آجر لعابی یا آجر لعابدار، نوعی آجر سنتی است که از سالیان گذشته در ایران مورد استفاده قرار میگرفته است. این نوع آجر یکی از زیباترین و نوستالژیترین متریالهای معماری است که در هر فضایی مورد استفاده قرار بگیرد، به آن فضا روح و رنگ تازهای میبخشد. در این مطلب از چیدانه همراه ما باشید تا با این نوع آجر و کاربردهای آن بیشتر آشنا شویم. در این مطلب میخوانید:
همانطور که اشاره شد، آجر لعابدار سنتی از زمانهای بسیار دور در معماری ایرانی مورد استفاده قرار میگرفته است، سازههایی نظیر چغازنبیل و تخت جمشید نمونههای بارز استفاده از این نوع آجر هستند. در واقع به همین جهت است که آجر لعابدار هخامنشی بسیار معروف است.
پس از آن دوران، در معماری اسلامی هم استفاده از آجر لعابی به وفور دیده میشد و تا کنون مورد استقبال و استفاده قرار میگیرد. در واقع از آنجایی که این نوع آجر مانع از ورود و نفوذ آب میشود و همچنین به رنگهای زیبا و متفاوتی تولید میشود، همواره جایگاه ویژهای در معماری سنتی و اسلامی ایرانی پیدا کرده است.
آجر لعابدار در واقع آجری است که روی آن یک لایه لعاب کار شده باشد و در طرحها و انواع گوناگونی در معماری ایرانی مورد استفاده قرار میگیرد. برای تولید و آمادهسازی آجر لعابدار، درست همانند سایر آجرها عمل میشود، با این تفاوت که در مرحله آخر یک لایه لعاب روی آجر اضافه میشود. بنابراین به این صورت عمل میشود:
این مطلب را بخوانید: نمای آجری ساختمان، دمیدن روح معماری ایرانی به درون خانه
اگر کنجکاوید که بدانید لعاب چگونه تهیه میشود، لازم است بدانید که از شیشه مذاب یا مخلوط سنگ چخماق و سیلیس و تبدیل آنها به مایع به کمک حرارت، لعاب به دست میآید. برای به دست آمدن لعاب به رنگهای مختلف، از اکسید فلزهای مختلفی استفاده میشود. البته مقدار اکسیژن و میزان حرارت هم نقش مهمی را در رنگ لعاب ایفا میکنند.
آجر لعابدار از نظر رنگ و شکل به انواع مختلفی تقسیمبندی میشود.
آجر لعابدار فیروزهای و لاجوردی از پرطرفدارترین انواع این آجرها هستند.
آجر لعابدار همانند سایر انواع آجرها، عمدتا برای پوشش دیوار مورد استفاده قرار میگیرد اما برای دیوارهای باربر قابل استفاده نیست. عمده کاربری این آجر شامل نمای خارجی ساختمان، نمای دیوارها، دیوارهای داخلی، محراب مسجد، رستورانها و کافهها، هتلها، آشپزخانه، سرویس بهداشتی، کفپوش حیاط، لبههای باغچه، قرنیز دیوار، سردرها و… میشود.
به طور کلی در فضاهای داخلی هر نوع کاربری، اگر قصد دارید که حال و هوای سبک سنتی معماری ایرانی را تداعی کنید یا تلفیقی از این سبک را با سبکهای دیگر ایجاد کنید، استفاده از این آجر یک گزینه بسیار مناسب خواهد بود.
این مطلب را بخوانید: دیوار آجری در دکوراسیون داخلی،7 طراحی گرم و صمیمی!
این نوع آجر از ویژگیهای منحصربهفرد و مزایای فراوانی نسبت به سایر آجرها برخوردار است که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
مطلب مرتبط: آجر آنتیک، جلوه 10 دیوار در 10 خانه ایرانی!
آجر لعابی در واقع همان آجر معمولی است که یک لایه لعاب روی آن پوشیده میشود. آجر لعابدار از گذشته جایگاه ویژهای را در معماری ایرانی داشته و تا کنون به دلیل ویژگیها و مزایای منحصربهفردی که دارد، مورد استقبال بسیاری در فضاهای مختلف قرار میگیرد.
اهالی فن چیدانه