کرسی یکی از قدیمیترین ابزار گرم نگه داشتن منازل است که با گذشت زمان همچنان جایگاه خود را در فصل زمستان در خانههای ایرانیان حفظ کرده است و هنوز هم در بعضی از منازل شهری و روستایی از مدل کرسی تازه به عنوان عضو ثابت قدم دکوراسیونهای پاییزی و زمستانی استفاده میشود.
آیا میدانستید که ژاپنیها با الگو برداری از کرسیهای قدیمی ایرانی، نوعی وسیله برقی شبیه به کرسی درست کرده اند؟ امروزه با تغییرات علم و تکنولوژی ساخت مدلهای مختلف کرسی نیز دستخوش تغییرات زیادی شده که متاسفانه همین عامل باعث به وجود آمدن خطرات متعدد ناگواری شده است. امروزه کرسیها را با کمک انواع چوبهای نوپان، ام دی اف، ام دی اف خام، کرین و … میسازند و آنها را به کشورهای مختلف صادر میکنند و هنوز در دکوراسیون سنتی منزل جایگاه خاص خود را دارا هستند.
بهترین و سالمترین چوب برای ساخت انواع مدل کرسی، چوب ارگانیک و طبیعی است. استفاده از کرسی باعث بهبود عملکرد بدن شده و بیماریهای ناشی از سردی و رطوبت را از بین میبرد. جریان گرمایشی بدنی که زیر کرسی گرم شده باشد به گونهای میشود که بدن از طریق پاها گرم شده و از طریق سر، سرما را از بدن خارج میکند. این عامل باعث به کار افتادن عروق بدن و تقویت سیستم دفاعی میشود.
در گذشته میز یا چهار پایهای چوبی با شکل مستطیل یا مربع و امروزه به شکل دایرهای است که ابعاد آن ۱ × ۱ متر است و حدودا ۸۰ سانتیمتر ارتفاع دارد. روی آن را با لحاف بزرگی میپوشانند تا گرمای حاصل از سوختن ماده سوختنی از زیر میز خارج نشود و برای خوابیدن و نشستن افراد به دور کرسی اطراف آن را با متکا، بالش و پشتی و گاهی صندلیهای مناسب تکمیل میکنند.
این نوع کرسی به نصب سایر مدلها قدیمیتر است.
در این نوع کرسی با کمک هیتر برقی یا وسایل مشابه فضای زیر میز کرسی را گرم کرده و از آن استفاده میکنند. این مدل کرسی خطر بسیار ایمنتر از نوع قبلی است.
این مدل، رایجترین مدل کرسی است که با ذغال گرمای لازم را ایجاد میکنند. در زیر میز کرسی یک منقل قرار میگیرد و داخل آن را با ذغال پر میکنند، اما با روشی خاص که در ادامه مطلب آن را عنوان میکنیم.
ابتدا ته و درزهای منقل مورد نظر را با گچ خیس کرده کاملا میپوشاندند. سپس داخل آن را خاکستر الک کرده میریختند و وسط خاکسترها را گودال کرده، خاکه ذغال میریختند و آتش ذغال میگذاشتند و باد میزدند تا آتش ذغال به خاکه ذغالها برسد. سپس به آهستگی و ملایمت روی آنرا با کفگیر خاکستر داده، خاکسترهای دور منقل را به دور خاکهها و آتش رو برگردانده، فشرده و صاف میکردند. سپس منقل را برای از بین رفتن بوی ذغال مدتی در فضای آزاد باقی گذاشته و بعد زیر کرسی میگذاشتند.
مدل کرسی ذغالی با طرح سنتی
مدل کرسی ژاپنی طرح جدید (برقی)
همه ما میدانیم که هر وسیلهی گرمایشی خطرات خاص خود را دارد و کرسی نیز از این موضوع مستثنا نیست. با توجه به استفاده بیشتر افراد از کرسی ذغالی، نکات ایمنی درمورد این نوع کرسی را مطرح میکنیم.
مهمترین خطر، خفگی، گاز گرفتگی و یا مسمومیت با دود است که حاصل نیم سوز سوختن ذغال و تولید گاز مونوکسیدکربن است. مورد بعدی سوختگی پا را میتوان عنوان کرد که با کمی هوشیاری و دقت می توان از این اتفاقها جلوگیری کرد.
منبع:مجله ستاره