برای عضویت در نظام مهندسی باید از فیلتری به نام آزمون نظام مهندسی گذشت. قبولی در این آزمون کمک میکند به عنوان یک مهندس به رسمیت شناخته شده و شرایط شغلی خود را بهبود بخشید. آزمونهای ورود به حرفه مهندسان در تمام رشتههای مهندسی مندرج در قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان بههمراه آزمون تعیین صلاحیت معماران تجربی بهطور هماهنگ و همزمان در سراسر کشور برگزار میشود. ثبتنام آزمون تمامی رشتهها در روز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ به پایان خواهد رسید. همچنین این آزمونها در روزهای پنجشنبه و جمعه تاریخ ۲۱ و ۲۲ تیر ماه ۱۴۰۳ برگزار میشود.
در این مطلب با شرایط ثبت نام، شرکت کنندگان و ویژگیهای آزمون نظام مهندسی ساختمان آشنا خواهید شد. پس در ادامه با ما همراه باشید.
فارغالتحصیلان رشتههای معماری (نظارت و اجرا)، عمران (نظارت، محاسبات، اجرا)، تاسیسات برقی (نظارت، طراحی و اجرا)، تاسیسات مکانیکی (نظارت، طراحی و اجرا)، شهرسازی، نقشهبرداری، ترافیک و آزمونهای (طرح و اجرای گود، پی و سازه نگهبان) و (ارزیابی، طرح و اجرای بهسازی) میتوانند در آزمون نظام مهندسی شرکت کنند. همچنین رشتههای کاردانی معماری، عمران، تاسیساتمکانیکی، تاسیساتبرقی، شهرسازی و نقشهبرداری را نیز شامل میشود. بر اساس آخرین تغییرات نظام مهندسی در سال ۱۴۰۳ پس از گذشت ۳ سال از کارشناسی، ۲ سال از کارشناسی ارشد و یک سال از دکتری میتوان در این آزمون شرکت کرد.
مطلب پیشنهادی: سواد معماری، حلقه مفقوده معماری و شهرسازی امروز ایران!
آزمون نظام مهندسی دوبار در سال برگزار میشود. طبق روال قدیمی، معمولا این آزمون یکبار در نیمه اول سال و یکبار در نیمه دوم برگزار میشود. برای شرکت در این آزمون حدودا دو ماه قبل میتوان برای ثبتنام اقدام کرد. آزمونهای نظام مهندسی معمولا در هر استان و اغلب شهرها یا مراکز استانها برگزار میشود. بنابراین داوطلبان میتوانند در نزدیکترین مراکز امتحانی، حضور یابند. البته این موضوع قبل از برگزاری آزمون و در زمان ثبتنام مشخص میشود. آزمون نظارت و اجرا معمولا در یک روز برگزار میشوند. اما آزمون طراحی و محاسبات در روز بعد برگزار میشود.
مدت زمان پاسخگویی به سوالات آزمون نظارت و اجرا معمولا ۱۵۰ دقیقه و سوالات آزمون محاسبات ۲۱۰ دقیقه است. شرط قبولی در آزمون نظام مهندسی کسب نمره ۵۰ از ۱۰۰ است. تمامی داوطلبان برای این که به عنوان مهندس به رسمیت شناخته شوند و عضویت نظام مهندسی را اخذ کنند، موظف به کسب نمره ۵۰ هستند. یعنی باید به نصف سوالات پاسخ صحیح دهند. البته شانس قبولی در آزمون نظارت و اجرا بالاتر است. این آزمون به صورت جزوه باز است، هیچ محدودیتی ندارد و میتوان هر کتاب یا جزوهای همراه خود داشت.
مطلب پیشنهادی: کشف معماری خانهای 4500 ساله در تپه پیرزال سیستان
قبولی در آزمونهای نظام مهندسی موجب به رسمیت شناخته شدن افراد در جامعه مهندسان میشود. میتوان حق امضا گرفت و در بسیاری از شرکتها، دفاتر فنی و مؤسسات مشغول به کار شد. به علاوه، با قبولی در این آزمون، اختیاراتی به فرد داده میشود. اعتبار پروانه اشتغال نظام مهندسی ۳ سال است. سازمان نظام مهندسی به مهندسان باتجربه و متخصصتر اعتبار بیشتری میدهد. میتوان بر اساس سابقه عضویت در نظام مهندسی، شرایط شغلی بهتری داشت. براساس تغییرات نظام مهندسی در سال ۱۴۰۳، مطابق با ماده ۱۱ آئیننامه اجرایی این سازمان، پس از گذشت ۴ سال از تاریخ اخذ پایه ۳ نظام مهندسی، میتوان به پایه ۲ ارتقا پیدا کرد و پس از ۵ سال از پایه ۲ به پایه ۱ رسید. پس از پایه ۱ میتوان به درجه مهندس ارشد رسید.
تمام متقاضیان دریافت پروانه اشتغال بهکار میتوانند با مراجعه به درگاه الکترونیکی inbr.ir و از طریق سامانه آزمونهای ورود به حرفه، نسبتبه ثبت نام در آزمون نظام مهندسی اقدام کنند. متقاضیان توجه داشته باشند که حتما قبل از ثبت نام، راهنما و دستورالعمل ثبت نام را به دقت مطالعه کرده و از مفاد آن آگاه باشند.
برای آشنایی با دیگر اخبار روز معماری ایران مطلب دانشجویان معماری دانشگاه تربیت مدرس؛ رتبه اول مسابقه جهانی طراحی پایدار برزیل! را از دست ندهید.
منبع خبر: پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی