خلاقیت در خانه: درخانه نشسته ام و به اطراف نگاه می کنم. چقدر همه جا پر است از تزیینات و اشیایی برای زیباتر کردن خانه ام. دلم چیز جدیدی می خواهد؛ شاید روشنایی کوچکی تا شب را فقط با نگاه کردن به نور آن بگذرانم. هر وقت صحبت از لوستر یا آباژور میشود، چیزی که اول از همه به ذهنم میرسد، پایهای ساده با لامپی در بالای آن است؛ ولی این روزها همه چیز عوض شده، عصر تکنولوژی است و خلاقیت! ما این بار به کارگاه کوچکی رفتیم که ساختههای متفاوتی از اکسسوری، لوازم دکوری با متریالی از جنس بتن، سیمان، برنج و مس دارد. پس این گزارش چیدانه را از دست ندهید:
روشا رنجبر که در رشته طراحی صنعتی تحصیل کرده، 5 سال است که با روشهای خلاقانه و ابتکاری جدید لوازم دکوری، تزیینی، اکسسوری و همچنین سبکهای جدیدی از روشنایی و Lighting را برای وجود نورپردازی متفاوت در محیطهای داخلی روانه بازار کرده است. او که سالهای قبل کار طراحی مبلمان اداری انجام میداده است، بر اساس نیاز خودش به دنبال آباژوری متفاوت و خاص برای اتاقش همهجا را میگردد. ولی همه آنچه وجود داشت، اشکال تکراری و غیر جذابی بود که او را قانع نمیکرد. ناگفته نماند که انواع خاص روشناییها با هزینه بالایی سفارش گرفته میشدند. آنجا بود که تصمیم گرفت خودش دست به کار شود و اولین آباژور را با دوستش طراحی کرد و ساخت.
قبل از ادامه مطلب بهتر است با کاربرد لوستر، آباژور و روشنایی ها در دکوراسیون داخلی بیشتر آشنا شوید!
بعد از موفقیت در مرحله ساخت اولین آباژور، روشا به تنهایی ادامه راه را در پیش گرفت. اوایل کار جاشمعی کوچک، دیواری و آباژور بزرگ چوبی ساخته میشدند. “خودم با چوب و ابزار کارهای ساخت را انجام میدهم و همه کار را خودم کردم. یک مدت در نجاریها میگشتم و چوبهای عجیب و غریبی پیدا میکردم تا بتوانم با آنها آباژورهای خاصی خلق کنم."
بعد از مدتی ساخت کارهای چوبی، شاید کمی تکراری شدن کارها باعث شد خانم رنجبر تصمیم دیگری بگیرد. “دوست داشتم با متریال جدیدی کار کنم. دلم میخواست فرمهای متفاوت دیگری درست کنم. فرمهایی که حالتهای منحنی، بدون زاویه و یا شکلهای متفاوتی داشته باشد و فهمیدم که باید با به سراغ متریال دیگری بروم." گذراندن دوره کوتاهی مجسمهسازی، او را به سمتی پیش برد که حالا میبینیم؛ استفاده از سیمان!
در طراحی روشناییهای جدید، نور با مجسمههای بتن ترکیب شد. هدف او این بود که حجم، فرم و مجسمه را به عنوان المانی کاربردی در دکوراسیون خانهها بتوان وارد کرد. اکثر ما در طراحی داخلی خانههایمان از عناصر و احجام جدید، کمتر استفاده میکنیم و روشنایی را به عنوان عنصری مهم برای دکوراسیون در نظر نمیگیریم.
اگر می خواهید به مجسمه های لوکس علاقه مندید، مطلب 10 مجسمه برنزی دکوری را از دست ندهید!
سیمان در طراحی های جدید، به خاطر خنثی بودن رنگ و سردیاش انتخاب شده و چون فرم پذیر است، میتوان کار و احجام جالبی خلق کرد. روشا به دلیل علاقه خود به حجم صورت انسان، سعی کرد از احجامی مانند مجسمه کاربردهای دیگری هم بسازد. مجسمههایی بتنی و سیمانی که از خودشان نور به محیط داخلی تزریق میکنند، اثر هنری زیبایی برای دکوراسیون خانه است.
نکته جالبی که در سبک مدرن روشنایی دیده میشود، ترکیب متریال است. استفاده از سیمان با فلز برنج یا مس کنار هم در اکثر کارها دیده میشود که ترکیب جدید و جذابی است. ظاهر سخت بتنی در کنار درخشش نور حسی جدید به فضای دکوراسیون داخلی میدهد. انتخاب فلز برنج که تا حدی هم انعطافپذیر است، به زمان ساخت کارهای چوبی برمیگردد. برش صفحاتی از برنج که توسط خود خانم طراح انجام میشود، حس و ردی از کار دست او درون کارهایش است که دیگر شبیه تولیدهای انبوه صنعتی نیست.
“همیشه دوست دارم از مواد و عناصر، استفادههای متفاوتی کنم. قطعات مسی که در شمعدانیها استفاده میشوند، اتصالات لولهای هستند که در بیمارستانها برای لولههای هوا و آب استفاده میشوند چون زنگ نمیزند. کاسههای برنجی که در کارها میبینید برای لوسترسازی استفاده میشود."
اگر شما هم از طرفداران مس هستید، با ظروف مسی دکوراسیون منزل خود را دگرگون کنید!
بعد از ساخت مجسمههای نوری، این صورتکهای بتنی به شکل گلدان استفاده شدند. جالب است بدانید که روشا رنجبر حتی ملات سیمان را هم خودش درست میکند؛ ساخت قالب، قالب زدن، ریختن ملات درون آنها و برقکاری آباژورها که جای خود دارد! سبک مدرن و مینیمال ساختههای بتنی، ترکیب و هماهنگی آنها را در دکوراسیون داخلی خصوصاً منازل با رنگهای دیگر راحتتر کرده است. “یکی از دلایلی که دوست داشتم این متریال را به خانه بیاورم، این است که در خانهها کمتر از سیمان استفاده میشود و شاید به نظر خیلی افراد ورود چنین مصالحی به فضای داخلی عجیب باشد. استفاده از متریال به شکل غیرمتعارف برایم هیجانانگیز است."
گردسوزها در نگاه اول ما را به یاد قدیم و چراغهای خانه مادربزرگ میاندازد. طراحی لوازم دکوری از نوع جاشمعیهای گردسوزی مقداری قدیمی و ایرانیتر است. این سبک کار برای خانههای سنتیتر و کمتر مدرن هماهنگی بیشتری ایجاد میکنند. استفاده از برنج و مس در کارها هم حس آشناتری برای ما دارند."هدف اولیهام صرفاً این نبود که حتماً حس ایرانی بودن در کارها به قیمتی که به کار نخورد، حفظ شود."
زندگی ایرانی در خانه 50 ساله ناهید به خوبی حس می شود، آن را از دست ندهید!
برای طراح، ایده های خلاقانه استفادهکننده هم اهمیت داشته است. “دوست داشتم اگر چیزی میسازم خلاقیت استفادهکننده را هم تا حدودی تحریک کند. تا اینکه فقط برای مصرف مشخص استفاده شود." گلدانهای مکعبی، پایههای نگهدارنده و قطوری که با نیاز و سلیقههای مختلف کاربرد دارد، جایی برای گل، شمع و یا حتی ظرفی برای شکلات و شیرینی هستند که همیشه در ذهن ماندگار میشود. وقتی که شما برای استفاده از چیزی به مفهوم آن فکر کنید و یا برای استفادهای که از آن دارید نقشههای زیادی بکشید، برایتان عزیزتر هم میشود.
شاید برایتان معرفی عضوی متفاوت در مجموعه کوچک لوازم دکوری بتنی هم جالب باشد؛ آباژوری فرفری که از تعدادی سیم ظرفشویی ساخته شده و در واقع محصولی بازیافتی از وسایل دورریختنی است.
پیشنهاد ما به شما این است که جای گلدان های گل را خودتان بسازید.
اگر می خواهید با ایده های بیشتری از خلاقیت و کارهای افرادی که با هنرمندی به ساخت عناصر جدیدی پرداخته اند، آشنا شوید به بخش خلاقیت در خانه سری بزنید.
منبع: روشا هوم | نویسنده و عکاس: صدف حقیقت | تحریریه چیدانه