اگر اهل مدیا و شبکههای اجتماعی باشید حتما اسم برنامه «کتاب باز» به گوشتان خورده است. برنامهای که از شبکه نسیم روی آنتن تلویزیون رفت و از همان ابتدا با اجرای جذاب «سروش صحت» که خود از اهالی فرهنگ و هنر است و دغدغه کتابخوانی دارد توانست مخاطبان بسیاری را به خود جذب کند و بسیاری از افرادی که اهل دنبال کردن برنامههای صدا و سیما نبودند را پای تلویزیون بنشاند. این روزها که زمزمههایی از حواشی این برنامه به گوشمان میخورد تصمیم گرفتیم به سراغ این برنامه برویم و دکور معروف آن را با هم بررسی کنیم. با ما همراه باشید.
«کتاب باز» از سال 1395 و در چهار فصل به روی آنتن تلویزیون رفت و تمام دغدغه آن ترویج فرهنگ کتابخوانی بود، این جهتگیری را میشود از جنس مهمانانی که به برنامه دعوت شدند تشخیص داد، میهمانانی از حوزه فرهنگ، هنر و آموزش. در «کتاب باز» ترکیبی جذاب از سرگرمی و آگاهی به چشم میخورد و این موضوع بیارتباط با مجری کاربلد برنامه نیست. سروش صحت که اجرای فصل دوم برنامه را در اختیار گرفت عامل بزرگی در موفقیت و دیده شدن برنامه بود. درست است که این برنامه بیشتر از اینکه مجریمحور باشد موضوعمحور است اما واقعیت این است که مجری به برنامه هویت میدهد، در حقیقت بسیاری از برنامهها و نمایشهای تلویزیونی با مجری خود شناخته میشوند، اگر موافق نیستید موفقیت برنامه «نود» با عادل فردوسیپور یا برنامه «هفت» و فریدون جیرانی را به یاد بیاورید!
کارگردان
مجری
مشاهده بیشتر
.dimond{fill:#6285be;}
.dimondplus{fill:#61adbd;}
کارشناسان
دکور فصل دوم برنامه کتاب باز نسبت به فصل اول آن کمی از حال و هوای سنتی فاصله گرفته و به سمت مدرنیته رفته است. فرش و مبلمان مدرن و قاب عکسهای مفهومی و آباژورهای روشن ایستاده که در فضای تیره دکور خیلی به چشم میآیند در کنار کتابخانهای بزرگ کل دکوراسیون برنامه را تشکیل میدهند. سرتاسر دکوراسیون چوبی است و سرتان را به هر طرف که بچرخانید چشمتان به قفسههای متعدد کتاب میخورد، البته یکی از این قفسهها متعلق به خود سروش صحت است که کتابهای محبوبش را در آن چیده!
چوب از قدیم و ندیمها به گرما و حرارت معروف بوده و دکوراتورهای ماهر در طراحی دکوراسیون و زیباسازی محیط هرجا که به بنبست میخوردند از معجزه چوب و لوازم چوبی استفاده میکردند. اما چرا اکثر کتابخانهها چوبی هستند؟ تا بحال به این موضوع فکر کردهاید؟ چوب چه تاثیری بر سلامت روان ما دارد؟ بر اساس مطالعات محققان استفاده از چوب در دکوراسیون به نوعی بازگشت به طبیعت است، تماشا و لمس چوب باعث کاهش استرس و افزایش تمرکز ذهنی میشود، همین حالا لمس چوب را در ذهنتان مجسم کنید! سردی و زمختی متریالهای دیگر مانند چوب و سنگ را به همراه ندارد و احساسی گرم و دلنشین را به شما تزریق میکند.
در این برنامه حتی پلکان هم چوبی است. انتهای پلکان به قفسههای تازهای از کتاب ختم میشود به همراه یکسری قاب عکس از چهرههای ماندگار و محبوب در حوزه فرهنگ و هنر. این برنامه فقط تبلیغ و رونمایی از کتاب و چهرهها نیست، در برنامه «کتاب باز» نگرشها و جهانبینیهای تازه مورد بحث قرار میگیرند، ابدا فضای خشکی ندارد و در کنار همه اینها فرهنگ مطالعه ترویج میشود، فرهنگی که شاید خیلی وقت است از لیست عادتهای روزمره ما خط خورده و دغدغه و دلمشغولیهای ریز و درشت ما را از فضای کتاب و کتابخوانی دور کرده است. در برنامه «کتاب باز» کتابهای جدی و مفهومی زیادی باز میشوند و کتاببازها را به بررسی و تفکر درمورد نگرش آن تشویق میکنند.
طراح صحنه در بین اکسسوریهای متنوع دکوراسیون از یک کشتی بزرگ برای تزئین صحنه استفاده کرده است، اما واقعا ماجرای کشتی چیست؟ در بین اینهمه کتاب و تزئینات مختلف چشممان به یک کشتی چوبی بزرگ میخورد که ظاهرا سنخیت خاصی با قالب برنامه ندارد اما طراح صحنه ادعا میکند که این کشتی، کشتی آگاهی و معرفت و دانش است و به صورت سمبلیک در بالای صحنه قرار گرفته و به نوعی شاخصه این دکوراسیون است.
تنوع باعث میشود شکل کلی دکوراسیون چشم را خسته نکند. درست است که دوربین دائما بین مجری و میهمان در گردش است و تمرکز خاصی بر روی دکور برنامه نیست اما یک دکوراتور حرفهای میتواند کاری کند که بیننده خود را در لوکیشن تصور کرده و از حضور مجازی خود در آن مکان لذت ببرد. البته که دکور برنامه «کتاب باز» مانند مجری درجه یک و فضای برنامه بسیار دنج و صمیمی است اما گاهی معجزه رنگها و استفاده از تنالیتههای متنوع میتواند با ذهن مخاطب بازی کند و محیطی دلچسبتر به وجود بیاورد.
همچنین در چیدانه بخوانید: