظم و تمیزی را به شما القا کرد و سبب میشود تا حین آشپزی آرامش و تمرکز بیشتری داشته باشید.
قبلا یک اشاره ریز مبنی بر این که آشپزخانه زیرپلهای از چند جهت کاملا محصور است، داشتیم. باید گفت، همین فضای بسته سبب شده تا وجود یک سیستم تهویهای قوی برای جلوگیری از تجمع بخار و بوی ناشی از پخت غذا، در آشپزخانه زیر پله دوبلکس ضروری باشد. در واقع نصب یک هود یا هواکش با قدرت مکش متوسط رو به بالا، به برقراری گردش هوا بین آشپزخانه و محیط بیرون کمک خواهد کرد.
کلام اخر
طراحی آشپزخانخ زیرپله دوبلکس برای استفاده بهیته از فضا در خانههای دوبلکس و یا خانههای کوچک یکایده بسیار عالی است، اما باید یک سری اصول را در طراحی این فضا در نظر گرفت. قبل از هرکاری، ابعاد فضای مورد نظر را اندازه گیری کرده مشخص کنید که دوست دارید فضای آشپرخانه زیرپله دوبلکس شما به چه شکل باشد و در نهایت طرح مد نظر خود زا به طراح اعلام کنید. طراح با بررسی تمامی این موارد، بهترین طرح ممکن را به شما اعلام خواهد کرد. به طور کلی با توجه به محدودیت فضا و سربسته بودن آن باید به مواردی مثل انتخاب وسایل و ابزار آشپرخانه، نورپردازی و تهویه مناسب توجه ویژهای داشت.