اگرچه یک پروژه معماری با مصالح قابل لمس جان می گیرد، اما با ویژگی های ناملموسی نیز تعریف می شود که به آن غنا، پویایی و سرزندگی می بخشد. در میان آنها، بازی نور و سایه در معماری می تواند محیط ها را متحول کند و تجربه فضایی کاربر را تعیین کند. علاوه بر تهویه طبیعی، حریم خصوصی و راحتی حرارتی، مشبکها با فیلتر کردن ورودی نور خورشید در حالی که ارقام تکراری بر روی سطح پخش میشوند، این دوگانگی را ممکن میسازند. به این ترتیب، دیوارها و سقفهای سوراخدار میتوانند الگوهای هندسی متعددی از نور و سایه ایجاد کنندکه قادر به ایجاد جوی منحصربهفرد هستند.
بنابراین، فراتر از عملکرد خود، پوسته های سوراخ دار نیز ارزش تزئینی و زیبایی شناختی به دست می آورند که با امکانات طراحی نامحدود تعریف شده است. از طریق طیف گسترده ای از مواد و روش های ساخت – سنتی یا دیجیتال – می توان به اشکال، الگوها و رنگ های بی شماری دست یافت.
برای بررسی برخی از آنها، ما 7 پروژه را ارائه می کنیم که اشکال هندسی قابل توجهی از نور و سایه را به همراه مواد و تکنیک هایی که آنها را می سازند، ایجاد می کنند.
در مجله هفتگی طراحی دبی، این مرکز یک محیط محافظت شده از خورشید را ارائه می دهد. این مفهوم با پنل های ام دی اف فیبراکالور، بسیار مقاوم و رنگدانه ای که برای دو پوسته سازه استفاده می شود، توسعه یافته است. در هر دو، چوب با اشکال هندسی مختلف با الهام از امارات سوراخ شده است و مخاطب را به کشف تعامل بین نور و سایه دعوت می کند. با استفاده از فناوریهای برش لیزری دیجیتال، اجرای این نوع سوراخها در چوب با دقت بالا و انعطاف پذیری خلاقانه امکانپذیر است.
مشاهده بیشتر
در خانه ترمیتری، آجرها در بخشهایی از یکدیگر جدا شده اند تا امکان ورود نور و نسیم به هر گوشه فضای داخلی فراهم شود. علاوه بر خنک کردن خانه در ماه های تابستان، فصاهای باز از طریق اشکال مستطیلی نور و سایه که سایه های مختلفی در طول روز به خود می گیرند، به سطح، زندگی می بخشند. سپس، به محض تاریک شدن هوا، خانه به یک فانوس بزرگ تبدیل می شود. در این حالت، الگویی با تکنیک سنتی روی هم قرار دادن آجرها با چسب های سیمانی یا پلی یورتان به دست می آید، جایی که موقعیت هر آجر اندازه و شکل دهانه های نور را تعیین می کند.
پوشش ساختمان با الهام از شیبوری، یک تکنیک بازی نور و سایه ژاپنی است که با اشکال دایره ای مشخص می شود، از تخته های سیمانی الیافی با دایره های سوراخ دار ساخته شده است. محل سوراخ ها استراتژیک است به صورتی که بزرگترینها در پایین و کوچکترینها در بالا قرار دارند و به نور اجازه میدهند تا به صورت چشمگیر و کنترلشده وارد شود. بنابراین، تجربه فضایی مبتنی بر بازی نور و سایه در معماری است که بهره وری را افزاسش می دهد. علاوه بر دایره، تخته های فایبر سمنت را می توان با انواع اشکال با فناوری های نوآورانه مانند دستگاه های برش واترجت یا سیستم های CNC سوراخ کرد.
گالری هنری و نمایشگاه دارای یک نمای سفالی سوراخدار است که جلوه بصری ساده و در عین حال خیرهکنندهای را منتقل میکند. علاوه بر ایفای نقش کلیدی در عملکرد حرارتی، پنجره ها با الگوی گلی تکراری نور و سایه به فضا انرژی می بخشند. در حالی که در طول روز سایه ها به سمت داخل بیرون زده می شود، در شب ساختمان مانند یک فانوس در وسط شهر می درخشد. اگرچه اشکال هندسی این بلوک ها می تواند متنوع باشد، اما در نهایت به شکل قالب مورد استفاده بستگی دارد.
این کلینیک در اطراف بخش هایی از حیاط از دیوارهای مشبک با صفحه های فلزی آنودایز سوراخ شده استفاده می کند که هویت فرهنگی مکان را از طریق الگوهای هندسی نور و سایه نشان میدهند. با استفاده از فناوری لیزر CNC می توان طرح های متنوعی بر روی پنل های فلزی ایجاد کرد.
این مسجد با الهام از مشربیه، یک سبک معماری که معمولاً در خانههای سنتی عربی استفاده میشود، الگوهای هندسی اسلامی را در پوسته بیرونی خود ایجاد میکند. جدا از محافظت از ساختمان در برابر گرما، الگوهای منحصر به فردی از نور و سایه ایجاد می کند و فضایی آرام و ایده آل برای معنویت و تفکر ایجاد می کند. برای ساخت مشربیه از بتن تقویت شده با شیشه استفاده می شود که این تنوع اشکال را امکان پذیر می کند.
خانه تک خانواده اساساً از سه حجم ساخته شده است که با یک پل دیواری مشبک به هم متصل شده اند. شبکه با استفاده از تخته های نازک سفالی شکل می گیرد که شبیه به برج کارتی به صورت مثلثی بر روی هم قرار می گیرند. دیواره ها علاوه بر عملکرد حرارتی خود، الگویی از نورها و سایه های هندسی ایجاد می کنند. با روش سنتی، اسلب ها از یکدیگر حمایت می کنند زیرا با سیمان یکپارچه می شوند و این نوع دیوار سوراخ دار را ایجاد می کنند.
بیش تر بخوانید: بازسازی ساختمان مسکونی شماره 2 دربند، معماری نور و سایه!
در این مقاله از چیدانه سعی کردیم در 7 پروژه معروف شما را با یکی از سبک های معماری آشنا کنیم که می توانید با بازی نور و سایه طرح های زیبایی ایجاد نمایید.
منبع: archdaily مترجم: آرمین سرخوش افشار