بتن از قرن نوزدهم برای بشر شناختهشده است و به مرور استفاده از فناوریهای بتن بسیار گسترده شده است. اجرای سازههای بتنی به دلیل مزایایی فراوانی که دارد، بسیار پرطرفدار است و در پروژههای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد.اجرای سازه های بتنی شامل موارد زیر است:• برآورد مواد• آمادهسازی محل پروژه• قالب سازی ساختمان• آرماتوربندی• مخلوط کردن بتن• بتن ریزی• بتن نهایی• پخت بتنبا ما همراه باشید تا صفر تا صد مراحل اجرای سازه های بتنی را بررسی کنیم.
برای ساخت یک بتن باکیفیت، نیاز است تا مواد تشکیلدهنده بتن به صورت دقیق اندازهگیری شوند و نسبت مقدار سیمان، سنگدانهها، آب و سایر مواد جهت تهیه مخلوط بتن اندازهگیری و برآورد شوند.
آمادهسازی خاک سایت پروژه از مهمترین مراحل اجرای سازه های بتنی است. خاکی که روی آن بتن ریخته میشود باید به خوبی زهکشی و فشرده شود. پرداخت و آمادهسازی درست خاک، به کاهش پتانسیل ترک خوردن در سازه بتنی نهایی کمک فراوانی میکند. این کار شامل مراحل مختلفی میشود:
حفاری و خاک برداری اولین مرحله برای آمادهسازی خاک در اجرای سازه های بتنی است. حفاری بسته به نوع سازه انجام میشود. اگر خاک به طور معمول مرطوب باشد یا غلظت خاک رس آن بالا باشد، حدودا 5 سانتیمتر به عمق حفاری اضافه میشود.
زمین باید به کمک قسمت صاف چنگک، صاف شود و یک سطح یکدست و مسطح بهدست آید. نقاطی را که خالی هستند باید با خاک پر شوند.
به کمک دستگاههای مکانیکی خاک باید متراکم و فشرده شود و آن را به چگالی مورد نظر رساند. محصول نهایی باید به گونهای باشد که به سختی بتوان روی آن پا گذاشت.
سومین مرحله از اجرای سازه های بتنی، قالبسازی ساختمان است. قالب به عنوان پشتیبان سازههای بتنی مورد استفاده قرار میگیرد. به کمک قالب میتوان فرمهای فولادی، چوبی، آلومینیومی یا پیشساخته ایجاد کرد.ساخت قالب زمانبر است و حدود 20 الی 25 درصد از هزینههای اجرای سازه های بتنی را شامل میشود. قالبها را پس از استفاده میتوان برداشت. برخی از قالبها را دوباره میتوان استفاده کرد و برخی دیگر تنها یک بار قابل استفاده هستند.
• یک قالب خوب به اندازه کافی جهت مقاومت در برابر بارهای مرده و زنده مستحکم است و به صورت افقی و عمودی مهار شده تا شکل خود را حفظ کند.• اتصالات قالب در برابر نشت دوغاب سیمان باید کاملا مستحکم باشد.• مواد قالب باید ارزان و قابل دسترس باشند و جهت استفاده مجدد مناسب باشند.• ساخت قالب باید به گونهای باشد که هنگام جدا شدن قطعات مختلف، به بتن هیچ آسیبی وارد نکنند.• قالب باید دقیقا روی مسیر خطی مورد نظر تنظیم شود و و سطح آن همسطح صفحه باشد.
آرماتور باید قبل از قرار دادن بتن به صورت دقیق در جای خود قرار بگیرد، مقاومت و استحکام کافی را جهت پشتیبانی داشته باشد و در برابر جابهجایی مستحکم باشد. تعداد میلهها، طول میلهها، خمها و… همگی باید دقیقا مطابق با نقشه اجرا شوند. آرماتوربندی جهت اجرای سازه های بتنی و اتصال دقیق و محکم بتن به فولاد بسیار مهم است.
اختلاط مناسب مواد تشکیلدهنده بتن بسیار ضروری است زیرا تاثیر مسقیمی بر کیفیت بتن چه در حالت تازه و چه در حالت سفتشده دارد. اگر بتن شرایط زیر را داشته باشد، یعنی به خوبی مخلوط شده است و جهت استفاده در اجرای سازه های بتنی کاملا آماده است:• مخلوط بتن باید یکنواخت باشد.• سازگاری بتن باید دقیقا مطابق با همان چیزی باشد که برای آن طراحی شده است.• مواد تشکیلدهنده بتن باید به طور کامل با یکدیگر ترکیب شده باشند.• خمیر سیمان باید تمام سطح سنگدانه را بپوشاند.
مخلوط بتن پس از آماده شدن بلافاصله باید به محل بتن ریزی منتقل شود. بتن ریزی میتواند به روشهای مختلفی نظیر پمپاژ یا حمل دستی انجام شود. بتن ریختهشده به کمک ویبراتور جهت اطمینان از دستیابی به تراکم لازم، متراکم و سفت میشود. باید مراقب بوده که سطح کاملا یکدست و یکنواخت باشد و هیچ گونه حباب و سوراخی تشکیل نشود.
این مطلب را بخوانید: فونداسیون و اسکلت، مهمترین قسمتهای ساختار ساختمان
بتن نهایی شامل سطحی کاملا یکنواخت و فشرده است که به کمک مالهکشی به وجود آمده است. بلافاصله پس از ریختن بتن در قالبها، به کمک ابزارهای خاصی باید بتن اضافه برداشته شوند و شکافهای سطح بتن پر شوند.
آخرین و مهمترین مرحله از اجرای سازه های بتنی، پخت و عملآوری بتن است. عملآوری بتن در واقع مرطوب نگه داشتن بتن است تا زمانی که بتن مقاومت لازم خود را بهدست آورد. این مرحله در عملکرد بتن نقش بسیار مهمی را ایفا میکند و نیاز به توجه و دقت بالایی دارد.
کلام آخر:اجرای سازه های بتنی بسیار مهم است که کاملا بر طبق استانداردها ضوابط ساختوساز انجام شوند زیرا مسئلهای که به هنگام انجام این کار از هر چیزی مهمتر است، حفظ ایمنی و سلامت ساکنان در برابر عوامل مختلف و راحتی و آسایش آنهاست. مطالب مرتبط:معماری ارزان: با بتن سبک و ویژگی های آن آشنا شوید!بتن اکسپوز و انواع آن، مهمان جدید ساختمان های امروزی!انواع کفپوش های بتنی، جدید ترین مدل ها در حیاط های ایرانیانواع قطعات بتنیروش های مقاوم سازی ساختمان در برابر زلزله، جدی بگیرید!