مطمئنا تابهحال برای شما هم پیش آمده که هنگام مطالعه، کارکردن روی پروژهای خاص، صحبت تلفنی، فیلم دیدن و یا حتی زمان استراحت، از سروصدای اطرافتان کلافه شوید! این روزها با کوچک شدن متراژ آپارتمانها و متراکم شدن واحدهای ساختمانی، آلودگیهای صوتی محیط اطراف به یکی از مشکلات اصلی محیط زندگی تبدیل شده و بحث حریم خصوصی در خانه یا محل کار برای افراد مختلف اهمیت زیادی پیدا کردهاست. بهدنبال رفع این مشکل، یکی از راهکارهای حفظ حریم شخصی و رهایی از سروصدای اطراف، استفاده از درهای آکوستیک یا دربهای ضدصدا است.اگرچه راههای دیگری هم برای عایق کردن محیط وجود دارد ولی چیدانه در این مطلب شما را بهطور خاص با در آکوستیک به عنوان عایق صدا و هرآنچه که باید در رابطه با آن بدانید آشنا خواهد کرد.
در آکوستیک یک نوع عایق صدا است که با تکنولوژیهای مختلفی ساخته میشود. در آکوستیک یا درب ضد صدا با داشتن برخی از استانداردهای مقاومتی در برابر صدا، بهعنوان یک عایق صوتی برای مکانهای عمومی و خصوصی، بهطور قابلتوجهی مانع از عبور صدا شده و در ایجاد امنیت، آسایش و آرامش محیط موردنظر موثر است. میزان جلوگیری از نفوذ صدا در این نوع درب بستگی به عواملی از جمله متریال در، ضخامت، چهارچوب در و بهرهگیری از درزگیر دارد. قابل ذکر است که عایق صوتی در ساختار داخلی و خارجی در، در مواد اولیه ساخت در، در چهارچوب در و گاهی در درزگیری بین چهارچوب و در، قابلاستفاده است.
مهمترین نکته در آکوستیک دربها استفاده از عایق صوتی مناسب و درزگیری درب در محل اتصال درب با چهارچوب است زیرا هر چه عایق صوتی استفاده شده و درز بین چهارچوب و درب به خوبی پوشش داده شود، درب نشت صدای کمتری خواهد داشت. از ویژگیهای دیگر در آکوستیک این است که در صورت نیاز برای مکانهایی خاص میتوان به عنوان درب ضدحریق نیز از آن استفاده کرد.
اگرچه در آکوستیک ضد صدا با توجه به شرایط امروزی در آپارتمانها و برجهای مسکونی به عنوان درب منزل استفاده میشود و یک راهحل برای رهایی از آلودگی صوتی در منزل است، ولی بیشترین کاربرد این نوع در مربوط به مکانهای عمومی و پر رفتوآمد است، مانند:
مشاهده بیشتر
در آکوستیک در صنعت ضبط صدا نقش مهمی دارد، چرا که استودیوی ضیط صدا باید ایزوله صوتی مناسبی داشته باشد و عاری از هرگونه صدای مزاحم باشد. درب آکوستیکی در کنار تقویت دیوارها، کف و سقف اتاق ضبط، یکی از عوامل تعیینکننده در کاهش میزان ورود و خروج صدا در این فضا است.
بهطورکلی استفاده از عایق صدا در ساختار دیوارهای مشترک، در و پنجرههای آپارتمان میتواند از عبور صدا جلوگیری کرده و آرامش محیط را حفظ کند. ولی با توجه به موضوع مورد بحث و وجود انواع مختلف درب داخلی ساختمان که معمولا ضدصدا هم نیستند، در آکوستیک یک گزینه بسیار مناسب برای متراژهای کوچک و آپارتمانهایی با واحدهای زیاد است که برای ورودی، دستشویی و اتاق قابل استفاده است.
درب آپارتمان یکی از اصلیترین نواحی ورود سر و صدا به داخل منزل و یا دفترکار است. در بیشتر مواقع وجود سرو صدای زیاد که از درب ورودی آپارتمان عبور میکند، باعث برهم زدن آرامش افراد خانواده و ناراحتی آنها میشود. در چنین شرایطی بااستفاده از درب عایق صدا میتوان به راحتی آرامش را در محیط داخلی فراهم کرد.
از دیگر موارد کاربرد درب ضد صدا استفاده از آن برای دستشویی است که تقریبا از ضروریات واحدهای آپارتمانی کوچک است تا از ورود صدای دستشویی به دیگر فضاها جلوگیری شود. تنها نکتهی مهم برای درب توالت و سرویس بهداشتی ضد صدا این است که باید به بحث ضد آب بودن آن نیز توجه کرد.
اتاق کار، اتاق مطالعه و اتاق خواب هر کدام به جای خود، مکانی مهم در زندگی انسان هستند که وجود هرگونه آلودگی صوتی در این مکانها نظم و آرامش فرد را بر هم زده و نگرانی و دلواپسی و ناراحتی را جایگزین آن میکند. به طور کلی، در ضد صدا و آکوستیک که از انتقال صداهای مزاحم جلوگیری میکند و رهایی از سر و صدا را به دنبال دارد برای این مکانها مناسب است.
این دربها در سایزهای مشخص و از قبل تعریف شده با ارتفاع تقریبی 195 تا 210 و عرض 70 تا 90 سانتیمتر در بازار موجود و همچنین بسته به نیاز پروژه ساختمانی و نوع کاربری فضای مد نظر، قابل سفارش هستند. قابل ذکر است که بهترین نوع درب ضد صدا آن است که متناسب با نیازهای خاص، طراحی و ساخته شود.
قیمت دربهای آکوستیک بسته به کیفیت و مواد به کاررفته، طرح، میزان آکوستیک بودن درب و ابعاد آن متغییر است. از موارد مهم در تولید این نوع درها، عایق صوتی استاندارد و مرغوب جهت کارآیی درست، کلاف و چهارچوب مناسب و مخصوص برای جلوگیری از انتقال صدا و جنس رویه کوبی آن است که موجب تفاوت قیمت دربهای ضد صدا میشود.
دربهای آکوستیک دارای انواع متریال ساخت از جمله چوب، شیشه، فلز، پی وی سی و یا چرم هستند که با سطح عایق صوتی مختلف (کم یا زیاد) ساخته میشوند. پیکربندی این دربها با استفاده از فولاد گالوانیزه، فولاد چند لایه و فلزات دیگر انجام میشود. از لحاظ زیبایی نیز میتوانند با روکش خاصی متناسب با معیارهای مورد نظر ساخته شوند.
گاهی دربهای آکوستیک از جنس فولاد یا چوب هستند تا بیشترین میزان سکوت حاصل شود. این نوع درب بیشتر در اتاق معاینه مطب پزشکان استفاده میشود تا مکالمهی بین بیمار و پزشک محرمانه باشد.
دربهای آکوستیک شیشهای شفاف هستند و از پنلهای شیشهای چندتکه ساخته شده تا افراد بتوانند به راحتی یکدیگر را ببینند.
این نوع درب در بازار امروزه بسیار مورد استقبال قرار گرفته چراکه علاوه بر صداگیری و آکوستیک فضا، زیبایی خاصی هم دارد. تنوع رنگ و طرح بسیاری زیاد موجود در چرم قابلیت انتخاب آن توسط مشتری، باعث محبوبیت درب آکوستیک چرمی شده است.
اگر در هنگام ساخت درب ضد سرقت در دو طرف درب، دو صفحه فولادی قرار گیرد و بین آن دو صفحه فولادی شبکههای فلزی و بین این شبکهها نیز هوا وجود داشته باشد، درب ضد سرقت میتواند عایق صدا و رطوبت باشد.
با توجه به اینکه دربهای معمولی هم قابلیت این را دارند که به در عایق صدا تبدیل شوند، باید گفت که که کیفیت دربهای ضد صدای موجود در بازار، به مراتب بسیار بیشتر از دربی است که شما آن را به درب عایق تبدیل کنید. ولی در صورتی که از لحاظ اقتصادی برایتان مقرون به صرفه نیست، میتوانید به یکی از روشهای زیر یک درب ضد صدا بسازید:
1) لمسه کاری یا لمسه دوزی: این روش علاوه بر ضد صدا کردن درب، از زیبایی ظاهری نیز برخوردار است. در حال حاضر استفاده از فومهای عایق صوت و حرارت با ضخامتهای متنوع برای قسمت داخلی درب و همچنین عایق کردن نمای بیرونی درب با استفاده از پارچههای چرمی و دیگر پارچههای کاربردی بسیار رایج است. لمسه کردن درب با استفاده از دکمههای همرنگ پارچه یا چرم مصنوعی، گل میخهای ساده و طرحدار به زیبایی در کمک میکند.
2) اتصال ورق فوم به درب معمولی: در این روش، یک ورق فوم از جنس تخته فیبر عایق صدا و با ضخامت 3 تا 4 اینچ را به وسیلهی واشر به درب وصل میکنند و به این ترتیب از ورود و خروج صدا جلوگیری میشود.
3) استفاده از درزگیر در قسمتهای مختلف درب: در این روش، هر قسمتی از درب که امکان انتقال صدا از طریق آن وجود دارد را با استفاده از درزگیرهایی که قابلیت جابهجایی و کنده شدن را هم دارند، میپوشانند.
4) پردههای آکوستیک: در این روش، این پردههای ضد صدا را به داخل یا خارج درب اضافه میکنند و از این طریق صداهای مزاحم تا حد زیادی جذب پرده میشود.
با توجه به اینکه هر در بستهای تا حدی باعث کاهش انتقال صدا میشود، اما گاهی نیاز است انتقال صدا به حداقل یا صفر برسد. به طور کلی، دربهای عایق، دربهای ضد صدا و دربهای آکوستیک انواع دربهایی هستند که از انتقال صداهای مزاحم جلوگیری میکنند و در انواع مختلفی وجود دارند. در این میان بهترین نوع در آکوستیک، دربی است که نیاز شما را برآورده کند. اگر برای انتخاب درب آکوستیک مورد نیازتان به راهنمایی نیاز دارید، از چیدانه کمک بگیرید.