زندگی در شهر و منطقه ای که فضای سبز زیبا و کافی دارد برای همه ما لذت بخش است. فضای سبز شهری بخشی از کیفیت زندگی شهروندان را تشکیل می دهد. حتی ساختمان هایی که در مناطقی با فضای سبز زیبا و کافی قرار دارند قیمت بالاتری دارند. فضای سبز شهری یک راه برای کاهش اثرات منفی زندگی شهری و صنعتی است. در ادامه راجع به اهمیت فضای سبز شهری و تعریف آن صحبت خواهیم کرد. این مطلب از چیدانه را تا انتها بخوانید.
طبق تعریف سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور فضای سبز شهری بخشی از فضاهای باز شهری است که عرصه های طبیعی یا اغلب مصنوعی آن زیر پوشش درختان، درختچه ها، بوته ها، گل ها، چمن ها و سایر گیاهانی است که بر اساس نظارت و مدیریت انسان، با درنظر گرفتن ضوابط، قوانین و تخصص های مرتبط با آن برای بهبود شرایط زیستی، زیستگاهی و رفاهی شهروندان، حفظ و نگهداری یا احداث می شود.
مطلب پیشنهادی: ساختمان سبز، حفظ محیط زیست را از درون خانه شروع کنید!
مشاهده بیشتر
فضاهای سبز شهری فواید و آثار مثبت زیادی دارد. به همین دلیل وجود فضای سبز شهری بر کیفیت زندگی شهری تاثیرگذار است. فضای سبز شهری بر روح و روان شهروندان هم موثر است شاید به همین دلیل است که افرادی که در فضاهای روستایی و طبیعی زندگی می کنند استرس کمتری دارند و از نظر روانی سلامت بیشتری دارند. برخی از مهم ترین مزایای فضای سبز شهری عبارتند از:
مطلب پیشنهادی: نگهداری از فضای سبز، ساده ترین و بی دردسرترین روش ها
برای تقسیم بندی فضای سبز شهری دیدگاه های مختلفی وجود دارد و در واقع بر اساس ابعاد مختلف آن را به دسته های متفاوتی تقسیم کرده اند:
فضای سبز شهری بر اساس کاربری:
فضای سبز شهری بر اساس کاربری زمین در دو دسته ی سطوح سبز و فضاهای سبز تقسیم می شوند. همانطور که از نامشان مشخص است؛ سطوح سبز در واقع سطح هایی مانند زمین های ورزشی سبز، سطوح خیابان و سطوح سبز عمودی هستند که با گیاهان پر شده اند. ولی فضاهای سبز که تنوع گیاهی بیشتر دارند از نظر اکولوژیکی و اجتماعی بازدهی بیشتری دارند.
فضای سبز شهری بر اساس مقیاس:
فضاهای سبز شهری بر اساس مساحت، دسترسی و مرکزیت به انواع مختلفی تقسیم می شود:
مطلب پیشنهادی: طراحی پارک پرنده سفید در تهران، تجربه یک استراحت معمارانه!
یکی دیگر از انواع تقسیم بندی فضاهای سبز شهری؛ بر اساس عملکرد آنهاست. انواع فضای سبز شهری بر اساس عملکرد عبارتند از:
مطلب پیشنهادی: طراحی چشمگیر فضای سبز اداری در ساختمان 380 ظفر!
به مقدار مساحت فضای سبزی که به ازای هر نفر از شهروندان وجود دارد سرانه فضای سبز گفته می شود. میزان سرانه فضای سبز نشان دهنده ی کیفیت و رفاه در آن کشور است. استاندارد سرانه فضای سبز در کشورهای مختلف بر اساس شرایط و اقلیم منطقه متفاوت است و هرچقدر این عدد به سرانه فعلی کشور نزدیکتر باشد یعنی وضعیت فضای سبز کشور بهتر است. در پژوهش های گروه برنامه ریزی وزارت کشور آمده است که برای داشتن زندگی سالم باید سرانه هر فرد از فضای سبز در منطقه مسکونی از 30 تا 50 مترمربع باشد.
مطلب پیشنهادی: روف گاردن، بازگشت طبیعت به دل زندگی شهری
با اینکه احداث و نگهداری بخش زیادی از فضاهای سبز شهری بر عهده سازمان ها و شرکت های حفاظت است، ولی برای داشتن فضای سبز سالم و زیبا ما هم می توانیم موثر باشیم. برخی از کارهایی که می توانیم در جهت حفظ و نگهداری فضای سبز شهری انجام دهیم عبارتند از:
مطلب پیشنهادی: وندالیسم در معماری، چرا مردم به بدنه شهر آسیب میزنند؟
کلام آخر:
فضای سبز شهری بخش مهمی از زندگی شهری را تشکیل می دهد. با توجه به اینکه زندگی شهرنشینی روز به روز بیشتر می شود مسئولان و محققان باید به فکر تامین این نیاز شهروندان باشند. طراحان و معماران منظر و فضای سبز شهری می توانند نقش موثری در طراحی اصولی حفاظت از این فضاها داشته باشند.
مطالب پیشنهادی: