چند هفتهای است که در شبکه خانگی سریالی پخش میشود که با کارگردانی سعید آقاخانی و بازی هنرمندان معروف عرصه طنز مورد توجه فیلمدوستان زیادی قرار گرفته است. با این که حال کمدی ایران خوب نیست و در سینما و تلویزیون و در حوزه شبکه خانگی اغلب فیلمهای طنز با دیالوگهای ضعیف و شوخیهای گاها جنسی تلاشی مذبوحانه در جذب مخاطب دارند اما سریال «راز بقا» سعی کرده است از این فضای آلوده فاصله بگیرد و با نیش و کنایه زدن به دغدغههای اجتماعی در قالبی خندهدار و بامزه بدنه و پیکره خودش را پیدا کند. در این مطلب تصمیم داریم طراحی صحنه و دکوراسیون را در لوکیشنهای مختلف این سریال بررسی کنیم. با ما باشید.
سعید آقاخانی که در طنزسازی ید طولایی داشته و اتفاقا کارنامه موفقی هم دارد، این بار سعی کرده تا خانواده بازیگران و عوامل سریال «نون.خ» را دوباره دور هم جمع کند و از شخصیتهای خوشنام و معروف عرصه کمدی هم بهره جسته تا مجموعهای متفاوت خلق کند. در این بین بهرام افشاری با بازی جذاب و شوخیهای خندهدارش احتمالا یکی از انگیزههای اصلی بینندگان بوده تا این سریال را دنبال کنند و به نوعی راز بقای سریال راز بقا شده است!
«رحیم تیمسار» که شخصیتی وراج، چاخان و مردمآزار دارد اگرچه باید با کارهای عجیب و غریبش اعصاب مخاطب را خرد کند اما به لطف پیشینه دلنشین بهرام افشاری در ذهن بیننده، او را به کاراکتری پرجنب و جوش و دوستداشتنی تبدیل کرده است. شاید بسیاری از ما با دیدن رحیم به یاد «بهتاش» سریال پایتخت بیفتیم، رحیم تکرار همان کلهشقیها و یکدندگیها و شیطنتهای بهتاش است اما در قالب شخصیتی جدید و متفاوت! ناگفته نماند که فیلمدوستان این روزها دل خوشی از سریالهای ایرانی ندارند، اما حضور سعید آقاخانی و بازیگرهای کاربلدش باعث شده تا «راز بقا» چندان هم به خرابی سریالهای شبکه خانگی نباشد و بتواند برای ساعاتی مخاطب را سرگرم کند و بخنداند.
رحیم (بهرام افشاری) پسری بیمهابا و کلهشق است که به هر دری میزند تا از پس خرج و مخارج زندگی خود بربیاید و در این مسیر داستانهای بامزه و سرگرمکنندهای رقم میزند، تا این که با یک باند خلافکار مواجه میشود و …
مشاهده بیشتر
کارگردان
نویسنده
تهیهکننده
طراح صحنه
بازیگران
امکان ندارد در امتداد خیابانهای قدیمی تهران قدم بزنید و با دیدن خانههای کهنه و سنتی آن دلتان نخواهد لحظاتی متوقف شوید و از تماشای این شکوه و اصالت لذت ببرید. این خانهها شناسنامه تهران قدیم هستند و احتمالا صاحبخانه دلش نیامده این زیبایی و هیبت باشکوه را بکوبد و روی آن برج و آپارتمان بسازد. خانههایی با تیپ و قیافه خانه رحیم! ساختمانهایی که در بین آسمانخراشها و برج و باروهای بلند و مدرن شهر حکم جواهر را دارند و توانستهاند تا حدی هم که شده اصالت معماری سنتی و ایرانی را حفظ کنند. وقتی دوربین در این خانه اصطلاحا تراولینگ میکند احساس میکنید به طهران قدیم پا گذاشتهاید و حال و هوایتان به کل عوض میشود، بله! ساختمانهای قدیمی تهران هنوز هم در گوشه و کنار این شهر نفس میکشند و دلخوشی کوچکی هستند برای کسانی که امید دارند این بافت زیبا و نوستالژیک دوباره احیا شود و به جای آپارتمانهای بیشکل و بیهویت دوباره بتوانیم شاهد هنرنمایی معماران سنتیپسند ایرانی باشیم.
همانطور که در تصویر هم میبینید در معماری سنتی ایرانی سعی میشد تا با طراحی پنجرهها و بازشوهای بزرگ و قدی سقفی و دیواری از نور طبیعی بیشترین استفاده به عمل بیاید، در این خانه و اکثر خانههای قدیمی معماران با جادوی نور خورشید بر جسم و روان اهالی خانه، محیط را به مکانی امن و آرام برای ساکنین تبدیل میکردند.
شما چه تصویری از حیاط خانههای قدیمی دارید؟ خانه پدربزرگ و مادربزرگهایتان چه شکلی بوده است؟ چه خاطرهای از یک حیاط سنتی در ذهنتان ذخیره کردهاید؟ یک محوطه سرسبز با حوضی پر از آب و باغچههای سرحال، درختانی تر و تازه و تختی کوچک با پشتیهای لاکی و سنتی برای لم دادن و لذت بردن از این همه مظاهر بهشتی. حیاطها چه در زمانی که در فضای مرکزی و قلب خانه قرار داشتند و چه زمانی که به پشت و جلوی منازل منتقل شدند تجلیگاه فصول بودند، از صدای دلانگیز رگبارهای گاه و بیگاه بهاری گرفته تا خنکای پاییز و برف زمستانی، این حیاط بود که زیباییهای طبیعت را به اهالی خانه هدیه میداد. در خانه رحیم و خانوادهاش هم داستان از همین قرار است، در سکانسهای مختلف تصاویری تمام و کمال از یک حیاط ایرانی را مشاهده میکنیم.
این تکسچر سنتی در دکوراسیون داخلی خانه هم به خوبی قابل لمس است، دکوری که نه چندان لوکس و لاکچری است و نه چندان کهنه و قدیمی. در دکوراسیونهای مدرن معمولا از رنگهای ساده و یکدست و عموما سرد یا خنثی استفاده میشود، رنگهایی که معمولا از مد نمیافتند و همهپسندند، اما در دکوراسیون سنتی تلفیقی از رنگهای گرم و سرد را شاهد هستیم. دکوراتورها در این سبک دیوارها و کفپوشها را طرحدار در نظر میگیرند و فرشهای لاکی هم که از قدیمالایام شاخصه برجسته خانههای سنتی بوده است.
البته در خانه رحیم و خانوادهاش به جزئیات توجه زیادی شده، اینطور که معلوم است مادر خانه به تک تک اجزای دکوراسیون دقت ویژهای داشته و به همین خاطر است که خانه شلوغ و پر رنگ و لعاب است، به جز مسیر رفت و آمد فضای داخلی منزل هیچ جای خالیای ندارد و هر گوشه و کناری از خانه با خرت و پرتهای ریز و درشت پر شده است. هرچند زینت خانم –مادر رحیم- تمام تلاشش را کرده تا دکورش را شیک و پیک بچیند اما چاره چیست؟ برای جفت و جور کردن یک چیدمان شکیل و خوشظاهر علاوه بر ذوق و سلیقه باید سرمایه کافی هم توی جیبمان داشته باشیم!
همین نمای بیرونی خانه خاندانی داد میزند که با یک منزل لاکچری و یک صاحبخانه مایهدار طرف هستیم! نمای خانه یکدست سفید است و استخر و تاب باغی هم که اجزای جدانشدنی حیاط خانههای لوکس بالاشهر هستند. اما برخلاف چیزی که به نظر میآید فضای داخلی منزل کاملا کلاسیک چیده شده و پر است از دیوارکوبهای سنتی و دیوارهایی که به نمایشگاهی از عکسهای خانوادگی و فامیلی بدل شدهاند.
ظاهر دکوراسیون کاملا با حال و هوا و روحیات و سن و سال ساکنین آن سنخیت دارد. در تزئینات اتاقها المانهایی به چشم میخورد که شاید این روزها فقط در سمساریها و آنتیکفروشیها پیدا کنیم: گرامافون و صفحه گرامهای قدیمی، جاشمعیهای رومیزی و ایستاده، دیوارکوبهای سنتی، روشناییهای طرح قدیم و سلاحهای گرم و سرد دکوراتیو که اگرچه انرژی خوبی به فضای خانه منتقل نمیکنند اما در دورانی به عنوان لوازم تزئینی مد بودند. شومینه بزرگ و سیمانی این خانه حکم نقطه کانونی دکوراسیون را دارد و البته ویترینی برای به رخ کشیدن اشیاء عتیقه و تزئینی خانه است.
در این مطلب طراحی صحنه و دکوراسیون لوکیشنهای سریال «راز بقا» را بررسی کرده و صحنههایی از دکوراسیونهای خانههای بالاشهری و جنوب شهری سنتی و کلاسیک را که در این سریال به تصویر کشیده شده است، با هم تماشا کردیم. نظر شما درمورد سریال نمایش خانگی «راز بقا» چیست؟ آیا فکر میکنید طراح صحنه در نمایش دادن و باورپذیری دکوراسیون طبقات مختلف حاضر در فیلمنامه این سریال موفق عمل کرده است؟
اگر این مطلب را دوست داشتید لینکهای زیر را نیز دنبال کنید: