اطلاعات معماری: رمپ ها یکی از بخش های بسیار پر کاربرد و بسیار پر اهمیت، در ساختمان ها هستند. هم در ساختمان سازی، هم جاده سازی از رمپ ها استفاده می شود.البته در اینجا بیشتر رمپ هایی که در ساختمان ها اجرا می شوند مدّ نظر ماست. با ما همراه شوید تا با انواع رمپ ساختمان و نکات مهم در ساخت آن ها آشنا شوید.
رمپ را میتوان همان شیب راهه هم گفت.که از آن برای متصل کردن دو محیط غیر هم سطح استفاده میشود. برای جلوگیری از سر خوردن ماشین در سطح رمپ در مسیر رمپ ها میتوان.از بریدگی های آج دار و تقریبا دو سانتی متری استفاده کرد. از دلایل دیگری که از از این بریدگی ها استفاده میشود.این است که اصطکاک را افزایش دهند.و در آب را هم هدایت کنند. قسمتی از شیار هایی که برای رمپ پارکینگ ها در نظر گرفته میشود.در حیاط کار گذاشته میشود و از ایجاد حوضچه و.جمع شدن زباله ها و آب در ابتدای پارکینگ ها جلوگیری میکند.
نصب و اجرای رمپ باید طبق اصول و استانداردهای لازم و به روز باشد همچنین به دست متخصصین این کار صورت پذیرد. در اجرای رمپ، شیب و عرض بسیار مهم هستند و باید به طور دقیق محاسبه و انجام شوند. مقدار طول رمپ معمولا از مقدار درصد شیب محاسبه و مشخص می شود.به طور معمول عرض رمپ، یک طرفه (5/3)متر و طول آن، دو طرفه (5)متر تعیین می شود که دو اتومبیل به راحتی می توانند از روی آن رد شوند. لازم به ذکر است که رمپ ها معمولا از بتن و شبکه آرماتور بندی ساخته و طراحی می شوند.
بسیاری از افراد معلول برای استفاده از هتل ها، بیمارستان ها و الباقی مکان ها نیاز به وسیله ارتباطی دارند.که بتواند برای حرکت در ارتفاع یک ساختمان ( جابجایی در طبقات و انتقال از طبقه همکف به سایر طبقات ) و شما بعنوان یک مهندس باید این رمپ ها را در طراحی های خود بگنجانید.در مقررات ملی ساختمان و ضوابط شهرداری بصورت مکتوب ذکر شده که:حتما باید رمپ معلول در فضاهای معماری جهت استفاده معلولان جسمی تعبیه گردد.شیب رمپ 8 درصد.ابعاد استراحتگاه ( پاگرد ) در رمپ باید ابعادی معادل با 150*150 سانتی متر داشته باشد.حداکثر طول مجاز بدون پاگرد 900 سانتی متر است.
مشاهده بیشتر
از این نوع رمپ برای دسترسی خودروها به مکان هایی که نسبت به یکدیگر ارتفاع متفاوتی دارند استفاده میشود.بعنوان مثال:فرض کنید شخصی در یک مجتمع مسکونی زندگی میکند و پارکینگ این مجتمع در طبقه زیر زمین قرار دارد.اون فرد برای اینکه بتواند ماشین خود را در زیرزمین پارک کند نیاز دارد به وسیله ای که اتومبیل خود را به کمک آن تا زیر زمین هدایت کند.این وسیله ارتباطی رمپ ماشین رو نام دارد.ضوابط طراحی رمپ ماشین رو :حداکثر شیب رمپ 15 درصد است.حداقل عرض رمپ یک طرفه 3.5 متر است.حداقل عرض رمپ دو طرفه 5 متر است.فضای مورد استفاده برای پیچش اتومبیل 5*5 متر میباشد.
قطعا در مکان هایی مثل شیرینی سراها، ادارات دولتی، بانک ها و…این نوع رمپ را مشاهده کرده اید.معمولا چون افراد سالمند و میانسال توانایی عبور و مرور از پله ها را ندارند به همین علت این نوع رمپ ها را ایجاد میکنند.تا دسترسی تمامی افراد برای استفاده از مکانی میسر شود.
برای محاسبه ابعاد رمپ پارکینگ، حداکثر شیب رمپ پارکینگ در جاهایی که خودرو پارک می شود 6 تا 7 درصد و در مکان هایی که خود رو پارک نمی شود و صرفا برای انتقال خودرو ها مورد استفاده قرار می گیرد بر اساس استاندارد ها 12 الی 13 درصد است.
در طراحی رمپ پارکینگ مسکونی باید استانداردهای بین المللی و ضوابط طراحی رمپ پارکینگ را بر مبنای طول، عرض و حداکثر شیب مجاز رمپ رعایت نمود. که رعایت نکردن ابعاد رمپ پارکینگ مناسب ممکن است با خطراتی همراه گردد.
هر رمپی که روی خاک نباشد و بار آن به سازه منتقل شود، رمپ سازه ای می باشد. اگر نیاز به خالی بودن فضای زیر رمپ باشد، باید از رمپ سازه ای استفاده گردد. رمپ سازه ای معمولاً بهصورت دال بتنی اجرا می شود. این نوع رمپ حتماً باید در نرم افزار، مدلسازی و طراحی گردد و بار آن روی سازه در نظر گرفته شود که در ادامه دراینباره توضیح داده خواهد شد.
رمپ های غیرسازهای روی خاک یا فونداسیون اجرا می شوند و با ریختن خاک و تنظیم شیب، رمپ را می سازند. این نوع رمپ ها نیاز به مدلسازی و طراحی در نرم افزار ندارند.
رمپ ها بر حسب مقدار شیب به سه دسته زیر تقسیم می شوند:
سوالی که خیلی پرسیده شده و حتی امکان دارد برای خود شما هم پیش آمده باشد این است که جهت نمایش رمپ در نقشه ها چگونه است؟در نقشه ها جهت نمایش حرکت رمپ از تراز بالا به تراز پایین می باشد. مثلا اگر طبقه همکف 1 متر از سطح حیاط بالاتر است و قرار است در همکف پارکینگ داشته باشیم، جهت نمایش رمپ از طبقه همکف (تراز بالاتر) به حیاط (تراز پایین) است.
میزان طول غیر سرگیر رمپ به ارتفاع آزاد روی رمپ جهت عبور خودرو و ارتفاع مفید آن طبقه بستگی دارد. ارتفاع طبقه براساس نوع توقفگاه متغیر است. به عنوان مثال توقفگاه کوچک طبق مبحث چهارم مقررات ملی 2٫20 می باشد. یا در توقفگاه متوسط و بزرگ 2٫40 می باشد. همچنین ارتفاع آزاد روی رمپ نیز در توقفگاه های کوچک 1٫95 و در توقفگاه های متوسط و بزرگ 2٫10 می باشد.در طبقه همکف از ابتدای رمپ تا زمانی که به حداقل ارتفاع آزاد روی رمپ برسیم باید بدون طراحی رها شود. بنابراین تنها از انتهای رمپ می توان بخش مشخص شده ای را در طبقه همکف به عنوان فضا مورد طراحی قرارداد.
ارتفاع مفید طبقه (ارتفاع از کف تا زیر سقف) در واقع ضخامت سقف در این محاسبه لحاظ نمی شود.در حین محاسبه به یک متر طول انتهای رمپ که شیب 10% دارد باید توجه کنید.
رمپ چرخشی شامل سه شعاع داخلی ، میانی و خارجی رمپ است. طبق مبحث4 مقررات ملی ساختمان، شعاع داخلی چرخش یک خودرو حداقل 5 متر است. بدین معنی که داوطلب جهت ترسیم رمپ چرخشی باید عدد 3/50 متر عرض رمپ را به این عدد اضافه کند.لذا شعاع داخلی رمپ 5متر ، شعاع میانی 6٫75 متر و شعاع خارجی برابر 8٫50 متر می باشد.برای محاسبه طول یک ربع دایره رمپ چرخشی ، کافیست محیط ربع دایره به شعاع مشخص را به دست آورده و سپس تقسیم بر 4 کنیم. اینکه کدام یک از سه شعاع داخلی میانی و خارجی برای محاسبه طول رمپ باید در نظر گرفت، به شیب رمپ بستگی دارد.
به طور کلی می توان گفت که انواع رمپ ساختمان یک سطح شیب دار است و برای دسترسی اتومبیل ها یا افراد، به تراز های مختلف در یک ساختمان، احداث می شود. فرض کنید طبقه همکف (پیلوت) ساختمان، از کف خیابان 90 سانتی متر بالاتر باشد. برای این که اتومبیل بتواند وارد همکف شود، باید یک رمپ احداث شود. رمپ ها یکی از بخش های بسیار پرکاربرد و پر اهمیت، در ساختمان ها به شمار می آیند. هم در ساختمان سازی، هم جاده سازی از رمپ ها استفاده می شود.
مطالب بیشتر: