مواد و مصالح: ام دی اف(MDF) مخفف عبارت تخته فیبر با چگالی(دانسیته) متوسط(Medium-density fibreboard) است که جزو فرآورده های چوبی محسوب میشود. ام دی اف نوعی تخته فیبر است که به روش خشک تولید می شود و چگالی آن بین ۶۵۰ تا ۸۰۰ کیلوگرم بر مترمکعب است. ام دی اف را پس از تولید میتوان روکش نمود. روکش های تزیینی، علاوه بر زیبایی، به دوام و کاربرد آن در محیط هایی مانند آشپزخانه کمک میکند. روکش ملامینه متداول ترین نوع روکش برای ام دی اف است که در آن فرایند کاغذ نقش دار آغشته به چسب با فشار و حرارت بر روی تخته چسبانده می شود. با این مطلب از چیدانه همراه باشید تا همگام با شرکت بازرگانی ایران سبز با ام دی اف ها بیشتر آشنا شویم.
این محصول ضمن دارا بودن خواص شبیه سایر اوراق فشرده چوبی، دارای برخی خواص برتر نیز هست که باعث ارتقای بازار آن در بین سایر اوراق فشرده چوبی مانند تخته خُرده چوب(نئوپان)، تخته لایه و تخته فیبر سخت شده است. در واقع، این محصول ابتدا به عنوان جایگزین اوراق فشرده چوبی مطرح بوده و سپس در کاربردهای جایگزینِ چوب نیز به کار رفته است. در حال حاضر، دامنه کاربردهای ام دی اف فراوان است. تولید انواع مختلف این محصول در جهان دامنه کاربرد آن را بسیار وسیع کرده است. امروزه می توان تخته فیبرهای نیمه سنگین ام دی اف بسیار متنوعی از جمله تخته های سه لایه یا یک نواخت و همگن، تخته های نازک و ضخیم در ابعاد مختلف، تخته هایی با فرمالدئید، کم فرمالدئید یا بدون فرمالدئید ، تخته های تبدیل به سایز شده، روکش شده، لبه چسبانده، نقش برجسته، قالب گیری شده، ابزارخورده، پروفیل شده، با دانسیته های بسیار متنوع(کم یا زیاد)، مقاوم در برابر رطوبت، آب، آتش، قارچ، حشره و… را در بازارهای جهانی یافت.
مشاهده بیشتر
به طور کلی می توان تخته فیبرهای نیمه سنگین(ام دی اف) را از نظر خواص و ویژگی های آنها در دو گروه، تخته فیبر نیمه سنگین با خواص معمولی و یا خواص ویژه طبقه بندی کرد. تخته های صنعتی خاص دارای ویژگی هایی علاوه بر مشخصات معمول ام دی اف هستند که با اعمال تغییرات در پروسه تولید، با استفاده از چسب های مختلف یا مواد افزودنی گوناگون تولید می شوند. بعضی از انواع ام دی اف های خاص و موارد استفاده آنها به شرح زیر هستند.
این تخته ها به کلاس های خیلی نازک mm 1.8 تا mm 2.5، و از 2.5 تا ۶ میلی متر و ۴ تا ۶ میلی متر تقسیم می شوند که در کاربردهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرند. از موارد کاربرد عمومی ام دی اف های نازک، کف کشوها، پشت کابینت های آشپزخانه، و رویه درها می باشد. تمام روسازی قابل انجام روی ام دی اف معمولی روی ام دی اف نازک نیز اجرا می شود. از سایر موارد کاربرد ام دی اف های نازک عبارتند از دیوارکوب ها، پوشش های سقف، غرفه های نمایشگاهی، صنایع اتومبیل سازی، رویه لاستیک زاپاس(یدک) پشت صندلی، رویه در، تولید تخته های انحنادار و غیره.
ام دی اف های ضخیم به کلاس های ۴۵-۳۰ میلی متر و ۶۰-۴۵ میلی متر تقسیم شدهاند و جهت ساخت سازه های معماری، ستون ها، پایه های میز، طاق ها، رویه کاری(کابینت)، کف نیمکت و مواردی که صفحات ضخیم و بزرگ با خواص ماشین کاری(به ویژه عمیق) مسطح مورد نیاز است، استفاده می شوند.
مقدار انتشار فرمالدئید از ام دی اف معمولی بسته به نوع چسب و مقدار آن کمی متفاوت است. انتشار فرمالدئید ام دی اف نباید بیشتر از 30mg/100g باشد این کلاس ام دی اف قابل استفاده در بسیاری از کاربردهای مبلمان و فضای داخلی خانه می باشد، ولی تهویه مناسب در محل استقرار آن نیز باید وجود داشته باشد تا فرمالدئید را از محیط خارج سازد. اما در بعضی موارد لازم است که ام دی اف با فرمالدئید کمتر یعنی با حداکثر انتشار فرمالدئید 9mg/100g استفاده شود. اکنون در بازار، MDF-E1 بهعنوان امدیاف استاندارد معمولی درآمده است. ام دی اف های با فرمالدئیدهای کمتر و حتی بدون فرمالدئید هم در صورت سفارش مشتری قابل تولید می باشد. ام دی اف با فرمالدئید کم در مکان هایی که تهویه به خوبی انجام نمی شود، مرطوب و گرم است و یا ساکنین آن احتیاجات و درخواست های خاص دارند مثل مدرسه ها و بیمارستان ها استفاده می شود. همچنین در موزه ها و محل های نمایش نیز از ام دی اف کم فرمالدئید جهت کاستن از خوردگی فلزات استفاده می کنند.
تولید ام دی اف با خاصیت مقاوم در برابر رطوبت، بیشتر برای مصارف در رطوبت نسبی محیط حداکثر 80% با بهبود چسب اوره فرمالدئید معمولی مورد استفاده در تولید ام دی اف، یا استفاده از یک چسب ضدرطوبت جایگزین امکان پذیر است. تمام خصوصیات مثبت ام دی اف معمولی در این نوع تخته ها، به اضافه استحکام طولانی تر و تغییر ابعاد کمتر در اثر رطوبت موجود است. دو نوع کلاس برای این گونه تخته ها وجود دارد: یکی ام دی اف H برای استفاده های عمومی در محیط مرطوب، و دیگری ام دی اف HLS که برای استفاده اوراق متحمل بار در محیط مرطوب می باشد. موارد استفاده ام دی اف مقاوم در برابر رطوبت عبارتند از: مبلمان حمام و سرویس بهداشتی، کابینت دور ظرف شویی، کف پوش ها، پنجره ها، پله ها و پروفیل های خاص.
برای این منظور می توان ام دی اف ها را با پوشش های ضد آتش پوشاند یا با مواد و نمک های خاص ضد آتش تیمار کرد. ولی بهترین راه اضافه کردن مواد ضد آتش در حین پروسه تولید است. موارد مصرف این نوع تخته ها به عنوان مثال: پوشش دیوارها، پارتیشن ها، قفسه فروشگاه ها و غیره میباشد.
ام دی اف های استاندارد معمولی با ضخامت های ۱۹-۱۲ میلی متر معمولا دارای دانسیته ۸۰۰-۶۵۰ کیلوگرم بر مترمکعب هستند. دانسیته های بالاتر، یعنی بالای ۸۰۰ نیز تولید و عرضه می شود. در واقع با اضافه کردن فیبر، چسب و فشار در حین پروسه تولید، اوراق سنگین تر تولید می شود. افزایش دانسیته قابلیت های ماشین کاری و سطح سازی(رنگ، روکش و…) را افزایش می دهد و نیز خصوصیات مکانیکی و فیزیکی ام دی اف نیز بهبود می یابد. از موارد استفاده این نوع ام دی اف های سنگین(HDF) عبارتند از: کف پوش ها، پله ها، قفسه های صنعتی و میز کار.
LDF با وزن مخصوص ۶۵۰-۵۵۰ کیلوگرم بر مترمکعب و ULDF با وزن مخصوص زیر ۵۵۰ کیلوگرم بر مترمکعب، جهت استفاده در مواردی که وزن کمتر مورد نیاز است و نیازی به استحکام بالا وجود ندارد، یا در مواردی که خواص عایق صدا بودن مورد نیاز باشد، تولید و عرضه می شود. این ام دی اف ها جهت ساخت پروفیل های تزئینی معماری، ساخت غرفه های نمایشگاهی و مواردی که جابجایی با دست و یا حمل و نقل و ابزارخوری سریع مورد نیاز است، کاربرد دارد.
مهم ترین و غیرقابل تفکیک ترین کاربرد یا آماده سازی امدیاف جهت کاربرد نهایی، روسازی و به ویژه روکش کردن آن است. انجـام عملیات روکش کردن ام دی اف، امروزه جـزو خدمات ضروری تولیدکنندگان ام دی اف به خریداران می باشد به طوریکه معمولاً اکثر کارخانجات بزرگ تولید ام دی اف دارای خطوط روکشی هم هستند. انواع روکش ها شامل روکش های چوبی(گونه های مختلف)، کاغذی و ملامینه،PVC میشوند.
گروه بازرگانی ایران سبز به تازگی اقدام به عرضه گونه خاصی از ام دی اف های تزئینی لوکس و پرکاربرد از یکی از برندهای بسیار معتبر اروپایی به نام رها نموده است. ام دی اف های رها، ساخت یکی از کارخانه های بزرگ و نام دار آلمانی است. رها در سال 1948 در شهر رهای ایالت باواریای آلمان شروع به کار کرد. کارخانه رها با روحیه تخصص گرایی و نوآوری، توانسته به مجموعه ای پیشرو و راهگشا در زمینه پلیمر در صنعت ساختمان، خودروسازی و دیگر صنایع بدل شود. این کارخانه در زمینه های متفاوتی به ارایه محصول و خدمت می پردازد، از جمله: ساختمان، دکوراسیون داخلی خانه، خودروسازی، حمل و نقل، صنعت و انرژی با تولیداتی گسترده مانند: در، پنجره، سرمایش، گرمایش، انرژی های تجدیدپذیر، مدیریت آب، فاضلاب، ارتباطات، لوله های صنعتی، آکوستیک، قرنیز، سیستم های دکینگ، نوار لبه پی وی سی، پروفیل های ساختمانی و ورق های ام دی اف. بنا به ادعای کارخانه رها، که از شرکت های بزرگ و صاحب ابتکار در زمینه پلیمر است، این نوع ام دی اف نسل تازه ای از صفحات گلوس به صنعت ساختمان و دکوراسیون ارایه کرده است.
می دانید که استفاده از شیشه و ترکیب آن با چوب و استیل در طراحی داخلی ساختمان ها و هتل ها و دفاتر کار مورد توجه زیادی قرار گرفته که از آن با عنوان سبک مدرن با شخصیت شفاف نام می برند. اما می دانید که استفاده از شیشه همراه با محدودیت های زیادی است. از جمله سختی و زمان بر بودن مراحل تولید ام دی اف همراه با شیشه، شکستن و لب پر شدن راحت شیشه، به ویژه در مراحل انجام کار و مشکلات حمل و نقل و انبار نمودن آن، که مجموع این عوامل باعث عدم صرفه اقتصادی این کالا است.
پیش از این طراحان و مجریان دکوراسیون داخلی برای کار کردن با این محصول محدودیت هایی داشتند که انجام کار را با صرف زمان و هزینه زیاد مواجه می کرد. اما در حال حاضر انقلابی در صنعت دکوراسیون داخلی به نام کریستال راویزیو به وجود آمده که به ورق شیشه انعطاف پذیر معروف شده است. این محصول ترکیبی از شیشه شفاف و نوعی رزین است که با حرارت دادن به صورت جسم پلاستیکی نرم درآمده و با سرد شدن سخت می گردد.
مصرف کنندگان هیچ تفاوتی بین شیشه واقعی و کریستال راویزو نمی بینند و از درخشندگی آن نیز متعجب می شوند. در گذشته کریستال راویزیو فقط به صورت کامپوزیت فشرده و با ضخامت 16 تا 19 میلی متر روی ام دی اف پرس می شد. اکنون رها با قراردادن لایه نازک 5 میلی متری توانسته است وزن و هزینه های بسته بندی آن را کاهش داده و به سهولت در نصب آن نیز کمک کند. راویزیو خاصیت انعطاف پذیری داشته و در پروسه کار غیرقابل شکستن است و تحت آزمایش های مختلف قرار گرفته و استانداردهای لازم اروپایی را کسب کرده. این کریستال به ضخامت دو میلی متر بر روی ورق ام دی اف پرس شده و توسط کارخانه رها به بازار عرضه شده است.
راویزیو به راحتی قابل تمیز کردن است، مایعات به سهولت شیشه از روی آن برداشته می شود و می توان از آن در قسمت های آب گیر و آب ریز در کنار سینک آشپزخانه یا سرویس بهداشتی استفاده کرد. به دلیل شکیل بودن و جلوه خاص، می توان این محصول را در قسمت های باز و کانتر آشپزخانه و نصب عمودی مانند درهای کشویی به کار برد. برخی ویژگی های اصلی راویزیو را می توان این چنین برشمرد:
راویزو کریستال در هشت رنگ زیبا و جذاب و هر رنگ در دو طیف براق و مات تولید و عرضه می شود. همچنین ورق های CRYSTAL SLIM رها به ضخامت 4 میلی متر، متشکل از لایه دو میلی متری کریستال و لایه دو میلی متری رنگی در پشت آن عرضه می شود. این ورق ها، که کاملا نمای شیشه ای دارد، برای استفاده های مختلف کاربرد دارد، مانند: پوشش دیوار، استفاده به صورت تایل جهت فضاسازی، فضاهای آب گیر و آب ریز و فضای بین کابینت.
شرکت بازرگانی ایران سبز اقدام به وارد نمودن این محصول به مقدارقابل توجه، به کشور نموده و آماده ارایه به مصرف کنندگان گرامی است. برای دیدن نمونه کارهای بیشتر این گروه و همچنین اطلاعات تماس آن ها می توانید به پروفایل اهالی فن شرکت بازرگانی ایران سبز در چیدانه مراجعه نمایید.
منبع: شرکت بازرگانی ایران سبز | گردآوری در تحریریه چیدانه