«جوکر» مسابقه محبوب این روزها که سبک و سیاق آن در بسیاری از کشورها اجرا شده، طی این مدت کوتاه ترند شده و مخاطب زیادی پیدا کرده است. در این مسابقه قرار است شرکتکنندگان نخندند، اما بخندانند. ممارست هر شرکتکننده در خنداندن سایرین و استفاده از تکنیکهای هوشمندانه در جهت «بامزه بودن» ایده بسیار جالبی است و صحنههای طنز و جذابی میآفریند که ممکن است بعدها نیز با به یاد آوردن آن سکانسهای خاص با صدای بلند بخندید. پس برنامه یک برنامه شاد است و نیاز به محیطی فرحبخش و نشاطآور دارد.
کارگردان
میزبان
بازیگران فصل اول
مشاهده بیشتر
اساسا رنگ و نور و فضای باز خلاقیتآور است و محیطهای خفه و تاریک ذوق را کور میکند. شاید شنیده باشید که مطالعه در فضای آزاد ذهن را آمادهتر و بازتر خواهد کرد، بنابراین برای این که شرکتکنندگان ایدههای نابتر و جذابتری به فکرشان خطور کند احتیاج به فضایی باز با رنگهایی شاد و دکوری خلاقانه دارند. طراح صحنه این برنامه اشراف خوبی بر نکات روانشناسانه یک مسابقه دارد و به خوبی تفکرات و ایدههای خود را در دکوراسیون برنامه پیاده کرده است.
در اولین سکانس از نخستین قسمت مسابقه مجری برنامه (سیامک انصاری) فضاها را به بیننده نشان داده و دید خوب و همهجانبهای از دکوراسیون به مخاطب میدهد. از بالا دکوراسیون برنامه را میبینیم:
یک فضای بزرگ و وسیع که چندین قسمت دنج برای نشستن و معاشرت افراد در آن تعبیه شده است. دکوراسیون، یک دکوراسیون مدرن است با همه المانهایی که تمام و کمال یک چیدمان لوکس و امروزی را فریاد میزنند.
شاید بیشترین چیزی که در این دکوراسیون نظرمان را جلب کند مبلمان راحتی سالن باشد. بزرگترین فضای گپ و گفتی که این افراد در اختیار دارند دو کاناپه سبزرنگ روبروی هم بوده که کاملا به سبک مدرن طراحی شدهاند. کاناپهها با استراکچر چوبی و تشکهای راحت جداگانه با کوسنهای رنگارنگ تزئین شدهاند. در طرفین دو کاناپه یک صندلی و دو پاف قرار دارد که اگر افراد خواستند لم بدهند و اجراها را تماشا کنند برای نشستن افراد دیگر به مشکل کمبود جا برنخوریم.
در گوشه دیگری از سالن و در کنار یک شومینه هیزمی دو صندلی راحتی قرار دارد برای گپ زدنها و شوخیهای دلچسب دونفره. اگر باز هم در سالن سر بگردانیم به بخش آشپزخانه این مجموعه میرسیم. بله! دکور این مسابقه آشپزخانه هم دارد و به دلیل این که شرکتکنندگان قرار است چندین ساعت در این محیط بمانند و معاشرت کنند تمام امکانات برای رفاه حال آنها فراهم شده است.
یک آشپزخانه کلاسیک چه شکلی است؟ در خانهای که یک دکوراتور ماهر آن را میچیند آشپزخانه به عنوان قلب تپنده خانه تلقی میشود و دکوراسیون آن نمای کل خانه را تحتالشعاع قرار خواهد داد. به همین خاطر ظاهر آشپزخانه در این برنامه جلب توجه زیادی میکند.
این روزها در کنار یخچالهای روتین و تکراری سفید و استیل، یخچالهای رنگی بسیار مورد توجه قرار گرفتهاند و مشتریان زیادی پیدا کردهاند. ظاهر براق و خیرهکننده این یخچال فریزهای کمحجم برای خانههایی با متراژ کم و فضای محدود گزینهای فوقالعاده به حساب میآیند. کابینتهای مات و سرمهای رنگ با شلفهای فراوان و اکسسوریهای مختلفی مانند ماگ و لیوان، مجسمه و حتی کتاب شکل کلی آشپزخانه را خاص کرده است. آشپزخانه به طرز هوشمندانهای جمع و جور چیده شده و تاکید بر استفاده بهینه از فضا در آن غیرقابل چشمپوشی است. امروزه در بسیاری از آپارتمانها از یک المان به عنوان چند المان استفاده میکنند و در حقیقت با یک تیر چند نشان میزنند، نمونهاش را میشود در آشپزخانه این دکوراسیون دید: میز جزیرهای که به صورت ست با کابینت طراحی شده و روی آن یک سینک ظرفشویی روکار قرار دارد. جالب است اما در اطراف جزیره چندین صندلی پایهبلند مشاهده میکنیم، بله! این جزیره میتواند میزبان وعدههای غذایی شرکتکنندگان این مسابقه باشد و کار یک میز ناهارخوری رادهم انجام بدهد. هرچند که صحنه یک میز ناهارخوری 8 نفره هم دارد که گویا از چوب طبیعی تهیه شده و همانطور که میدانید متریال چوب گرما و صمیمیت را در فضا به جریان میاندازد و این دقیقا همان هدفی است که این مسابقه برای آن ساخته شده است.
نکته دیگر این که طراح صحنه علاوه بر لوسترهای کریستال بزرگی که در سالن نصب کرده با استفاده از آباژورهای رومیزی و کنارسالنی سعی کرده تا یک نورپردازی ایدهآل ارائه بدهد و این نورپردازی در یک سمت سالن بیشتر از هرجایی چشم را خیره میکند، جایی که یک شلف دیواری عظیمالجثه قرار دارد و هر طبقه از آن با کتاب و مجسمه و اکسسوریهای کوچک و کمجا پر شده است، دکوری که بدون یک نورپردازی جذاب بههیچ عنوان به چشم نمیآمد.
حالا که صحبت از اکسسوری شد از نقش اکسسوریها در دیدنیتر کردن این چیدمان نباید گذشت. اگر در این سالن سر بچرخانیم با المانهای ریز و درشت و گاها بیربطی مواجه میشویم که بعضی از آنها صرفا نقش شلوغ کردن فضا را دارند. طراح صحنه به شلف بزرگ یک سمت سالن اکتفا نکرده و برای این که تزئینات بیشتری انجام بدهد با قرار دادن یک میز دیواری به سبک روستیک و استفاده از دکوریهای کوچک روی آن رنگ و لعاب دیگری به محیط بخشیده است.
مساله جالبی که در این دکوراسیون با آن مواجه هستیم آراستن دیوارهاست که با تلفیق هر دو سبک مدرن و کلاسیک طراحی شده است، یعتی سبک نئوکلاسیک. در حالی که تمام دیوارها از کاغذ دیواری به رنگ خنثی کرم و قهوهای پوشانده شده، در قسمتی از دیوار شاهد یک کاشیکاری رنگارنگ و سنتی هستیم. ما که تا دیروز کاشیکاری را بر سر در مساجد، گنبدها، منارهها، کتیبهها و محرابها مشاهده میکردیم امروز شاهد کاشیکاری سنتی در طراحی و دکوراسیون داخلی منازل هستیم. وقتی به تماشای این کاشیکاری میایستیم با سیلی از طرح و رنگ و جزئیات مواجه میشویم که میشود ساعتها به آن نگاه کرد و خسته نشد.
خب! فکر میکنید این دکوراسیون پرنشاط چه چیزی کم دارد؟ بله! گل و گیاه! در بخشهایی از سالن حضور گلدانهای بزرگ با گلهای طبیعی را شاهد هستیم که سبز کردن و انرژیبخشی به فضا را بر عهده دارند. حتی روی یکی از دیوارها با استفاده از چمن مصنوعی یک دیوار سبز محدود طراحی شده که در زیباییبخشی به سالن تاثیرگذار بوده است.
اگر بخواهیم تک تک المانهای این دکوراسیون را توصیف کنیم باید زمان زیادی در اختیار داشته باشیم، اما در حرفهای بودن چینش این دکوراسیون همین بس که به محض ورود دوربین به صحنه و مواجه شدن مخاطب با دکوراسیون مسابقه، شاد بودن و طنزآمیز بودن و فضای نشاطآور آن را میتوان کاملا لمس کرد.
البته ناگفته نماند که هر دکوراسیونی هرچقدر هم حرفهای باشد نقصها و کاستیهای خاص خودش را دارد، پس بد نیست درمورد ایرادات این چیدمان هم انتقاداتی داشته باشیم.
شاید موضوعی که خیلی به چشم بیننده میآید شلوغی و ازدحام محیط با لوازم مختلف است. میز جلومبلی و اکسسوریهای اطراف آن از لحاظ سبک، رنگ و مدل تقریبا به همدیگر نامرتبطاند و فضای تردد شرکتکنندگان را اشغال کردهاند. یک سمت صحنه به طور کامل با قفسهای مملو از لوازم پوشانده شده است و در کنار این فضای پرهیاهو آینهها درست جایی نصب شدهاند که منعکسکننده دیوارکوبهای متعدد و اکسسوریهای ریز و درشتاند. نزدیک بودن المانها و گوناگونی بیش از حد آنها میتواند چشم مخاطب را خسته کند، این در حالی است که اگر از بالا به صحنه نگاه کنیم، میبینیم این فضا وسعت و پتانسیل چیدمانی خلوتتر و چشمگیرتر را دارد.
سخن آخر این که هر دکوراسیونی نقاط ضعف و قوت خاص خود را دارد. یک مسابقه شاد نیازمند فضایی است که نشاط جاری در برنامه را به خوبی به مخاطب خود القا کند و با توجه به مطالبی که در این مقاله عنوان کردیم میبینیم که این نکته در طراحی صحنه مسابقه جوکر تا حد قابل قبولی رعایت شده است.
مطالب پیشنهادی چیدانه به شما:
نویسنده: مهشید بختیاریعضو تحریریه چیدانه