انتخاب فرش زیر پای ما از حساسترین انتخابهای خانه ماست. امروز و در این بازار شلوغ و پر زرق و برق، فرشهای بسیاری بافته میشوند که هدفی جز ظاهرسازی و پر کردن چشم بیننده ندارند، اما پیدا کردن مجموعهای از کیفیت و زیبایی در محصولات بسیار سخت و دشوار شده است. اگر کنجکاوید که شیکترین فرش ایرانی را بشناسید در این مقاله با ما همراه باشید. امروز میخواهیم تیم خلاق فرش دستباف ذوالانواری را به شما معرفی کنیم.
فرش ایرانی از زمانهای قدیم معروف بوده و در کتابهای تاریخی زیادی از آن سخن گفتهاند. سند آن نیز گزنفون تاریخنگار یونانی است که در کتاب سیرت کوروش مینویسد:
«ایرانیان برای این که بسترشان نرم باشد، قالیچه زیر بستر خود میگسترند»
بافندگان ایرانی از دیرباز در تولید شیکترین فرشها با چشمنوازترین نقشها در تلاش بودهاند. شهرهای کاشان، تبریز، اصفهان، نایین و قم از شهرهای فعال در زمینه فرشبافی هستند.
در رابطه با جنس فرشهای ایرانی از کارشناسان شرکت فرش دستباف ذوالانواری که تولیدکننده شیکترین فرشهای ایرانی هستند راهنمایی میگیریم:
از نظر موادی که در فرشهای دستباف ایرانی استفاده میشود، میتوانیم فرش را در 5 دسته طبقهبندی کنیم:
بافندگان فرش دستباف، این شیکترین فرشهای ایرانی را در طرحهای خیرهکنندهای نقش میزنند که شما را با چند مورد از این نقشها آشنا میکنیم.
اگر میخواهید با هرکدام از این طرحها به طور مفصل آشنا بشوید به مقاله طرح فرش ایرانی، 19 نقش زندگی از فارس تا خزر! در چیدانه مراجعه کنید.
طرز قرار گرفتن تار و پود در شیکترین فرشهای ایرانی به سه دسته زیر تقسیم میشود:
در این نوع فرش قوس گره در پشت فرش 45 درجه است.
در این نوع از فرش بافت تخت یکپوده است و به شکل حصیری بافته میشود، یعنی در هر رج پله زیر و رو میشود و از پشت قالی تارها به صورت یکی در میان دیده میشوند. همچنین در این نوع فرش، تارها به اندازه یک قطر نخ با هم فاصله دارند.
فرشی است که در آن بافت محکم است و تارها با یکدیگر فاصله ندارند، شیارهای پشت فرش عمیقاند و قوس گره 90 درجه است.
بله! نوع و محل زندگی بافندگان در سبک و سیاق فرشی که بافته میشود بسیار موثر است. انواع سبک محلی شیکترین فرشهای ایرانی به شکل زیر است:
فرش شهریباف ظریف است و دارای رجشمار بالا و طرح و نقش خاصی است. این فرش به دست بافندگان شهرنشین تولید میشود.
فرشهایی که به دست بافندگان روستایی بافته میشوند و معمولا ذهنیباف و ابتدایی و ساده هستند.
فرش ایلی معمولا در اندازههای کوچکتر به صورت درشتباف ارائه میشود و نقوش آن برخاسته از زندگی زیبایی ایلات و عشایر است. کناره این فرشها معمولا بافتی پیچیده دارد و در فاصلههای معین منگولههای کوتاه پشمی قرار دارد.
اگر مایلید فرشهای زیبای ایلاتی را بشناسید، مقاله فرش دستباف ابریشم و عشایری را مطالعه کنید.
حالا که صحبت از محصولات ایلاتی و عشایری شد، با ما همراه باشید تا در ادامه گبه را به شما معرفی کنیم.
گبه قالی درشتبافی است که قبلا در بین اقوام عشایر لر و قشقایی مورد استفاده قرار میگرفت اما امروز در سرتاسر ایران و جهان، جزو زیراندازهای محبوب و خوشنقش است. بافت گبه به شکل سنتی فارسیباف است، اما ایلات و عشایر گاهی گبههای خود را روی دارهای افقی میبافند که به آن ترکیباف گفته میشود. نقش و نگارهای گبه ذهنی است و با الهام از طبیعت ایلات و عشایر بافته میشود.
اگر میخواهید بیشتر درمورد گبه بدانید، به مقاله گبه چیست سر بزنید.
انتخاب فرش سلیقهای است. اگر میخواهید بدانید چه طرحی به دکوراسیون خانه شما میآید و با معیارهای شما هماهنگ است، کافی است چشمتان را ببندید و به نقوش مدنظر خود فکر کنید، چه طرحی با خانه شما هماهنگ است؟ فرش ساده؟ فرش لاکچری؟ فرش درشتباف؟ فرش معروف لاکی با طرح لچک و ترنج؟ کدام یکی را میپسندید؟
اگر نمیدانید چه طرحی با سلیقه شما هماهنگ است، صبور باشید و ما را همراهی کنید.
1. اگر طرحهای مدرن و امروزی را میپسندید و فکر میکنید یک فرش لاکچری به دکوراسیون شما زینت میبخشد از طرحهای قابی، میناخانی، بته جقه و یا خشتی استفاده کنید.
2. اگر طرحهای ساده و مینیمال را دوست دارید میتوانید به قالیهای کویری کرمان و اردکان مراجعه کنید.
3. اگر نقشهای روستایی و ایلاتی شما را جذب میکند طرحهای درخت و انسان، انسان و حیوان، گل و مرغ، درختی و پای شتر میتواند به خانه شما بیاید.
4. اگر به دنبال فرش دستباف ارزانتر میگردید نقوش محرابی، ریزماهی و لچک و ترنج را انتخاب کنید.
برای آشنایی بیشتر با انواع شیکترین فرشهای دستباف ایرانی، به مطلب بهترین فرشهای ایرانی مراجعه کنید.
گاهی ممکن است لازم باشد خودتان در امتحان راستیآزمایی فروشندگان فرش شرکت کنید. شما حق دارید بدانید برندی که از آن خرید میکنید حقیقتا باکیفیت است یا نه! پس حواستان را به نکات زیر جمع کنید:
برای این کار فرش را از وسط تا کنید و متقارن بودن نقوش آن و اندازه و فاصلههای آن را بسنجید. میتوانید از خطکش و متر هم استفاده کنید. این را بدانید که چند سانتیمتر اختلاف طبیعی است و از ویژگیهای فرش دستباف است، اما از اختلافهای بیشتر نمیتوان چشمپوشی کرد.
فرش شما نباید با جوهر رنگ شده باشد. برای تشخیص آن فرش را در نور طبیعی قرار بدهید و از زوایای مختلف بررسی کنید. رنگ فرش باید یکنواخت باشد و دورنگی در آن دیده نشود. قسمت انتهای پرز نباید با سطح کلی فرش اختلاف رنگ داشته باشد. اگر به نقطه ای از فرش مشکوک شدید با یک دستمال پارچهای نمدار را روی آن قسمت از فرش بکشید.
پرز فرش باید درخشان و مستحکم باشد. پرزهای نرم گرد و خاک بیشتری به خود جذب میکنند و به راحتی هم تمیز نمیشوند.
برای بررسی بافت فرش، پشت فرش را بررسی کنید. یکنواخت بودن طرح، کوبیدگی پودها، تعداد گرهها و تراکم مناسب فرش کیفیت آن را تضمین میکنند.
باز هم به پشت فرش مراجعه کنید. قسمتهای رفو شده و سوزنخورده از بخشهای دیگر فرش ضخیمتر و زمختترند. اگر قسمت زبری در پشت فرش ندیدید میتوانید با تا کردن فرش به صدای آن خوب گوش کنید. فرش پوسیده صدای شکستگی میدهد!
ما ایرانیها خیلی خوب میدانیم که فرش دستباف مرگ ندارد! اما برای خرید شیکترین نوع فرش ایرانی باید به مرکزی مورد اعتماد و باسابقه مراجعه کنید. شرکت فرش دستباف ذوالانواری با عنوان پدر گبه جهان، سالیان سال است که دستبافههای عشایری خود را به بازارهای ایران و نمایشگاههای معتبر جهان عرضه کرده است. برای بازدید از آثار زیبا و بادوام شرکت فرش دستباف ذوالانواری به پروفایل شرکت ذوالانواری سر بزنید.
اگر از این مطلب لذت بردید، مطالب مرتبط با آن را بخوانید:
نویسنده: مهشید بختیاری منش