یکی از مهترین وسایل منزل فرش می باشد که نقش قابل توجهی در دکوراسیون منزل و محل کار (مانند شرکت ها، هتل ها و…) دارد. امروزه تنوع زیادی در طرح، رنگ و نقش فرش ها وجود دارد. فرش دستباف پتینه یکی از جدیدترین مدل فرش های تولید شده در دنیا و ایران به شمار می رود. این نوع فرش را تحت عنوان فرش کهنه نما هم می شناسند، زیرا شبیه به فرش های قدیمی و تاریخی است. فرش دستباف پتینه برای منازلی با دکوراسیون مدرن و کلاسیک نیز استفاده می شود، به طوری که جذابیت و زیبایی محیط را دوچندان می کند. در این مطلب از چیدانه با فرش ذوالانواری همراه هستیم تا بیشتر با این سبک از طراحی فرش پتینه آشنا شویم.
پتینه (Patina) واژه ای است انگلیسی به معنای لایه رویی سطح خارجی. پتینه از زمان پیش از میلاد مسیح هم وجود داشته است ولی روش آن با روش های امروزی متفاوت بوده است.
وینتیج واژه است فرانسوی و به وسایل عتیقه یا با عمر بالای 20 سال گفته می شود. زمانی که برای فرش از کلمه وینتیج استفاده می شود منظور فرش قدیمی است.
در صنعت فرش به فرش های کهنه و رنگ و رو رفته، فرش پتینه می گویند. همیشه فرش دستباف اعتبار و ارزش بالاتری نسبت به فرش های ماشینی دارد و هر چه فرش کهنه تر باشد، با ارزش تر و با اصالت تر و البته قیمتیتر است.
اما فرشهای وینتیج یا کهنهنمایی که امروزه در بازار فرش میبینیم از جمله طراحیهای جدید فرش هستند که به تازگی وارد بازار انبوه شدهاند. همان طور که از نام این نوع فرش پیداست، ظاهر آن قدیمی تر از عمرش به نظر میرسد.
در واقع فرش کهنه نما فرشی نیست که به مرور زمان و در طول سالها کهنه شده باشد. بلکه ظاهر فرش نو را به گونه ای طراحی میکنند که شباهت زیادی به فرشهای دستبافت قدیمی داشته باشد.
فرقی نمی کند که سبک منزل شما کلاسیک باشد یا مدرن، شما می توانید از فرش های دستباف پتینه متناسب با دکوراسیون منزل خود استفاده کنید و اصالت، سلیقه و ذوق هنری را به منزل خود بیاورید.
امروزه فرش های وینتیج یا پتینه طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده و بسیاری از طراحان دکوراسیون تمایل دارند تا در پروژه های خود از این سبک فرش ها استفاده نمایند.
فرش های دستباف پتینه با توجه به کشورهای تولید کننده از جمله ایران، ترکیه، هندوستان و… نقش های متفاوتی دارند و اصالت خود را نشان می دهند. اگر قصد خرید فرش دستباف پتینه دارید از کشور ساخت آن و طراحی های فرش اطلاع داشته باشید.
برای ساخت فرش دستباف پتینه یا وینتیج، ابتدا فرش دستباف را شسته تا رنگ آن از بین رفته یا بسیار کم رنگ شود و سپس با رنگ های کاملا گیاهی که ثبات خوبی دارند رنگ می شوند.
یکی از روش های دشوار پتینه کردن فرش، استفاده از هیپوکلریت کلسیم است. در این روش از ماده ای به نام هیپوکلریت استفاده می شود تا فرش، کهنه به نظر بیاید. از روش هیپوکلریت کلسیم برای فرش های صادراتی استفاده می شود.
روش قدیمی وینتیج کردن فرش ها به این صورت بود که فرش فروشان برای کهنه نشان دادن فرش های خود، آن ها را بر روی زمین و در محل گذر مردم پهن می کردند تا حالت کهنگی به خود بگیرد. همچنین برای چند روز در معرض نور خورشید قرار می دادند تا حالت رنگ پریدگی به خود بگیرد و کهنه به نظر بیاید.
امروزه یکی از جدیدترین روش های پتینه کردن فرش، استفاده از طراحی پتینه در فرش می باشد که شرکت فرش دوالانواری، از این روش استفاده می کند. در این روش با بهره گیری از نقوش و طرح ها و رنگبندی مناسب و ترفندهای طراحی سعی میشود تا فرشی نو یا ظاهری کهنه تولید شود.
قبلا هم اشاره کردیم این فرشها از جمله طراحیهای جدید فرش هستند که ظاهر آنها قدیمی تر از عمرش به نظر میرسد. یعنی ظاهر فرش نو به گونه ای طراحی میشود که شباهت زیادی به فرشهای دستبافت قدیمی داشته باشد.
مهمترین مزیت وینتیج کردن فرشها با این روش استحکام و تنوع طرح بیشتر است.
فرش های دستباف پتینه که در ایران تولید می شوند از طرح هایی همانند لچک، ترنج و افشان استفاده می شود. البته گاهی هم برخی از طرح های فرش وینتیج با اشکال ساده و بدون ترنج و گلهای مرسوم در فرشهای سنتی طراحی میشوند.
فرش های پتینه با دوام و سبک هستند و به راحتی شسته می شوند و به دلیل این که در اندازه های مختلفی تولید می شوند امکان انتخاب اندازه مورد نظر برای استفاده در هر مکانی وجود دارد.
قیمت فرش پتینه براساس ابعاد، رجشمار و نوع الیاف استفاده شده متفاوت است.
فرش های پتینه و وینتیج بسیار شبیه هم هستند اما تفاوت هایی بین این دو وجود دارد. در روش قدیمی اگر پرز فرش های معمولی و سنتی را از بین ببرند فرش وینتیج تولید می شود اما در روش جدید فرش ها را به صورت پتینه طراحی می کنند.
در پتینه کردن فرش دستباف نو که فرش کهنه به نظر بیاید مشکلاتی وجود دارند از جمله:
فرش ذوالانواری برای این مشکل چاره ای اندیشیده است و طراحی فرش های دستباف را به صورت فرش های پتینه انجام می دهد.
از آنجایی که فرش دستباف پتینه یا وینتیج یکی از اصیل ترین و با ارزشترین فرش ها است باید در جایی استفاده شود که رفت و آمد کمتری باشد. برای مثال آشپرخانه مکان مناسبی برای پهن کردن فرش دستباف پتینه نیست و یکی از مناسب ترین مکان ها برای استفاده از این نوع فرش سالن پذیرایی می باشد. از طرفی فرش دستباف پتینه به راحتی با انواع سبک های دکوراسیون و مبلمان هماهنگ می شود.
در پایان به شما پیشنهاد می کنیم اگر به این سبک از فرش دستباف علاقه دارید و همچنین برای زیبا و جذاب کردن دکوراسیون منزل خود، مدل های مختلف فرش دستباف پتینه را در فرش ذوالانواری مشاهده نمایید.
شرکت فرش دستباف ذوالانواری، تولید کننده ی دستبافه های عشایری در دو سبک کلاسیک و مدرن، دارنده عنوان “پدر گبه ی جهان " از نمایشگاه دموتکس آلمان اولین و تنها دارنده ی نشان محصول سبز سال و ارگانیک در زمینه ی فرش دستباف در دنیا از شرکت اکوتکس اتریش می باشد.
از ویژگی های بارز فرش ذوالانواری رنگرزی طبیعی، استفاده از مرغوبترین نوع پشم دستریس و احیای نقوش گبه های قدیمی و متناسب کردن طرح و رنگ و ابعاد با دکوراسیون امروزی میباشد. مجموعه ی فرش ذوالانواری از تعداد کل بافندگان استان فارس، پانزده هزار بافنده و با به کارگیری آموزش گبه بافی در دیگر نقاط مرکزی و غربی کشور جمعا حدود بیست و پنج هزار بافنده را تحت پوشش خود قرار داده است.
این مجموعه در حال حاضر با داشتن 10 شعبه در داخل ایران و 6 شعبه در خارج از کشور در حال فعالیت و ارائهی خدمات به دوستداران فرش دستباف پتینه میباشد.
مطالب مرتبط:
نویسنده: آرمین سرخوش افشار