آینه کاری از قدیمیترین هنرها برای تزیین بناهای مختلف بوده است؛ مکانهای مذهبی، کاخها و تالارها، رستورانهای سنتی و خانههای قدیمی با آینه کاری سنتی روی دیوار و سقف به زیبایی تزیین شدهاند. آینه که در فرهنگ و سنت ایرانی نماد پاکی و روشنایی بوده است، در معماری ایرانی نیز به کار گرفته شد تا الهامبخش پاکی و روشنایی در بناهای ایرانی باشد.
ایرانیان در سده 10 هجری قمری از اروپا آینه وارد میکردند، اما آینهها در هنگام جابهجایی و حملونقل شکسته میشدند؛ هنرمندان خلاق ایرانی از آینههای شکسته هم استفاده کردند، آنها قطعات شکسته آینه را در طرحهای منظم هندسی برش دادند و سقفها و دیوارهای بناها را با این قطعات کوچک و منظم تزیین کردند، آینه کاری سنتی ایرانی اینگونه ابداع شد.
هنر آینه کاری، خلق طرح و نقش با استفاده از آینه در ابعاد و رنگهای مختلف است که برای تزئین معماری بناها به کار میرود. آینه کاری سنتی با برشهای کوچک و هندسی آینه شکل میگیرد، برش آینه به اشکال هندسی مختلف و چیدن آنها در کنار یکدیگر به طوری که شکل و طرح منظمی پدید آید.
آینه کاری سنتی روی دیوار در کنار هنرهای دیگری مثل گچبری، آجرکاری و کاشیکاری در تزئینات داخلی و خارجی بنا مورد استفاده قرار میگیرد. هنرمندان ایرانی با استفاده از قطعات آینه، طرحها و نقشهای زیبایی روی سقف و دیوار بناها خلق میکنند. بازتاب مکرر نور در قطعات بیشمار آینه، درخشش و زیبایی بینظیری در فضا به وجود میآورد.
ویژگیهای آینه کاری سنتی روی دیوار و سقف را بدانیم:
مطلب پیشنهادی: آینه کاری مدرن برای دکوراسیون منزل دلباز و روشن
از قرن 10 هجری که هنرمندان هنر آینه کاری سنتی را خلق کردند، مساجد، آرامگاهها، کاخها، تالارها و خانههای قدیمی بسیاری با آن تزیین شده است. امروزه آینه کاری سنتی روی دیوار منازل هم رواج پیدا کرده است.
آینه کاری سنتی با سبکهای دیگر آینه کاری تلفیق میشود؛ آینههایی که کنارههای آن به صورت سنتی کار شده است، نمونهای از این تلفیق جذاب میباشد.
در آثار هنرمندان معاصری همچون منیر فرمانفرمائیان تلفیقی از اشکال منظم و ریتمیک هنرهای سنتی و رویکردهای انتزاعی مدرنیستی به چشم میخورد.
همان طور که گفته شد امروزه آینه کاری سنتی روی دیوار و سقف منازل هم رواج پیدا کرده است. هنرمندان آینه کار متناسب با شرایط مشتریان به اجرای آینه کاری سنتی می پردازند.
مطلب پیشنهادی: 7 کاربرد آینهها برای انرژی بخشیدن به دکوراسیون منزل
اجرای آینه کاری سنتی روی دیوار و سقف نسبت به آینه کاری مدرن و کلاسیک هزینه بالاتری دارد، زیرا هنر آینه کاری سنتی در قطعات کوچک برش داده میشود که به صورت دستی انجام میپذیرد.
سخن آخر
چندین قرن پیش آینههای اروپایی به ایران وارد میشد، آینهها در هنگام جابهجایی میشکستند، اما هنرمندان ایرانی تکههای شکسته آینه را کنار هم قرار دادند و طرحهای زیبایی خلق کردند و آینه کاری سنتی ایرانی را پدید آوردند. آینه کاری سنتی روی دیوار و سقف در تزیین مکانهای مذهبی، کاخها و منازل قدیمی ایرانی نقش به سزایی داشته است. امروزه این هنر سنتی ایرانی در تزیین منازل هم رواج پیدا کرده.
اگر به اجرای آینه کاری سنتی روی دیوار های منزلتان علاقمند هستید، میتوانید به متخصصین تزئینات و خدمات کف و دیوار چیدانه مراجعه کنید.
مطالب پیشنهادی:
نویسنده: زینب بهمنیاری