یکی از بهین هترین راه ها برای تامین انرژی در هر کشوری، نهایت استفاده از انرژیهای طبیعی و تجدیدپذیر مانند: خورشید، باد، بیومس و.. است. در کشور ما نورخورشید یک انرژی تجدیدپذیر و یا پایان ناپذیر است که میتوان برای تامین نیروی برق از آن نهایت استفاده را داشت. در طی چندین سال اخیر افراد زیادی به فکر استفاده از این انرژی و تامین نیروی برق افتاده اند. این کار در مقیاس کوچک و در حد یک ساختمان هم قابل اجراست. شما با پنل خورشیدی آشنا هستید؟ تا به حال به فکر استفاده از انرژی خورشید افتاده اید؟ در این مطلب با موضوع پنل خورشیدی خانگی همراه شما هستیم.
پنل خورشیدی خانگی از انواع صفحات سیلیکونی ساخته شده اند که هریک ویژگی های خاص خود را دارند. انواع پنل خورشیدی در دو نوع وجود دارند:
مطلب پیشنهادی: انرژی های پاک در خانه، پنل های خورشیدی برای نجات زمین!
پنل خورشیدی و یا صفحه خورشیدی مهم ترین بخش یک سیستم خورشیدی را می سازد. هر پنل خورشیدی از چندین سلول خورشیدی (سلول فتوولتائیک) ساخته شده است. سطح این سلول ها با ماده ای پوشانده شده است که در هنگام برخورد نورخورشید به آن باعث تولید جریان برق می شوند.
اینورتر یا مبدل، بخشی از سیستم تولید انرژی الکتریکی توسط پنل خورشیدی است. این وسیله جریان انرژی مستقیم را به متناوب تبدیل میکند. برق تولیدی در پنل خورشیدی به اینورتر وارد شده و تبدیل به جریان برق مناسب برای استفاده خانگی می شود. انواع مبدل در دو نوع سیستم تولید انرژی خورشیدی متصل به شبکه و سیستم منفصل از شبکه متفاوت است.
وظیفه شارژ باتری ها از منبع پنل خورشیدی را بر عهده دارد. نوعی شارژر باتری است که باید متناسب با سیستم خورشیدی و توان متغیر پنل نیز باشد. شارژ کنترلر خورشیدی از یک شارژ کنترلر معمولی گرانتر است. این دستگاه ولتاژ و جریان خروجی از سیستم پنل خورشیدی را کنترل می کند تا باتری بیش از حد شارژ نشود.
وجود یک کلید مجزا از سیستم، برای خاموش کردن سیستم خورشیدی لازم است. کلیدهای قطع کننده خیلی مورداستفاده قرار نمیگیرند ولی جهت ایمنی بیشتر از آنها استفاده می شود.
باتری هم در سیستم خورشیدی متصل به شبکه و هم در سیستم مستقل وجود دارد. باتری امکان استفاده از برق خورشیدی در زمان هایی که امکان تولید برق وجود ندارد را ایجاد می کند. اهمیت باتری برای سیستم مستقل بیشتر است. باتری با توجه به نوع سیستم و همچنین نوع باتری می تواند قبل و یا بعد از اینورتر نصب شود.
مطلب پیشنهادی: انرژی خورشید در ساختمان، ارزانتر زندگی کنید!
مطلب پیشنهادی: سلول خورشیدی در خانه، آفتاب را به دام بیاندازید!
مطلب پیشنهادی: طراحی خانه ای که با انرژی خورشیدی کار می کند
با اینهمه مزایایی که برای پنل های خورشیدی برشمردیم، حالا سوال این است که پنل خورشیدی چه کاربردهایی دارند؟ آیا فقط برق داخل پریزهای ساختمان را تامین می کند؟ برخی از مهم ترین کاربردهای پنل خورشیدی خانگی عبارتند از:
مطلب پیشنهادی: تکنولوژی صفحات خورشیدی در معماری ساختمان!
در این نوع سیستم، برق تولید شده در پنل خورشیدی خانگی، علاوه بر اینکه نیازهای برقی خود ساختمان را برطرف می کند، در صورت تولید برق اضافی، آن را به شبکه برق سراسری تزریق می کند. در واقع برق تزریق شده به شبکه برق سراسری به سازمان انرژی های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی ایران فروخته می شود. در نتیجه برای خانواده منبع درآمد هم خواهد بود.
در این نوع سیستم، برق تولید شده در پنل خورشیدی خانگی به مدار برق خانه وارد شده و مورد استفاده قرار خانگی می گیرد. در صورتی که میزان برق بیشتر از حد مصرف خانوار باشد برق در باتری های مخصوصی ذخیره می شود و در زمان های دیگر و یا شب ها که تولید برق انجام نمی شود؛ مورد استفاده قرار می گیرد.
مطلب پیشنهادی: ساختمان سبز، حفظ محیط زیست را از درون خانه شروع کنید!
اولین فضا برای قرارگیری پنل خورشیدی خانگی به ذهن می رسد پشت بام است. برای اینکه بیشترین استفاده از انرژی خورشید داشته باشیم؛ باید پنل ها را در فضایی با بیشترین میزان نور خورشید قرار دهیم. بهترین جهت قرارگیری برای پنل های خورشیدی؛ به سمت جنوب است. ولی اگر شرایط پشت بام طوری است که می خواهید پنل را به سمت شرق یا غرب متمایل کنید؛ مشکلی به وجود نمی آید و تولید برق از این طریق نیز امکان پذیر است.
نصب پنل خورشیدی بر روی زمین هم امکان پذیر است ولی زمین مدنظر باید فضای کافی برای قرارگیری پنل به طوری که سایه ای روی آن نیفتد داشته باشد.
مطلب پیشنهادی: تجهیزات مدرن خانه هوشمند، این تجهیزات غوغا می کنند!
به طور کلی تهیه و نصب پنل خورشیدی خانگی هزینه بر است. هزینه نصب سیستم پنل خورشیدی متصل به شبکه ارزانتر از سیستم انرژی خورشیدی مستقل از شبکه است. بیشترین هزینه تولید برق خورشیدی تهیه تجهیزات آن است. نوع صفحات، مساحت پنل های خورشیدی و… بر روی هزینه های آن موثر هستند. شاید بتوان گفت به طور کلی هزینه پنل های خورشیدی در مساحت بالا به صرفه تر از تعداد کم آن است.
تولید نیروی برق از پنل خورشیدی گران است ولی با رواج بیشتر این نوع انرژی هر ساله تهیه پنل خورشیدی خانگی بهتر خواهد شد و شاید با حمایت های بیشتر دولت، امکان نصب این پنلها برای خانواده ها بیشتر شود. برخی از کارشناسان معتقدند که امروزه با توجه به هزینه ی خرید تجهیزات بالای این پنلها؛ تهیه پنل خورشیدی خانگی مقرون به صرفه نیست.
مطلب پیشنهادی: روز زمین پاک؛ چگونه خانه ای سبز داشته باشیم؟
کلام آخر:
در این مطلب با پنل خورشیدی خانگی و مزایا و معایب آن آشنا شدیم. کشور ما که میزان بالایی از نورخورشید را دریافت می کند می تواند بستری مناسب برای این تکنولوژی داشته باشد. اگر شما هم به فکر تهیه پنل خورشیدی خانگی هستید با کارشناسان متخصص در این زمینه مشورت کنید تا با بهترین هزینه و شریط بتوانید از این انرژی پاک بهره ببرید.
مطالب پیشنهادی: