پروژه های برجسته: طراحی فضایی برای کودکانی که همراه مادران خود پس از بافت قالی به خانه رج زده شده خود باز میگردند و همراه با صدای رج زدن قالی در خانه بازی می کنند و هنوز به خود نیامده اند که سرگرم گره زدن تارهای قالی می شوند، چالشی است که طراحان برجسته را به فکر فرو می برد، کم هستند طراحانی که بتوانند فضایی خلق کنند برای قشری که آینده ی خود را در گوشه گوشه ی این فضا تصور می کنند. خانه قالیبافان ایتام از گروه معماری زاو یکی دیگر از طراحی های برجسته ی محمدرضا قدوسی است که امروز در چیدانه به گوشه و کنار آن سری می زنیم با ما همراه باشید.
تغییرات مکرر برنامه فیزیکی از زمان سفارش کار تا زمان تحویل و اضافه شدن دو طبقه مسکونی اولیه خانه قالیبافان یتیم هم نتوانسته همزاد پنداری طراحان پروژه را با رویاهای «کودک قالی باف» کم رنگ کند. کودکانی که همراه مادران خود پس از بافت قالی به خانه رج زده شده خود باز میگردند و همراه با صدای رج زدن قالی در خانه بازی می کنند و هنوز به خود نیامده اند که سرگرم گره زدن تارهای قالی می شوند.کودکانی که رویاهایشان را در گره ها و رج های فرش متصور شده و زندگیشان با فرش بافته میشود.
رج زدن که در دوران مشق مدرسه تنبیه داشت، اساس بافت قالی است و اساس بافت معماری این پروژه. از قالب کلی تا سیمای آن برهمین اساس شکل گرفته است، اما «تصویر سازی» در این بنا، معنای دیگری دارد، گویی بافتی سه بعدی و «خام» ساخته شده است تا دخترک قالی باف هر روز صبح که به کارگاه میرود، بخشی از رویاهای شبانه ی خود را روی آن تصویر کند، همان طوری که در حرفه اش، «خامه»ی اولیه را آن چنان که می پسندد رنگرزی کرده، طراحی می کند و می بافد.
معماری خیالی «ایتام و مستمندان» قالی باف، هم در محله ی خود جا خوش کرده است و هم امکانات ساختمانی و ملاحظات امروزی را در نظر گرفته است و با ایجاد تراسهایی در سطوح مختلف بر کیفیت معماری این ساختمان افزوده شده است. این پروژه به کمک جزییات اجرایی ساده و کارآمد و هموژن شدن ردیفها و ستونهای آجری که در بالای سر یکدیگر چیده شدهاند، وجود و دوام خود را ممکن کرده است.این بنا توسط مصالح بومی و کارگران محلی ساخته شده است، تا کورهها، کارگران و استادکاران محلی به کار گمارده شوند و کارفرما محتمل کمترین هزینه شود.
چگونگی و روش اجرای دیوار ۲۲ سانتی تمام کله آجر هم بسیار ابتدایی بود و در محل انجام پروژه بهدست آمد. بهطوری که یک ردیف تمام کله آجر چیده شده و جهت حفظ کلاف بین آجر ها رگ بعدی در نما از آجرهای نیمه و در داخل از آجرهای افقی تشکیل شد، همین نمای ساختمان هم پس از عایقگذاری و سفیدکاری به عنوان نمای داخل مورد استفاده قرار گرفت.
فانتزی ما پروجکت کردن نقشهای فرش بر نمای ساختمان جهت ارایه تصاویر بدیعی از معماری و نقش فرش ایرانی، که ذهن طراحان فرش را متاثر کند.
اگر در فضایی با دکوراسیون خلاقانه کار و زندگی می کنید و یا فضایی این چنینی را می شناسید،که پر از نشانه های شخصی شماست، تورهای چیدانه مشتاق است از شما و محل کار و زندگی تان عکاسی کند و آن را به مخاطبان چیدانه نشان دهد. اگر علاقه دارید که عکس های خلاقانه بیشتری از خانه های ایرانی برای ایده گرفتن ببینید خانه یا محل کار خود را با ما به اشتراک بگذارید!
از دیگر پروژه های گروه معماری زاو: اقامتگاه دختران بی سرپرست در خوانسار بازسازی گالری آبی، پارکینگ کوچک برای نمایش آثار بزرگ خانه میوههای باربد، رویای کودکی در گرگان سه دری امروزی در ویلای گذران تعطیلات آخر هفته ی پورکان! مهمانسرای پدری، معماری امروزی با هویت ایرانی
منبع: گروه معماری زاو | گردآوری شده در تحریریه چیدانه