اصطلاح سنتی بودن برای ما با اصالت و ایرانی بودن درآمیخته است. معماری سنتی، غذای سنتی، رستوران سنتی و… همه برای چیزهایی که اصالت و هویت اصلی ما را می سازد استفاده می شود. در مطالب قبلی چیدانه راجع به محوطه سازی و یا طراحی حیاط و باغچه صحبت کرده ایم. در این مطلب از چیدانه می خواهیم راجع به محوطه سازی سنتی بگوییم. ایده هایی که به شما کمک می کند تا حس مثبتی از محوطه خود داشته باشید.
برای طراحی محوطه، اول باید تکلیف سلیقه تان را مشخص کنید. آیا شما طراحی سنتی محوطه را دوست دارید؟ بعد می رسیم به فضای محوطه و اینکه آیا این نوع سبک محوطه با فضا تناسب دارد؟ باید بگویم اگر شما عاشق فضاهای لوکس و مدرن هستید این نوع محوطه سازی به دردتان نمی خورد. و در قدم بعدی اگر ساختمانی مدرن دارید باید به تناسب بین فضای محوطه و نوع سبک ساختمان هم توجه کنید. سبک محوطه سازی بهتر است ادامه ای از سبک ساختمان و یا حتی دکوراسیون داخلی باشد و این حالت باعث ایجاد پیوستگی در طراحی کل فضای ساختمان و محوطه خواهد شد.
مشاهده بیشتر
حالا اگر تصمیمتان را گرفته اید که سبک محوطه سازی سنتی را برای فضای بیرون ساختمان در نظر گرفته اید در ادامه مطلب ایده ها را بخوانید.
مطلب پیشنهادی: طراحی حیاط منزل ایرانی، بهار دلنشین با این 7 ایده!
این فکر که برای محوطه سازی سنتی حتما باید همه عناصری که در خانه های قدیمی استفاده می شده را به کار ببریم اصل کلی و همیشگی برای محوطه سنتی نیست. حتی شما می توانید عناصر مدرن و امروزی را با عناصر قدیمی به روشی درست تلفیق کنید و در محوطه استفاده کنید. فقط باید حواستان باشد که اصالت این نوع طراحی از بین نرود. چند ایده کوچک برای استفاده از عناصر خانه های قدیمی در محوطه سازی سنتی:
مطلب پیشنهادی: طراحی حیاط منزل به سبک خانه های سنتی ایرانی
هر وقت صحبت از محوطه سازی می شود اولین عنصری که به ذهن همه ما خطور می کند؛ گل و گیاه و درخت است. این موضوع برای محوطه سازی سنتی هم صدق می کند. شما به چند صورت می توانید سبزینگی محوطه را تامین کنید:
درخت: اگر محوطه تان جای کافی دارد؛ حتما یک درخت در آن بکارید. برای انتخاب درخت مناسب به شرایط اقلیم و خاک باغچه توجه کنید. درختان میوه با اینکه نیاز به رسیدگی بیشتری دارند ولی در زمان میوه دهی حس بسیار مثبتی برایتان خواهند داشت.
گلدان های شمعدانی: گیاه شمعدانی از گیاهانی است که برای فضای بیرون و هم داخل ساختمان استفاده می شود. اگر می خواهید حسی از خانه های قدیمی مادربزرگ ها را به محوطه بیاورید می توانید از چند گلدان سفالی با گیاه شمعدانی در محوطه استفاده کنید.
گلهای فصلی: وجود گل های فصلی رنگارنگ در محوطه حس مثبتی برایتان خواهد داشت. انواع گیاهان گلدار را با توجه به فصل کاشت می توانید در گوشه ای از باغچه بکارید تا بوی آنها در هر فصل فضای محوطه را پر کند.
گیاهان رونده: برخی از گیاهان رونده مثل پیچ امین الدوله حسی بسیار نوستالژی برایمان دارد. پیچ هایی که زمانی از روی دیوار خانه ها به کوچه ها می رسید و بوی آنها در بهار همه محله را پر می کرد. انواع گیاهان رونده برای کاشت در محوطه وجود دارد که می تواند محوطه شما را جذاب کند.
مطلب پیشنهادی: طراحی باغ سنتی، همین قدر ساده همین قدر ایرانی!
همیشه حضور آب حسی از طراوت و نشاط را برایمان به ارمغان می آورد. اگر فضای کافی و منبع آبی کافی برای محوطه سازی در اختیار دارید می توانید جایی برای آن درنظر بگیرید. ممکن است دوست داشته باشید یک حوض کوچک و سنتی در محوطه داشته باشید و یا یک آبنمای ساده و سنگی که با سبک محوطه متناسب باشد. برای محوطه های بزرگ جریان آب در یک جوی کوچک هم می تواند ایده ی خوبی باشد.
در ساختمان خود یک بالکن یا تراس دارید ایده های محوطه سازی را می توانید تاحدی برای تراس اجرا کنید. مثلا طرح آجری می تواند برای پوشش دیوارها مناسب باشد. اگر از فضای بالکن و تراس برای نشستن استفاده می کنید می توانید از زیراندازهای سنتی مانند گلیم در آن به کار ببرید. یا گلدان های سبکی را از سقف آن آویزان کنید.
مطلب پیشنهادی: طراحی حیاط منزل ایرانی، مدرن باشیم یا اصیل؟
یکی از مواردی که سبک و هویت محوطه را می سازند مصالح مورد استفاده در آن است. چند پیشنهاد برای استفاده از مصالح در محوطه سازی سنتی:
آجر: کشور ما یکی از تولید کننده های مهم آجر است. امروزه آجرها در اندازه های مختلفی برای کاربردهای متفاوت ساخته می شوند. شما می توانید از آجر در پوشش دیوار، کف محوطه، حاشیه باغچه و یا ساخت محل نشستن استفاده کنید.
چوب: از چوب می توانید برای ساخت یک تخت چوبی برای نشستن استفاده کنید. و یا اگر خیلی باحوصله باشید نرده های چوبی می توانند حس خوبی به محوطه اضافه کنند.
سنگ: سنگ ها برای طراحی سنگفرش محوطه و یا حاشیه سازی باغچه و همچنین قرار گرفتن در کنار گیاهان مناسب هستند. در انتخاب نوع سنگ و تناسب آن با سبک طراحی محوطه دقت کنید.
کاشی: استفاده از چند کاشی با طرح های سنتی در کنار همدیگر در بخشی از دیوار محوطه، یاد آور هنر اصیل ایرانی خواهد بود.
مطلب پیشنهادی: سنگفرش آجری؛ 6 ایده برای طراحی خاص!
کلام آخر:
محوطه سازی یکی از قسمت های جذاب طراحی ساختمان و فضای باز آن است. محوطه سازی سنتی می تواند طبق سلیقه شما انجام شود. با استفاده از ایده های مطرح شده می توانید یک محوطه با اصالت و سرشار از حس مثبت داشته باشید.
برای طراحی و اجرای انواع محوطه در سبک های مختلف اهالی فن چیدانه در کنار شما هستند.
مطالب پیشنهادی: