محمدمهدی کلانتری، دبیر کمیته میراث فرهنگی اتحادیه انجمن های علمی معماری، مرمت و شهرسازی ایران همسر انسیه خزعلی معاون رئیس جمهوری را یکی از چهره های اثرگذار پشت پرده در ماجرای توسعه حرم شاهچراغ و تخریب بافت تاریخی شیراز عنوان می کند.
کلانتری این اظهارات را در نشستی در فارس به تاریخ 7 دی 1401 به زبان آورده است اما به دلیل اهمیت موضوع و همزمان با شروع به کار لودرهای تخریب در شیراز این متن منتشر می شود.
محورهای اظهارات وی در زیر می آید:
* همزمان با سفر استانی هیئت دولت در مهر 1400 به فارس مجددا طرح 57 هکتاری شیراز تحت عنوان «طرح های بر زمین مانده یا طرح های نا تمام» مطرح شد.
مشاهده بیشتر
*بعد از این سفر حجم عظیمی از مخالفت ها شکل گرفت.
*تخریب بافت تاریخی شیراز از سال 74 شروع شده تا سال 76، 8 هکتار بهصورت ضرب الاجل و بدون طرحی انجام شد.
*این تخریب ها به اسم بین الحرمین و اتصال دو حرم شاهچراغ و سید علاالدین حسین انجام شده اما هیچ بخشی به حرم اضافه نشده.
*پس از یازده سال در مسیر تخریب ها مجتمع تجاری، پارکینگ طبقاتی، سالن اجلاس شورای شهر، هتل و دفتر نمایندگان مجلس ساخته می شود.
*در دولت احمدی نژاد در سال 89 طرح 57 هکتاری در شوای عالی تصویب می شود. در این طرح حجم تخریب ها به شدت بالاست.
*در سال 94 دکتر حناچی به عنوان معاون وزیر راه در دولت روحانی به عنوان اولین اقدام این طرح را لغو میکند.
*شورای عالی در طرح جایگزین توسعه حرم را در شمال شاهچراغی که تخریب شده محدود می کند.
*یکی از افرادی که نقش اساسی در تخریب ها دارد رضازاده (همسر انسیه خزعلی) است که استاندار فارس بودند و معاون عمرانی شاهچراغ نیز هستند. در زمانهایی که خود تولیت به دنبال توسعه نبود رضازاده به دنبال آن بود و تخریب ها در زمان استاندار بودن وی انجام شد. الان هم به شدت به دنبال این طرح هستند.
* وزیر کشور هم جزو هیئت امنای شاهچراغ هستند و 100 میلیارد تومان تقبل کردند که وزارت کشور برای موضوع پرداخت کند/ در مصوبه دوم حرم شاهچراغ تهیه و تصویب طرح را از شورای عالی به استان تفویض کرده اند.
*یکی از کسانی که به دنبال توسعه است گفت ما الان نیازی به این حجم از ساخت و ساز نداریم اما زمینه سازی ظهور میکنیم، امام زمان طهور کند حرم ها باید گنجایش زیادی داشته باشد.
*سخنگوی شورای شهر شیراز گفته نه تنها بین دو حرم را قرار است گسترش دهیم بلکه حد فاصل شاهچراغ سه طرح دیگری نیز داریم که در حال تملک هستند.
منبع: انتخاب
لینکهای مرتبط:
آرامگاه سعدی ترکیبی از معماری ایرانی و مدرن
معماری تاریخی کاشان، جاذبه های گردشگری کویر