امیر هوشنگ ابتهاج متخلص به ه.ا.سایه، شاعری ایرانی که او را اغلب با شعر ارغوان میشناسند. خانه او در تهران در سال 1387 ثبت ملی شد. در این مطلب در مورد این خانه بیشتر بخوانید.
خانه هوشنگ ابتهاج در خیابان فردوسی تهران قرار دارد. این خانه زمانی محفل شاعران بوده است و اکنون دفتر شرکت سیمان تهران است، کارخانهای که خود ابتهاج کارمند آن و عمویش احمدعلی ابتهاج رئیس آن بود و خانه را به این شرکت فروخت.
خانه ابتهاج خانهای دو طبقه با آجرهای قرمز رنگ و مربوط به اوایل دوره پهلوی دوم است. وقتی وارد حیاط میشوید، یک خانه دو طبقه زیبا و سنتی میبینید که ستونها و نردههای سفید رنگ آن خودنمایی میکند. حیاطی باصفا دارد، همان حیاطی که درخت ارغوان معروف در شهر سایه در آن رشد کرده بود. حوض مستطیلی شکل این خانه در فصل پاییز که برگ درختان حیاط را میپوشاند بسیار زیبا میشود.
مطلب پیشنهادی: تصاویری از خانه چشم نواز میرزا کوچک خان جنگلی
هنگامی که هوشنگ ابتهاج خانهاش را میخرد در آن درخت ارغوانی داشت که در حال خشکیدن بود ولی ابتهاج با رسیدگی به آن این درخت را زنده نگه میدارد و بعد از مدتها شعر معروف ارغوان را با الهام از این درخت داخل حیاط خانه میسراید. ابتهاج خاطرهای را نقل کرده است که در زمان فروش خانه، به دلیل مهاجرت از ایران، پس از آنکه چشمش به درخت افتاده است، از آن خجالت کشیده و به سوی دیگری نگاه کرده است.