سیستم گرمایش از کف، یک سیستم حرارتی است که گرما را از کف ساختمان به دیگر نقاط آن منتقل میکند، این سیستمها در دو نوع آبی و برقی وجود دارند و هرکدام از آنها معایب مختص به خود را دارند، البته یک سری شایعات بیاساس مثل پوکی استخوان، آلرژی و .. در مورد معایب گرمایش از کف شنیده میشود، شایعاتی که بدون هیچ توجیه علمی گسترده شده است پس ما هم این شایعات را جدی نمیگیریم. با من در چیدانه همراه باشید تا معایب گرمایش از کف را بررسی کنیم.
از معایب گرمایش از کف هزینهی بالای نصب آن میباشد. برای نصب و اجرای سیستمهای گرمایش از کف متناسب با مساحت ساختمان، مواد و متریال زیادی لازم است، بنابراین نصب این سیستمها هزینه زیادی را در بر خواهد داشت.
از معایب گرمایش از کف آبی هزینه بسیار بالای نصب آن نسبت به گرمایش از کف برقی میباشد. اگرچه سیستم گرمایش از کف آبی، مصرف انرژی کمی دارد، اما هزینه اولیه راهاندازی آن به دلیل استفاده از لوله و متریالهای دیگر، بسیار بیشتر است.
یکی دیگر از معایب گرمایش از کف آبی احتمال نشتی در لولههای آن میباشد. اگر لولههای گرمایش از کف آبی به درستی نصب نشود، ممکن است نشتی ایجاد کند و سیستم خراب شود.
سیستم گرمایش از کف برقی بسیار سریع و آسان نصب میگردد و همانند گرمایش از کف آبی نیازی به پکیج و لوله کشی ندارد، بنابراین احتمال نشتی در گرمایش از کف برقی وجود نخواهد داشت، اما این سیستم در ایران بسیار پرهزینه خواهد بود، زیرا مصرف برق در کشورمان پرهزینه است پس از معایب گرمایش از کف برقی پرهزینه بودن آن میباشد.
سیستمهای گرمایش از کف برای وارد نکردن شوک به کف ساختمان، به آهستگی به دمای 35 درجهی سانتیگراد، دمایی ایدهآل متناسب با دمای بدن، میرسد. بدین صورت که در ابتدای فصل سرما با آغاز به کار این سیستمها، گرما با دمای 20 درجهی سانتیگراد شروع و هر 12 ساعت 5 درجه به دما اضافه میشود، بنابراین هوای داخل ساختمان در مدت 36 ساعت به دمای ایدهآل خواهد رسید. این مدت انتظار 36 ساعته از معایب گرمایش از کف به شمار میآید.
قبل از نصب سیستم گرمایش از کف، لولههای آب و سیمکشیهای برق و تلفن بایستی در کف ساختمان نصب و با ملات سیمان پوشیده شود تا سطحی صاف و هموار برای نصب صحیح و اصولی سیستم گرمایش از کف به وجود آید. میتوان این مشکل را با استفاده از فوم بتن، پوکه و کفسازی درست حل کرد.
یکی دیگر از معایب گرمایش از کف عدم اعمال تغییر در کف ساختمان میباشد. همان طور که گفته شد، قبل از نصب سیستم گرمایش از کف، لولههای آب و سیمکشیهای برق و تلفن در کف ساختمان نصب میشوند. لولهکشیها و سیمکشیها هر آن ممکن است دچار مشکل شوند و نیاز به تعمیر پیدا کنند. می دانید که کندن کف برای تعمیر لولهکشی و سیمکشی ساختمان بسیار دشوار و پرهزینه است.
یکی دیگر از معایب گرمایش از کف هزینهی بسیار بالای تعویض سیستم گرمایشی است. اگر سیستم گرمایشی ساختمانهایمان را با سیستم گرمایش از کف تعویض کنیم، باید حسابی جیبهایمان را خالی کنیم، زیرا برای نصب سیستمهای گرمایش از کف بایستی کف ساختمان را به طور کامل کَند، همان طور که می دانید، این کار بسیار دشوار و هزینهبر خواهد بود پس بهتر است هنگام ساختن ساختمان قبل از مرحلهی کفسازی، اقدام به نصب گرمایش از کف شود.
در صورت نشتی یا خرابی سیستم گرمایش از کف، ممکن است هوا خیلی سرد و یا خیلی گرم شود. وسایلی مثل فرش روی زمین داغ در امان نمیماند، حتی کف پاهای ما هم تحمل داغی یا سردی بیش از حد را ندارد.
در مناطق بسیار سرد سیستم گرمایش از کف، توانایی گرم کردن خانههای بزرگ و ویلایی را به دمای ایدهآل ندارد و بایستی از سیستمهای کمکی مثل شومینه، بخاری و … استفاده کرد.
به نظر میرسد که از مهمترین معایب گرمایش از کف بازسازی دشوار این سیستمهاست. در صورت نشتی یا خرابی سیستم گرمایش از کف، بایستی کل کف کَنده شود که بسیار دشوار و پرهزینه خواهد بود.
یکی دیگر از معایب گرمایش از کف اتلاف انرژی در این سیستمها میباشد. اگر در گرمایش از کف عایقکاری صحیحی انجام نشود، انرژی زیادی هدر میرود و همین طور زمانی که سیستم گرمایش از کف خاموش شود، انرژی زیادی برای روشن شدن دوباره نیاز دارد.
سخن آخر
هزینه بالای نصب سیستمهای گرمایش از کف، بازسازی دشوار این سیستمها، زمان بالای پیشگرمایش، مصرف بالای انرژی در گرمایش از کف برقی، احتمال ایجاد نشتی در گرمایش از کف آبی و … از معایب گرمایش از کف میباشند.
مطالب پیشنهادی: