در بخش شمالی کشور ایران، نگینی سبز به نام شهر رشت قرار دارد. شهری که در استان گیلان واقع شده و جزو پرجمعیتترین شهرهای شمالی کشور است. بوی عطر بینظیر غذاهای این شهر که به شهر همیشه بیدار هم معروف است، در کنار گویش زیبای گیلکی و آبوهوای بینظیر، آنجا را تبدیل به بهشت روی زمین کرده است. این شهر که قطب برنج کشور نیز شناخته میشود، پشتوانهٔ فرهنگی غنی دارد که آن را از دیگر شهرهای شمالی متمایز میکند. به همین دلیل در این شهر، پاتوقهای فرهنگی جایگاه و اهمیت ویژهای دارد. بنابراین اگر فردی در این شهر به دنبال محلی برای اجتماع یا حضور آزادانه برای گفتوگو، کسب اطلاعات و استراحت باشد، به آسانی آن را پیدا میکند. اگر شما هم به دنبال پاتوقی فرهنگی در رشت هستید، در ادامه با ما همراه باشید تا با سه پاتوق فرهنگی در این شهر آشنا شوید.
پیادهروی علمالهدی شهر رشت را میتوان به عنوان یکی از مهمترین پاتوقهای فرهنگی این شهر محسوب کرد. این پیادهرو که یکی از خیابانهای تاریخی شهر رشت است، در سال 1310 هجری احداث شد. پیادهرویی که قدم گذاشتن در آن حس نوستالژیک و زیبایی را در روح انسان ایجاد میکند و تماشای تک تک بخشهای آن بسیار جذاب و دلنشین است. این پیادهرو که قدیمیهای شهر آن را با نام خیابان شانزلیزه میشناسند، از اواخر سال 1391 تبدیل به پیادهرویی فرهنگی شد. پیادهرویی که در آن عناصر تاریخی و فرهنگی در کنار عناصر زندگی مدرن ترکیب شده و همین مسئله باعث شده تا با قدم گذاشتن روی سنگفرشهای آن، عابران احساس جدیدی را تجربه کنند.
این پیاده رو 8/3 کیلومتر طول دارد و جزو یکی از بزرگترین پیادهروهای دنیا محسوب میشود. پیادهرویی که در آن خبری از بوق ماشین و دود موتور نیست و میزبان عابران، سنگ فرشهای خیابان، صندلیهای زیبا برای نشستن و مغازههای رنگارنگ است. این پیادهرو میدان و سه خیابان؛ سعدی، شریعتی و امام خمینی رشت را در برگرفته و چند اثر تاریخی در آن به چشم میخورد. از جملهٔ این آثار تاریخی، ساختمان پست، ساختمان شهرداری، بانک ملی، هتل ایران، هتل فردوسی و چند خانهٔ قدیمی دیگر است. آثاری که تماشای آنها عابران را به روزگار قدیم و تاریخی پر فراز و نشیب شهر رشت میبرد. به همین دلیل در اطراف این خیابان زمین و خانههای کلنگی و قدیمی زیادی به چشم میخورد.
یکی دیگر از پاتوقهای فرهنگی شهر رشت که فرصت خوبی برای برگزاری نشستها و افزایش اطلاعات در اختیار شهروندان میگذارد، کتابخانهٔ ملی رشت است. این کتابخانه که در خیابان علمالهدی، جنب ساختمان شهرداری رشت واقع شده، در سال 1313 ساخته شد. کتابخانهٔ ملی رشت معماری بسیار زیبایی دارد و تالارهای مختلف آن برای خواندن کتاب، مجلات و روزنامه بسیار مناسب است. این کتابخانه وابسته به هیچ نهاد دولتی نیست و درآمد آن از محل حق عضویت افراد و اجاره بهای مغازههای طبقهٔ همکف، تامین میشود.
مشاهده بیشتر
این کتابخانه در اختیار انجمن نشر فرهنگ استان گیلان است و یکی از قدیمترین کتابخانههای عمومی در ایران محسوب میشود که ادارهٔ به صورت مستقل انجام میشود. از آنجایی که این بنا مربوط به اثر پهلوی است، جزو آثار تاریخی شهر رشت نیز به شمار میآید و تماشای آن از پیادهروی رشت بسیار دیدنی است. جالب است بدانید که از این کتابخانه، مشاهیری چون؛ عباس اقبال آشتیانی، دهخدا، ملکالشعرای بهار و دکتر محمد معین دیدن کرده و آن را جزو کتابخانههای خوب کشور دانستهاند.
کافهها و کتابفروشیهای شهر رشت جایگاهی ویژه در فرهنگ این منطقه دارد. در این بین در اطراف پیادهروی اصلی شهر، کافهها و کتابفروشیهای جدید و قدیم بسیاری به چشم میخورد. مکانهایی که به عنوان یکی از پاتوقهای فرهنگی شهر، محل تجمع و استراحت ساکنان و کسب اطلاعات مختلف است. در این شهر سرسبز و زیبا انواع کافههای مختلف مانند کافه کتاب، کافه گالری، کافههای سنتی و مدرن به چشم میخورد. از جمله کافههای جالب شهر رشت که ردی از آثار فرهنگی در آن به چشم میخورد، کافه موزه رشت است. این کافه روبروی باغ وطنآبادی رشت واقع شده و علاقهمندان به تاریخ و فرهنگ رشت را جذب خود میکند. کافهای که در کنار نوشیدن قهوهای خوشطعم، خبر از تاریخ و فرهنگ زیبا و غنی شهر رشت میدهد. همچنین کتابفروشیهای قدیمی نیز در سطح شهر وجود دارد که پاتوق فرهنگی بیشتر اهالی کتاب منطقه بوده که از جملهٔ این کتابفروشیهای قدیمی، کتابفروشی خاندان طاعتی است که در پیادهروی فرهنگی رشت در زیر دالانهای کتابخانهٔ ملی واقع شده است. کتابفروشی خاندان طاعتی از سال 1313 در این مکان قرار داشته و نوع چیدمان کتابها و تماشای عناصر زندگی قدیمی در آن به چشم میخورد.
کتابفروشی نصرت رشت نیز دیگر کتابفروشی قدیمی شهر رشت است که جزو پاتوقهای فرهنگی شهر محسوب میشود. این کتابفروشی که روزگاری شاملو و نصرت رحمانی نیز در آن پای گذاشتهاند، قدمتی 70 ساله دارد و در محدودهٔ پیاده روی شهر، در نزدیکی کتابخانهٔ ملی رشت واقع است.