قلعه‌ای تسخیرناپذیر در ایران که مغول‌ها هم حریف آن نشدند

قلعه‌ای تسخیرناپذیر در ایران که مغول‌ها هم حریف آن نشدند

قدمت قلعه فورگ در خراسان جنوبی به دوران نادرشاه افشار یا به عبارتی ۳ قرن پیش می‌رسد و این قلعه در دل خود داستان‌های زیادی دارد به طوری که آن را بعد از قلعه الموت در استان قزوین مهم‌ترین مقر اسماعیلیان می‌دانند.

قلعه

سرویس خواب بالسا

قلعه فورگ

قلعه فورگ، ارگی در روستای فورگ از توابع شهرستان درمیان در شرق بیرجند است. وجود مناطق کوهستانی سبب شده پای فرقه اسماعیلیه به این منطقه باز شود تا برای دفاع از خود، قلعه‌های مرتفع و مستحکمی بسازند.

قلعه

قلعه‌ای که محل تعلیم فداییان بود

قلعه فورگ که در حال حاضر به بنایی تاریخی تبدیل شده. دیوارهای کوتاه و مسیری طولانی و پیچ در پیچ دارد و درختچه‌های زرشک هم پای قلعه است.
تاریخ ساخت این قلعه در کتاب «دیوان لامع» نوشته محمد رفیع بن عبدالکریم درمیانی، سال ۱۱۶۰ هجری قمری ذکر شده. قلعه فورگ بعد از قلعه الموت، مهم‌ترین مقر حضور اسماعیلیان به حساب می‌آمده و در این محل فداییان مطلق را تحت تعلیم و آموزش‌های مخصوص قرار می‌دادند. فداییان مطلق گروهی بودند که حتی اسم نداشته و پس از ترک قلعه برای انجام ماموریت نام‌شان عوض می‌شد و به اسم مستعار برای قتل دشمنان فرقه اسماعیلیه می‌رفتند.اساس تعلیم فداییان به این صورت بود که بتوانند دشمن را غافل‌گیر کرده، یک یا دو ضربه کارد به او زده و قبل از این که دیگران به خود بیایند، ناپدید شوند. بیشتر فعالیت فرقه اسماعیلیه، مبارزه با خلافت عباسی، دولت سلجوقی و مغول‌ها بود. سرانجام دولت اسماعیلی‌های الموت پس از دو قرن حکومت، با حمله هولاکو خان مغول از بین رفت.

قلعه

۱۸ برج قلعه

فضاهای داخلی قلعه از شرق به غرب شامل ۳ قسمت است که قسمت اول، محل زندگی خدمه انبار آذوقه و محل نگهداری احشام است. قسمت دوم، محل زندگی نظامیان و نگهبانان و محل نگهداری تدارکات نظامی و سومین قسمت که مهمترین بخش قلعه است، محل زندگی حاکم و اطرافیانش بوده. قلعه ۱۸ برج داشته که اکنون تعدادی از آنها باقی مانده است. مصالح به کار رفته در ساخت قلعه بیشتر سنگ، آجر و خشت است.
این قلعه بر بالای صخره‌ای سنگی پس از قرون متمادی همچنان در تاریخ بیرجند قامت خود را استوار نگهداشته است، هم‌چنین بر بلندای حصار و برج‌ها، سازه‌های کنگره‌داری و منافذی‌(تیرکش) برای دیده‌بانی و دفاع دارد. قلعه در چند مرحله بازسازی شده و بر وسعت آن افزوده شده است.

منبع: همشهری آنلاین

متخصصان چیدانه

مشاهده بیشتر

دیدگاه کاربران
ابراهیم کرامتی در تاریخ 01 مهر 1403
سلام من خودم از همون روستا هستم و کارم تحقیق تاریخ هست این اطلاعات و ادعاهای مطرح شده در مقاله کذب هست.اون قلعه ای که اسماعیلیه ابودن و مهم بوده و بعد المون جایگاه استراتژیک داشته در فاصله۱۵کیلومتری جنوب قلعه فورگ هست.قلعه فورگ بیشتر یه ارگ نظامی متعلق به دوره افشاریه ست..
ستاره در تاریخ 02 مهر 1403
باسلام قلعه بسیاری زیبایی هستش امیدوارم تا کاملا نابود نشده باز سازیش کنندآثار باستانی معرف فرهنگ وتاریخ وعلم دانش و زحماتی است که برای آیندگان کشیده اند
محمد در تاریخ 02 مهر 1403
فکر کنم دومین قلعه بعد از قلعه الموت که پایگاه اصله حسن صباح بوده قلعه طبس در طبس است که حاکم آن شیرزاد قهستانی بوده ضمنا اسماعلیون در زمان حاکم چهارم خوره شاه شکست خوردند زیرا از حکمهای قبلی که حسن صباح وکیا بزرگ امین داده بودند پیروی نکردند وگرنه از مغول هم شکست نمیخوردنند.
محمد در تاریخ 02 مهر 1403
در واقع تمام قلعه های بزرگ ایران وحتا کشورهای اطراف در دست اسماعلیون یا شش امامیون بوده در اون عصر هر قدرتی قلعه هارو داشته دیگه حکومت مرکزی زورش بهش نمیرسیده وهم سربازان اسماعیلیه بسیار قوی بودند بخاطر ورزشهای رزمی زیاد و بخصوص فداییان دورهای خطرناکی را زیر نظر شیر زاد قهستانی باید میگذروندند تا بشن فدایی کتابهای اصلی رو مطالعه کنید من از سوم ابتدایی از اسم عقاب الموت خوشم اومد وتصلاعات و کتابهای زیادی خواندم که بعدها فهمیدم یک فقط بعضی از کتابها درست از حسن صباح ونیت اون صحبت کردن نه اونها که به حشاشین یا عطاران میگفتن حشیش کش یا شراب خور در اصل حسن صباح مختلف شدید بعضی کارها بوده تاجایی که پسر خودشو در الموت می‌کشه بخاطر خوردن شراب
پیمان در تاریخ 03 مهر 1403
دوست عزیز چه ربطی به مغولا داشت؟
احمد در تاریخ 03 مهر 1403
اونم بزودی خرابش میکنند

ثبت دیدگاه