این دورریزها زباله نیستند!

این دورریزها زباله نیستند!

تا به حال به این موضوع توجه کرده‌اید که هر روز چقدر زباله تولید می‌کنید؟ مواد آلی و غذایی بخش مهمی از زباله‌های روزانه هر خانواده را تشکیل می‌دهد. خشکاله سازی روشی برای کاهش پسماندهای موادغذایی است. دورریزهایی که دام‌ها می‌توانند از آن تغذیه کنند. در این مطلب از چیدانه راجع به موضوعی محیط‌زیستی، یعنی خشکاله سازی در خانه صحبت کنیم. اگر شما هم به دنبال آسیب کمتر به محیط زیست هستید؛ این مطلب از چیدانه را بخوانید.

زباله کمتر، زندگی بهتر!

به حجم پلاستیک زباله‌ی خود نگاه کنید، هر خانواده‌ای که در شهر یا روستای شما زندگی می‌کنند هر روز مقداری کمتر یا بیشتر از این حجم زباله را تولید می‌کنند! کافی‌ست نگاهمان را به کمی دورتر از خانه خود معطوف کنیم. تلنبارهایی از زباله را وسط دشت و یا جنگل‌ها می‌بینیم که شیرابه آنها، خاک و آب‌های زیرزمینی را آلوده می‌کند. آن وقت متوجه می‌شویم که لازم است کمی مسئولانه‌تر در مورد زباله‌های خانگی فکر کنیم. بهتر است در ابتدا مطلب خانه بدون زباله را بخوانید.

فیلم نت

 

خشکاله‌های حاصل از پوست میوه و سبزیجات
خشکاله‌های حاصل از پوست میوه و سبزیجات

خشکاله چیست؟

خشکاله یا زباله‌های خشک شده، به پوست میوه یا سبزی خشک می‌گویند. اغلب پسماندهای گیاهی قابلیت تبدیل شدن به خشکاله را دارند. تهیه خشکاله از زباله، کار سختی نیست و با کمی صبر و حوصله می‌توانید در کاهش زباله‌های‌تر قدم بزرگی بردارید. در نهایت خشکاله‌ها تبدیل به خوراک دام می‌شوند. یعنی با یک تیر دونشان می‌زنید؛ علاوه بر اینکه از تولید شیرابه زباله جلوگیری می‌کنید؛ غذایی برای دام تهیه می‌شود. در ادامه چگونگی تبدیل زباله تر به خشکاله را توضیح داده‌ایم.

خشکاله شامل چه مواردی می‌شود؟

در قدم اول باید بدانیم که کدام دورریزها را می‌توان به خشکاله تبدیل کرد. از آنجایی که قرار است خشکاله را حیوانات دیگر بخورند؛ پس باید مراقب باشیم که هرچیزی را در ترکب خشکاله نریزیم. خشکاله شامل موارد زیر است:

  • پوست و باقی‌مانده‌های سبزی و میوه: حواستان باشد که میوه‌های کپک زده را برای خشک کردن قرار ندهید. هسته میوه‌ها باید آسیاب شوند.
  • پوست تخم مرغ: باید تمیز و یا جوشانده شده باشد. در غیر این صورت بهتر است تبدیل به کمپوست شود و برای گلدان استفاده کنید.
  • تفاله چای، قهوه و دمنوش: تفاله چای ارزش غذایی زیادی ندارد و می‌توانید برای گلدان‌ها استفاده کنید.
  • پوست تخمه‌ها: چیزی مانند کاه است و می‌توانید در خشکاله قرار دهید.

موادی مانند؛ گیاهان آپارتمانی، دستمال کاغذی، پوست چوبی گردو یا بادام، هسته‌ی میوه‌ها و مواد غذایی پخته مانند برنج و خرده نان، شامل خشکاله نمی‌شوند.

 

تهیه خشکاله
تهیه خشکاله

چگونه خشکاله بسازیم؟

تا اینجا متوجه شدیم که چه موادی را می‌توانیم خشکاله کنیم، کافی است بعد از این که سبزیجات و میوه مصرف کردیم، آنها را داخل یک ظرف با تراکم کم قرار دهیم و در هوای آزاد و زیر نورخورشید قرار دهیم تا خشک شوند. از یک جعبه‌ی میوه استفاده کنید.داخل آن را با یک توری بپوشانید؛ زیرا هوا از زیر آن جریان دارد و فرایند خشک شدن را سرعت می‌دهد. فضاهایی مانند، پشت بام، بالکن و حیاط برای این کار مناسب هستند. در فصل زمستان، می‌توانید از بالای یخچال، روی بخاری و هر فضایی که هوا و گرما جریان دارد استفاده کنید.

عاقبت خشکاله‌ها

این روزها در هر شهر، حداقل یک مرکز پسماند برای جمع‌آوری خشکاله و زباله‌های تفکیک شده وجود دارد. اگر در شهر شما چنین مرکزی وجود ندارد؛ می‌توانید به فردی که در روستایی دام نگه داری می‌کند و یا به دامداری‌ها تحویل دهید تا برای غذای دام‌ها از آنها استفاده کنند. همچنین می‌توانید از خشکاله در تهیه کمپوست استفاده کنید یا پس از آسیاب کردن خشکاله، آن را با خاک باغچه ترکیب کنید تا به عنوان کود استفاده شود.

کلام آخر:

فراموش نکنیم قدم قبلی برای کاهش زباله، کاهش مصرف است. یعنی به مقدار کافی خرید کنیم و از خرید موادغذایی و یا محصولات غیرضروری و غیرکاربردی خودداری کنیم. ساختن خشکاله، به حفظ محیط‌‌زیست کمک می‌کند. و همچنین تمرینی برای زندگی آرام و مسئولانه است.


دیدگاه کاربران
معصومه در تاریخ 28 اردیبهشت 1402
سلام من دو ساله اینکارو میکنم هیچ کنهدزباه
معصومه در تاریخ 28 اردیبهشت 1402
سلام من دو ساله اینکارو انجام میدم و حس خیلی خوبی داره خیلی راحته چون قبل از خیس شدن توی،سینی میریزم و روی بخاری یا تو بالکن خشک میشن کاغد و ... هم ب بازیافت میدم و عملا زباله ندارم مگر تفاله چای و.‌.. ک خوب میزارم خشک شن بعد میریزم تو پلاستیک و هفته ای یکبار میزارم دم در واسه پریودم کاپ قاعدگی استفاده میکنم و نوار بهداشتی ک فوق العاده واسه محیط،زیست بده ب زمین اضافه نمی کنم از برکت این کارام توی روحیه و زندگیم هرچی بگم کم گفتم
معصومه در تاریخ 28 اردیبهشت 1402
واسه پوشک بچه هم الان شرکت‌های زیادی پوشک دائمی میزنن ک خیلی عالیه خریدام تدی کیسه پارچه ای هست و خونم مملو از پلاستیک نیست ک متاسفانه این روزا چندین میلیون تن روزانه تولید میشه و فاجعه ست
زهرا ابراهیمی در تاریخ 29 اردیبهشت 1402
درود بر شما. من ۴ ساله که این کارو میکنم و سطل زباله آشپزخانه رو حذف کردم
سارا در تاریخ 30 اردیبهشت 1402
آفرین. واقعا آدم کیف میکنه میبینه امثال شما وجود دارن. درد و بلاتون بخوره تو سر مسئولین
مریم در تاریخ 10 خرداد 1402
چقدر خوب گفتی درد و بلا رو 👌👌👌👌👌
فرانک در تاریخ 15 خرداد 1402
سلام از این همه فهم و شعور شما خوشحالم من خودم حدود ده سالی میشه تفکیک زباله می کنم و خیلی ها هم ازم یاد گرفتن از این بابت هم خوشحالم ولی از این به بعد دقتم رو خیلی بیشتر می کنم از کار مهمی که انجام می دهید من به نوبه خودم ممنونم

ثبت دیدگاه