پروژه های برجسته: پروژه ساختمان اداری مهناز زمانی به دفترمعماری باغ ایرانی ارجاع داده شد که تنها یک اسکلت فلزی در ۴ طبقه روی همکف و یک زیر زمین بود. قرار بر این بود که این ساختمان به دفتر مرکزی لوازم خانگی بوش (Bosch) تبدیل شود. ساختمان جواز اداری داشت و لازم نبود تظاهری به وضعیت مسکونی صورت بگیرد. در وهله اول طراحان پروژه مهسا مجیدی و انوشه احمدی به سختی می توانستند در صورت مسئله طراحی ساختمان اداری بوش، نکته جالبی پیدا کنند چرا که سراسر محدودیت به نظر می رسید و درنهایت با ایده های خلاقانه خود توانستند و فضایی مطلوب و کارآمد خلق کنند. با چیدانه همراه باشید تا با هم به گوشه و کنار این پروژه منحصر به فرد در تهران سری بزنیم و با جزییات طراحی آن بیشتر آشنا شویم.
از زبان معمار: پروژه طراحی ساختمان اداری مهناز زمانیکه به دفتر ما آمد، یک اسکلت فلزی در ۴ طبقه روی همکف و یک زیر زمین بود. این ساختمان قرار بود به دفتر مرکزی لوازم خانگی بوش (Bosch) تبدیل شود. ساختمان جواز اداری داشت و لازم نبود تظاهری به وضعیت مسکونی صورت بگیرد. در وهله اول به سختی می توانستیم در صورت مسئله، نکته جالبی پیدا کنیم و سراسر محدودیت به نظر می رسید.
به دلیل اینکه اسکلت ساختمان تا ۵ سانتیمتر مانده به محدوده ۶٠% به علاوه ۲ متر مجاز شهرداری اجرا شده بود، به نظر نمی رسید اتفاق خلاقانه ای برای نمای بیرونی بیافتد و از طرفی ٣ وجه ساختمان محدود به همسایه و فقط یک نمای جنوبی برای طراحی وجود داشت.
در بین تمامی این دردسرها، کارفرما نیز به ساختمان به عنوان یک پروژه ارزان قیمت نگاه می کرد، در حالیکه موقعیت بنا در بافت شهری چنین وضعیتی نداشت. استراتژی طراحی ما از بافت اطراف الهام گرفته شد. ما به دنبال ایده، بارها به سایت پروژه رفتیم ولی در همین آمد و شدها،کم کم نگاه ما از روی اسکلت معطوف بافت منطقه شد.
در طراحی ساختمان اداری بوش ناگهان دریافتیم چقدر در این منطقه تهران، همه چیز متوازن و آرامبخش است. محله از کیفیت خاصی برخوردار است که دوست داریم هم به کوچه نگاه کنیم و هم به تک تک خانه ها. با کنکاش در این واقعیت ها به اصولی دست یافتیم که سعی کردیم در طراحی از آنها استفاده کنیم:
هنگام شروع به طراحی جدید، مهمترین دغدغه، سه بعدی کردن این نمای پوسته ای و تخت بود، که نمی توانستیم با اسکلت اجرا شده موجود، کاری بکنیم، بنابراین کارفرما را با تلاش فراوان متقاعد کردیم که به منظور بوجود آوردن کیفیتهایی نظیر : نمای سه بعدی، ایجاد سایه و روشن در حجم و فضاهای داخلی و همچنین بوجود آمدن جزئیات ظریف تر، از ۴٠ سانتیمتر طول ساختمان چشم پوشی کند.
به همین منظور یک نمای ۲ پوسته شکل گرفت. پوسته بیرونی یک پوسته ضخیم زغالی که در دیالوگ با ساختمان های محله است و پوسته داخلی یک جداره شفاف است که عبور حداکثر نور را به داخل، میسر می سازد. پوسته بیرونی از سنگ لاشه و از رنگ زغالی که به وفور در این منطقه دیده می شود و پوسته داخلی از شیشه تمام قد ساخته شد. منطق شکل گرفتن تعداد ستون ها این بود که تراکم آنها از پایین به بالا برای کنترل نور، زیاد می شوند.
با دیدن بخشی از پلان این مجموعه با جزییات بیشتری از طراحی ساختمان اداری بوش آشنا خواهید شد.
اهالی فن چیدانه مکانی است که معماران و متخصصان حوزه ساخت و دکوراسیون داخلی می توانند عضو شده و پروژه های خود را به نمایش بگذارند. اگر شما هم صاحب کسب و کاری در این زمینه هستید، هر چه زودتر دست به کار شوید.
نویسنده: شرکت معماری باغ ایرانی| تحریریه چیدانه