مصالح نوین ساختمان: تابحال به کابینت، سقف، دیوار، درب و یا هر وسیله چوبی خود دقت کردهاید؟ آیا نوع وسیله چوبی و خصوصیات مربوط به آن را میدانید؟ چوبها انواع مختلفی در رنگ و نوع دارند. هر کدام از اینها دارای خصوصیاتی هستند که دانستن آن به شما در نگهداری بهتر و افزایش طول عمر آن وسیلهها کمک میکند. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا به بررسی و معرفی خصوصیات، کاربردها و هر نکته ای که برای نگهداری و استفاده یکی از انواع پرمصرف چوب به نام چوب مهندسی نیاز دارید را به شما معرفی کنیم.
به طور کلی سه نوع چوب برای ساخت لوازم و وسایل چوبی استفاده میشود. این سه نوع شامل چوب نرم – چوب سخت – چوب مهندسی. اگر به وسایل اطراف خود نگاه کنید متوجه میشوید که بیش از نیمی آن ها از جنس چوب هستند و بیشتر این نوع چوب را انواع چوبهای مهندسی تشکیل میدهند. اگر نمیدانید تخت، میز کار، صندلی و هر کدام از این وسایل خانه شما از چه نوع از چوبهای مهندسی است در ادامه با ما همراه باشید.
دلیل اصلی نامگذاری مهندسی به این چوبها است که فرآیند تولید این نوع از چوبها به صورت از قبل مهندسی شده و دقیق طراحی و تولید میشوند. چوب مهندسی یا Engineered Wood حاصل موادی مانند ضایعات چوبی، خاک اره و به طور کلی فرآوردههای جانبی چوب هستند. این ضایعات چوبی به کمک فشار، گرما و چسب به یکدیگر متصل میشوند. چوب کامپوزیت و صنعتی نامهای دیگری است که برای چوبهای مهندسی بکار میبرند. این چوبها به دلیل ساختار مناسب خود، تحول بزرگی در ساخت مصالح چوبی ساختمانی به وجود آوردهاند.
چوبهای مهندسی را به عنوان یکی از بهترین جایگزینهای چوبهای طبیعی معرفی میکنند. همین مورد باعث شده تا یکی از غدغههای جهانی را برطرف شود و میزان قطع درختان تا حد زیادی کاهش داده شود. به طور کلی چوب مهندسی به 4 نوع تقسیم میشوند:
نئوپان یکی از انواع پرکاربرد چوبهای مهندسی است که با نام تخته خرده چوب نیز آن را معرفی میکنند. اگر به ساختار این چوب در شکل زیر توجه کنید ضایعات چوبی، مانند تراشههای چوبی را در ساختار آن میبینید. این ضایعات چوبی که عمدتا همان تراشههای چوبی هستند توسط حرارت و فشار، فشردهسازی میشوند و توسط چسب یا رزین به هم متصل میشوند.
نئوپان باتوجه به قیمت پایینی که دارد، در مقایسه با انواع دیگری مانند تختههای چندلایه، از کاربرد بیشتری در صنعت ساختمان سازی برخوردارند. یکی از موارد رایج این است که افراد برای پایین آمدن خرج ساخت و ساز در بعضی از بناها، از نئوپانها در سقف و دیواره استفاده میکنند. در ادامه به بررسی چند مورد از مهمترین کاربردهای نئوپان میپردازیم.
HDF نام مختصر شده از High density Fiberboard است که نوعی چوب مهندسی شده است. این چوب که تخته فیبر با تراکم بالاست، همانطور که از اسمش پیداست در ساخت ورقههای این چوب میزان فیبر، چسب و فشار افزایش یافته است. همین مورد باعث بالا رفتن چگالی یا همان تراکم چوب شده است. این تراکم بالا، خصوصیاتی نظیر مقاومت بسیار زیاد در مقایسه با نمونههای دیگر و خاصیت رنگ پذیری خیلی بیشتری، به HDF داده است. در ادامه به بررسی مزایا، معایب و کاربردهای این چوب میپردازیم.
بیشک یکی از رایجترین انواع چوب هایی که در ساخت مصالح ساختمانی و وسایل چوبی استفاده میشود، MDF است. MDF یا Medium Density Fiberboard یا تخته فیبر با تراکم متوسط که بیشتر به همان اسم MDF شناخته میشود، همانند تخته چندلایه، به وفور در ساخت مصالح ساختمانی بکار میرود. افرادی که با MDF کار میکنند تنها ایرادی که از آن میگیرند وزن بالای آن است. درحالی که مزیتهایی مانند پذیرش خوب چسب، پیچ و میخ و به راحتی بریده میشود. ممکن است بعضی مواقع فرق بین MDF و نئوپان را نتوانید به خوبی متوجه شوید. در ادامه به بررسی نکاتی درمورد کاربرد، مزایا و معایب تا بتوانید به راحتی چوب MDF را تشخیص دهید.
بیشتر بخوانید: روش های نگهداری از کابینت های MDF
بیشتر بخوانید: 10 روش معجزه آسا برای برق انداختن وسایل چوبی!
همانطور که از اسم آن مشخص است، این تخته چوب از روی هم قرار گرفتن ورقهای نازک روی هم تشکیل میشود. توصیه می شود تا در ساخت این تختهها، زاویه 45 درجه برای روی هم قرار گرفتن لایههای نازک روی هم استفاده شود؛ زیرا زاویه 90 درجه نمیتواند استحکام کافی برای تختههای چند لایه فراهم کند. از اینرو، با زاویه 45 درجه لایههای نازک را به هم متصل میکنیم. این موضوع از خم و پیچ خوردگی راحت چوب جلوگیری میکند.
در ساخت تختههای چند لایه، همیشه تعداد لایههای نازک باید فرد باشد. کمترین عددی که برای آن درنظر میگیرند، 3 عدد است. تعداد لایههای این تختههای چوب باتوجه به نوع کاربرد، قابل تغییر است. در ادامه به بررسی کامل مزایا، معایب و کاربردهای این نوع چوب میپردازیم:
بیشتر بخوانید: چگونه طراحی دکوراسیون داخلی را شروع کنیم؟
در این مقاله، ما سعی کردیم تا توضیحات کافی و موردنیاز شما برای انتخاب چوب موردنظر خود از دسته چوبهای مهندسی، را بدهیم. چوبهای مهندسی باعث جلوگیری از قطع شدن درختان طبیعی شدهاند و همین مورد از آسیب به محیطزیست جلوگیری کرده است. اگرچه استفاده بیش از حد از آنها به دلیل تولید گازهای سمی، میتواند به سلامت شما آسیب بزند. در هنگام برش و استفاده از این تخته چوبها از ماسک استفاده کنید تا از بروز عوامل خطرزا جلوگیری کنید. نکته مهمی که باید به آنها توجه کنید دور نگهداشتن رطوبت و آب از محیط چوب است. همانطور که بررسی شد، بیشتر چوبهای این دسته قابلیت جذب آب دارند و میتوانند باعث ایجاد تورم و درنهایت شکاف در سطح چوب شود.
نویسنده: آرمین سرخوش افشار