سنگ گرانیت یکی از گونههای سنگهای آذرین درونی است که به سنگ خارا نیز مشهور است. این سنگ با دانههای متوسط تا درشت در رنگهای متفاوت وجود دارد. سنگ گرانیت از گذشته تاکنون جزو پرکاربردترین سنگها در صنعت ساختمان بوده است. بههمین دلیل برای افزایش مقاومت آن در برابر عوامل خارجی، فرآیندهایی روی سنگ انجام میشود.
در این مطلب از چیدانه با همراهی گروه صنعتی معدنی سنگ سروش به بررسی سنگ گرانیت، روشهای مختلف فرآوری گرانیت، چگونگی فلیم کردن سنگ گرانیت پرداخته میشود. همچنین ویژگیها، کاربردها و قیمت آن در صنعت ساختمان بررسی میشود. بنابراین در ادامه با ما همراه باشید…
سنگ گرانیت بهصورت گسترده در معادن سراسر پوسته زمین قابل استخراج است. که باتوجه به ساختار و درصد کانیهای موجود در آن، دارای مشخصات ظاهری و تم رنگی متفاوتی است. گرانیت از سرد شدن تودههای مذاب شکل میگیرد. این سنگ گرانیت نماد سختی، مقاومت و دوام است و به رنگهای سفید، خاکستری، پرتغالی، سبز، مشکی، قرمز و غیره یافت میشود. سنگ گرانیت پس از بازالت فراوانترین سنگ طبیعی در پوسته زمین است و نسبتبه سنگهای آهکی سختتر اما یکنواختتر است. سنگهای خارا بهراحتی خش برنمیدارند و مقاومت بالایی در مقابل حرارت دارند.
استفاده از روشهای فرآوری سنگ، باعث افزایش زیبایی و ایجاد مقاومت آن در برابر لغزندگی خواهد شد. سنگ گرانیت با روشهای مختلفی فرآوری میشود. که هر یک از آنها ویژگی ظاهری و فیزیکی متفاوتی به سنگ میبخشند. مهمترین انواع فرآوری سنگ گرانیت شامل موارد زیر است:
در روش فرآوری فلیم یا حرارتی کردن سنگ گرانیت سطح سنگ بهطور مستقیم در معرض شعله با دمای بالا قرار میگیرد. با حرکت دادن شعلههای مشعل داغ روی سطح سنگ، رویه سنگ منبسط شده و به حالت پوستهپوسته درمیآید ، بدین ترتیب سطح سنگ زبرتر و خشنتر میشود. سنگ حاصل خشن، زبر و رنگ آن خاکستری روشن و عیوب و تغییرات آن پنهان میشود.
در روش هوند سطح سنگ ساب اولیه خورده، ساب نهایی نمیخورد و بهعبارتی بهطور کامل پولیش نمیشود. این سطوح مات بوده و براق نیستند. در نواحی که رفتوآمد زیادی وجود دارد، کفپوشها اغلب تراشیده شده و از این فرآوری استفاده میکنند تا از لیزخوردن افراد جلوگیری شود.
این پرداخت در اثر تماس دورانی و ابزارهای تیز مخصوص و بسیار سخت در داخل دستگاه ساب به وجود میآید و ساختاری سوزنی شکل ( خلل و فرج سطحی ) به سطح سنگ میدهد. این سطح، نسبت به سایر پرداخت ها از اصطکاک بیشتری برخوردار بوده و به همین دلیل گزینه بسیار مناسبی برای کف محیط های خیس و لغزنده به شمار میآید.
پولیش، یکی از متداولترین فرآوریهای سنگ گرانیت است. با این روش سنگهایی که سطوح ناصاف و خشنی دارند با ماشینآلات، تبدیل به سنگهای بسیار صیقلی و جذاب میشوند. برای این کار پس از اینکه سنگ بریده شد وارد دستگاههای ساب میشود، ساب خورده و سنگ صیقلی و زیباتر بهدست میآید.
برای چرمی یا آنتیک کردن بهجای استفاده از لقمههای معمولی سایش در دستگاههای ساب، از لقمههای مخصوص ساب چرمی استفاده میشود. این لقمهها روی نقاط ضعیف سنگ تاثیر بیشتری گذاشته، ساب بیشتری میخورد و پستی بلندیهایی روی سنگ ایجاد میشود. در نوعی دیگر از آنتیککاری، سنگ داخل محفظهای با ساچمههای فلزی قرار میگیرد. بستهبه جنس سنگ و میزان آنتیککاری محفظه حول محوری میچرخد و با غلطیدن ساچمهها روی سنگ آنتیککاری انجام میشود.
سند بلاست ترکیبی از دو واژه ماسه و پرتاب است. در این روش با پمپاژ سایندههایی مانند ماسه با فشار زیاد روی سطوح، سطحی نیمهمات ایجاد میشود. با این کار سوراخها یا حفرههایی روی سنگ ایجاد میشود که میتواند باعث افزایش اصطکاک و از بین رفتن لغزندگی سنگ شود.
تکنیک فلیم کردن سنگ گرانیت، بیشتر بهصورت دستی بهوسیله نازل هوا برش انجام میشود. ابتدا شعله آتش در نازل هوا برش دمایی حدود ۱۳۰۰ تا ۱۶۰۰ درجه سانتیگراد ایجاد میکند. این کار بلافاصله بعد از برش روی سنگ باید انجام شود و هر چه سنگ دمای کمتری داشته باشد، فلیم بهتر انجام میشود. در صورت خطاهای انسانی چون دمای حرارت بالا، سرعت بالای فلیم یا فاصله غیرمناسب شعله با سنگ، احتمال شکستن سنگ وجود دارد.
فلیم کردن یا آتشخور کردن، برای جلوگیری از لغزندی سنگ گرانیت و ایجاد بافت زبر و خشن، همچنین برای زیباترشدن سنگ استفاده میشود. این فرآیند یکی از بهترین راههای ایجاد بافت روی سنگ گرانیت است.
زیبایی: فلیم کردن، با ایجاد بافتی زبر و خشن روی سطح سنگ، ظاهری طبیعی و منحصر به فرد به آن میبخشد. این نوع پرداخت، برای سنگهایی که در فضاهای بیرونی و محوطهسازی استفاده میشوند، بسیار مناسب است.
خاصیت ضدلغزش: از ویژگیهای بارز گرانیت فلیم، خاصیت ضد لغزش بودن است. فرآیند فلیم کردن، بافتی زبر و ناهموار روی سطح سنگ ایجاد میکند که به افزایش اصطکاک آن کمک میکند. این ویژگی به ویژه در فضاهایی که احتمال ریزش آب وجود دارد مانند حمام، آشپزخانه، استخر و حیاط بسیار مناسب است.
در گذشته از سنگهای گرانیت، بهندرت در فضاهای بیرونی استفاده میشد. چراکه این سنگ با قرار گرفتن در معرض رطوبت و آب، بسیار لغزنده و خطرناک میشد. اما امروز با استفاده از فلیم کردن میتوان از لغزندگی سطح سنگ کاست و از آن در فضاهای خیس هم استفاده کرد.
به طور کلی، گرانیت فلیم شده به دلیل ویژگیهای خاص خود، گزینهای مناسب برای سطوح مرطوب بهشمار میرود. که میتواند به بهبود ایمنی و زیبایی فضای خانه یا محل کار کمک کند. این سنگ با ترکیب مزایای عملکردی و زیبایی، انتخابی درست و مناسب برای پله، دیوار، کف و سنگ نما در هر نوع فضایی بهحساب میآید.
سنگ گرانیت فلیم دارای رنگ خاکستری یا طوسی زیباست. قیمت این سنگ کاربردی با ویژگیهای منحصر به فرد به عوامل مختلفی بستگی دارد که این عوامل میتواند بستهبه ویژگیهایی چون ابعاد سنگ، ضخامت سنگ، درجه سنگ و همچنین نوع گرانیت متفاوت باشد.
سنگ گرانیت بهعنوان یکی از سنگهای طبیعی با ویژگیهای منحصربهفردش نقشی کلیدی در طراحی دکوراسیون داخلی ایفا میکند. این سنگها با روشهای مختلف فرآوری، استحکام و زیباییشان افزایش هم پیدا میکند. در بین روشهای فرآوری، فلیم کردن سنگ گرانیت یکی از روشهای خاص و منحصر به فرد است که با افزایش زیبایی، استحکام و خاصیت ضدلغزش میتوان این سنگ را در هر فضایی حتی فضاهای خیس و بیرونی هم استفاده کرد.
امروزه استفاده از سنگ گرانیت فلیم شده در دکوراسیون داخل و خارجی بهعنوان متریالی لوکس و بادوام مورد توجه بسیاری از معماران و طراحان داخلی قرار گرفته است. بنابراین، انتخاب گرانیت فلیم گروه صنعتی معدنی سنگ سروش میتواند انتخابی هوشمندانه برای بهبود کیفیت و زیبایی فضاهای مختلف خانه یا محل کار شما باشد.