به مناسبت عید نوروز، با چیدانه همراه شوید تا شما را به سفر به تبریز ببریم و زیباییهای معماری و هنر این شهر را به نمایش بگذاریم.
تبریز یکی از شمالی ترین شهرهای ایران است که طی دوران های مختلف یکی از شهرهای مهم حکومتی به شمار میرفته است. از این رو وجود خانههای تاریخی بسیار در این شهر میتواند حاکی از این باشد که شهر تبریز در زمان حکومت قاجاریان مکانی برای سکونت ولیعدها بوده است. و امروزه حدود ۳۰۰ خانه تاریخی در تبریز بازگو کننده اتفاقات و رویدادهای زمان خود هستند. یکی از این خانهها، خانه حریری است. خانه حریری تبریز در خیابان تربیت تبریز قرار گرفته، خیابانی که امروز سنگ فرش شده تا برای پیادهروها مناسب باشد.
از شیوه معماری داخلی و بیرونی خانه حریری میتوان فهمید این خانه متعلق به یکی از خاندان قدیمی تبریزی بوده است. چنین که از نام این خانه برمیآید یکی از اعضای این خاندان محمد آقا حریری یکی از تاجران معروف تبریز در دوران اوایل حکومت قاجار بوده است. محمد آقا حریری یکی از پرآوازه و خوشنامترین اعضای خاندان حریری در انقلاب مشروطه و نهضت شیخ محمد خیابانی بوده است. این خانه نیز همانند دیگرخانه های تاریخی تبریز مانند خانه بهنام گنجهای و خانه امیر نظام گروسی مهروف به موزه قاجاریه، از دو بخش اندرونی و بیرونی تشکیل شده است. هر دو بلوک اندورنی و بیرونی رو به قبله ساخته شده است و در میان آن حیاطی با باغچههای گلکاری شده قرار دارد. ساختمان اندرونی این خانه دارای نمای آجری و در دو طبقه ساخته شد است. با داخل شدن به بلوکهای اندرونی و بیرونی این خانه چنان نقاشیهای هنرمندانهای میبینید که هوش از سر شما میبرد. نقشهای اصیل ایرانی که به سبک قجری کشیده شده اند. این نقوش روح نواز داستانهای اساطیری و داستان یوسف و زلیخا را به تصویر کشیده است که با رنگهای چشم نوازی مزین شده اند.
به جرات میتوان گفت خانه حریری تبریز یکی از بهترین نمونههای نقاشی دیواری در نوع خود است که در تمام ایران مشابهی ندارد. این خانه به دلیل نقاشیهایی که سراسر سقف و دیوارهای آن را پوشانده یکی از پرنقش و نگارترین خانه های تبریز به حساب میآید. که هر گردشگری را برای خرید بلیط هواپیما تبریز ترغیب میکند تا از نزدیک شاهد شکوه و زیبایی این خانه و دیگر جاذبههای گردشگری این شهر باشد.
علاوه بر آشنایی با نقاشی و دیوارنگاری در عصر قاجار امروزه در بخش اندرونی خانه حریری میتوانید شاهد موزه مطبوعات تبریز باشید. این موزه با آثار گرانقدر و ارزشمندی که در خود جای داده است یکی از غنی ترین موزههای مطبوعت ایران است. خانه حریری بعد از گذشتن از سرد و گرم روزگار و از سرگذراندن زلزلههای بسیاری که شهر تبریز را رو به ویرانه کشاند، سرانجام در سال ۱۳۷۷ نامش در فهرست آثار ملی ایران ثبت شدو پس از مرمت و بازسازی درهای آن به روی علاقهمندان هنر و تاریخ گشوده شد.