امروزه برق یکی از مهمترین امکانات زندگی ما به شمار می آید، خصوصا در ساختمان های جدید که تقریبا همه وسایل از جمله پکیج، سیستم گرمایش و سرمایش، آیفون و… نیاز به برق دارند. این که برق کشی ساختمان به صورت اصولی و ایمن انجام شود به اندازه ای با اهمیت است که بحثی به نام تاسیسات برقی ساختمان وجود دارد که شامل تمامی مراحل از طرح و نقشه برق ساختمان تا بهره برداری می شود. در این مقاله از چیدانه شما را با یکی از مهمترین مباحث ساختمان به عبارتی تاسیسات برق ساختمان آشنا خواهیم کرد.
به مراحل -از طراحی تا پیاده سازی- سیم کشی ساختمان مسکونی یا تجاری شامل تلفن، آنتن مرکزی، سیستم مدار بسته، سیستم اعلان و اطفاء حریق، دزدگیر، روشنایی، آسانسور، منبع تغذیه اضطراری(UPS) و… تاسیسات برقی ساختمان گفته می شود. به طور کلی تاسیسات برقی ساختمان به مجموعه ای از تجهیزات الکتریکی برای تامین برق ساختمان گفته می شود.
امروزه سازمان فنی و حرفه ای کشور و سازمان های خصوصی اقدام به برگزاری دوره های آموزشی طراحی و اجرای تاسیسات برقی ساختمان نموده است، افرادی که علاقمند به تاسیسات برقی ساختمان هستند می توانند پس از شرکت در این دوره ها وارد بازار کار این رشته شوند.
برخی از این آموزش ها که برای طراحی تاسیسات برق ساختمان لازم هستند عبارتند از:
مهمترین نرم افزار طراحی تاسیسات برق ساختمان، نرم افزار اتوکد می باشد که متعلق به شرکت ادوبی (Adobe) می باشد اما امروزه، علاوه بر نرم افزار اتوکد از نرم افزارهای دیگری هم استفاده می شود.
همچنین اگر علاقمند به یادگیری نقشه کشی و طراحی تاسیسات برق ساختمان هستید، تماشای این سری ویدیوهای آموزشی را به شما پیشنهاد می کنیم:
صفر تا صد آموزش نقشه کشی و طراحی تاسیسات برق ساختمان
به طور کلی می توانیم اجرای تاسیسات برقی ساختمان را در چند مرحله تفکیک کنیم:
در مرحله اول که هنگام طراحی ساختمان شکل می گیرد، مهندس برق با معمار ساختمان هماهنگ شده و تجهیزات برقی مورد نیاز در ساختمان را لیست می کند.
در دومین مرحله پس از اینکه زیرکاری یا سیمان کاری ساختمان به پایان رسید، نقشه های برق ساختمان اجرا می شود. به عبارت دیگر در این مرحله تراشیدن و کندن مسیر لوله ها، محل قرار گیری کلید و پریزها، سیستم های صوتی و تصویری، آیفون، یو پی اس، موتورخانه ساختمان، فن کوئل ها و …. مشخص می شود و همچنین تراز کردن به کمک لیزر یا شلنگ تراز در این مرحله انجام می شود.
ترازهای استاندارد باید به صورت زیر باشد:
در این ویدیو با نحوه لوله گذاری تاسیسات برق ساختمان بیشتر آشنا خواهید شد.
کلید و پریز های که در تاسیسات برقی ساختمان به کار می روند دارای انواع مختلفی هستند که اگر بخواهیم به برخی از آن ها اشاره کنیم عبارتند از کلید هایی چون: کلید یک پل، کلید دوپل، کلید سه پل، کلید تبدیل، کلید صلیبی، کلید جیوه ای و همچنین انواع پریزها و …
بیشتر بخوانید: انواع کلید و پریز، این کوچک پرکاربرد را فراموش نکنید!
در سومین مرحله بعد از سفید کردن و کف سازی باید ابتدا قوطی ها را تمیز کرده و لوله ها مرتب شوند سپس از داخل این لوله ها سیم کشی هایی همانند ( سیم تلفن، آنتن ماهواره، آیفون و …) انجام شود.
توجه: برای اتصال بهتر حتما سر سیم ها قلع اندود شوند و تجهیزات برقی و روشنایی وصل گردد.
در مرحله آخر پس از کف سازی و نقاشی ساختمان تجهیزات برقی مانند آیفون، تجهیزات موتورخانه، کلید و پریزها و … نصب شده و اگر کابل کشی باقی مانده باشد، انجام می گردد.
به طور خلاصه سه مرحله اصلی انجام تاسیسات برق ساختمان عبارتند از:
مراحل اولیه اجرای تاسیسات برقی ساختمان به ترتیب عبارتند از:
در مرحله سوم تاسیسات برق ساختمان، وسایلی که جعبه آن ها در مراحل قبلی نصب شده بود نصب می شوند.
برای انجام هرکاری ابزارهای خاص آن کار لازم است، مخصوصا کارهای برقی که بسیار خطرناک هستند و اگر از وسایل ایمن استفاده نشود خطر جانی خواهد داشت.
در ادامه وسایل مورد نیاز هر مرحله از انجام تاسیسات ساختمان را خواهیم گفت.
در مرحله اول که اقدامات مهمی برای آماده سازی بستر سیم کشی برق شامل کنده کاری، برش زنی و …. انجام می شود، وجود ابزارهای زیر لازم و ضروری هستند.
در مرحله دوم برق کاری ساختمان که جزئیات کار انجام می شود، ابزارهای مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند که عبارتند از:
در مراحل سوم انجام تاسیسات برق ساختمان، اقدامات تکمیلی انجام می شود که استفاده از ابزارهای تست کاربرد زیادی دارند. برخی از این ابزارها عبارتند از:
همانطوری که در بالا اشاره شد برای شروع کارهای برق یک ساختمان نیاز به نقشه برق ساختمان می باشد. از آنجا که ترسیم مسیرهای برق بر روی نقشه باعث شلوغی آن خواهد شد، به همین دلیل نقشه های برق را در پلان های مختلف ترسیم می کنند. مهمترین این پلان ها عبارتند از:
توجه: از بین ستون ها نباید هیچ سیم کشی رد شود و هیچ کلید و پریزی بر روی آن قرار گیرد.
فرم گزارش مرحله اول تاسیسات برقی ساختمانهای تا 4 سقف و کمتر از 10 واحد را می توانید از اینجا دانلود کنید.
در پایان:
در این مقاله از چیدانه سعی کردیم توضیحی جامع از تاسیسات برق ساختمان داشته باشیم. در صورتی که علاقمند هستید تا درباره تاسیسات برق ساختمان بیشتر بدانید پیشنهاد می کنیم این کتاب ها را مطالعه نمایید. جهت مطالعه مقالات مرتبط در زمینه تاسیسات همچنین می توانید به بخش تاسیسات در مجله چیدانه سر بزنید.
در صورت نیاز به انجام کارهای تاسیساتی نیز می توانید از اهالی فن و متخصصین مربوطه در چیدانه کمک بگیرید.
نویسنده: آرمین سرخوش افشار