تحلیل دکوراسیون و طراحی صحنه در فیلمها و آثار فاخر سینمایی و غیر سینمایی، صرفا بحث زیبایی شناسی نیست و دارای سطوح عمیقی است که دنبالکنندگان فیلم دکور تا به حال به خوبی آن را درک کرده اند. برای یک فیلم، طراحی صحنه حکم راهنمای مخفیای را دارد که به کمک آن میتوانیم بهتر به عمق داستان سفر کنیم و با شخصیتهای داستان بیشتر آشنا شویم. این هفته بعد از درخواست مکرر شما عزیزان به تحلیل و بررسی فیلم “نبات" پرداختهایم تا این اثر هنری را بیشتر بشناسیم و بهتر درک کنیم. با ما در این سفر همراه باشید.
فیلم نبات حاصل نویسندگی و کارگردانی پگاه ارضی است که در سال 1396 در ایران به اکران رسید. بعد از گذشت دو سال از اکران، این فیلم در سال 1398 در بخش بازار جشوارهی فیلم فجر دوباره به اکران در آمد و بار دیگر توجه مخاطبان را به خود جلب کرد.
فیلم نبات داستان خانوادهی دونفرهی سعید(با بازی شهاب حسینی) و دختر دوازده ساله اش نبات را روایت میکند که بعد از چند سال غیاب مادر و همسر خانواده به خوبی و در آرامش با هم زندگی میکنند. اما بعد از ورود زنی به زندگی نبات، آرامش زندگی این پدر و دختر خدشه دار میشود و داستان آغاز میگردد…
ساختمانی که سعید و نبات (با بازی ستایش محمودی) در آن زندگی میکنند، ساختمانی نو ساز در دل شهر شلوغ و مدرن تهران است که مثل و مانندش را در همه جای شهر میتوان یافت. اما تفاوت خانهی این پدر و دختر از همان درِ ورودی خانه آشکار میشود. دَری چوبی با طرح خانههای قدیمی که همان اول ما را به خانهای متفاوت دعوت میکند.
مشاهده بیشتر
بر خلاف تصور، ما با باز شدن در یک ساختمان مدرن، با کلبهای ساده و در عین حال زیبا مواجه میشویم که چوب، اصلیترین بخش آن است. شومینه، میز و صندلی و حتی طاقچهها و کتابخانههای چوبی همه و همه حس خانهای قدیمی در دل جنگلی پر درخت را برای ما تداعی میکنند که وجودش در یک شهر شلوغ غیر ممکن است. اما فاکتورهایی نیز وجود دارد که نشان دهندهی ایرانی بودن صاحب این کلبه است چرا که سبک دکوراسیون سنتی ایرانی در بیشتر اجزای خانه قابل مشاهده است.
رو میزیهایی با طرح سنتی و کوسنهایی با طرحهای قدیمی ایرانی به اضافه گلیمهای دست بافت به جای فرش این ترکیب از سبک دکوراسیون روستیک و سنتی را به خوبی برای ما بیان کرده و نتیجهای بسیار خوب به ارمغان آورده است.
مطلب پیشنهادی: طراحی صحنه فیلم «آبا جان»؛ دکوراسیون خانههای قبل از انقلاب
نکته ای که هرکسی میتواند با دیدن خانه سعید و نبات متوجه شود، حضور انسانی هنرمند و هنر دوست در خانه است. سفالهای دست ساز نبات که در همه جای خانه دیده میشوند و همچنین تابلوهایی با نقاشی های کلاسیک و مدرن میتواند هنردوست بودن این پدر و دختر را اثبات کند. از طرفی گلدانهای بی شمار با گلهای طبیعی، خانهای سبز و با صفا را برای روحیه لطیف و هنری ساکنان خانه به وجود آورده اند.
مطلب پیشنهادی: طراحی صحنه فیلم «جدایی نادر از سیمین»؛ عمق تفاوتهای یک زوج
با وجود عدم حضور همسر و مادر، آشپزخانه هنوز زیبا و باشکوه است. کابینتهای چوبی و ظروف سفالی در آشپزخانه از سبک روستیک غالب بر دکوراسیون پیروی میکنند و با سایر بخشهای خانه هماهنگی دارند. پیدا کردن وسایل عتیقهی قدیمی مثل ترازوی فلزی یا تلفن دکوری قدیمی از جمله تلاشهای ثمربخش تیم دکوراسیون فیلم نبات است که به خوبی این خانه را با سبک کلاسیک و سنتی تزئین کرده اند.
مطلب پیشنهادی: طراحی صحنه سریال «خاتون»؛ دکوراسیونی در بطن جنگ جهانی دوم
نبات به عنوان دختری 12 ساله اتاقی جا افتاده دارد. اتاقی که از پختگیِ خاصی پیروی میکند و از شلوغیهای مورد انتظار از سن او به دور است. میز، کمد و حتی پنجرههای چوبی ممکن است کمی برای سن او سنگین باشد اما نبات از این وضعیت اصلا ناراضی نیست.عروسکها و کاکتوسهای زیبایش اتاق او را از سادگی مطلق خارج کرده و فضایی زیبا برای این دختر 12 ساله هنرمند ساخته است.
مطلب پیشنهادی: طراحی صحنه فیلم «زیر سقف دودی»؛ تفاوتهای دکوراسیونی دو زن متفاوت
مشوش بودن ذهن سایه( با بازی نازنین فراهانی) روی محیط زندگی او نیز تاثیر گذاشته است. خانهی سایه زیر انبوهی از کتابهای بی نظم گم شده است و تقریبا هیچ چیز سر جایش نیست. گرد و خاک روی میزها را پوشانده و ملحفههای سفید خبر از نبودن یا به زودی رفتن ساکنان خانه میدهند. سایه که دیگر میلی به ماندن و بازگشتن ندارد دیگر برایش فرقی نمیکند کجا زندگی میکند برای همین هیچ تلاشی برای نظم خانه اش نمیکند و همین تلاش نکردن موجب این بی قانونی و بی روحی در خانهی او شده است.
دیگر مطالب فیلم دکور نیز برایتان جذاب خواهد بود: